自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

hihiplant 發表於 19-12-21 03:47

十三歳,試過食暗瘡葯幾個月後門牙灰灰哋色,好似食紅苺 ...

停藥後有無生番暗瘡?

如停藥後可變返原本顏色就好,最怕一世

珍珠宮

MeowMuiMui123 發表於 19-12-21 06:18
大學時食過A酸,兩年後番發過,再食之後好番。唔覺有副作用。
生小朋友之前做身體檢查也有抽血檢查肝功能。 ...

啱呀 但我個太細了

珍珠宮

pprlala 發表於 19-12-21 04:30
我食過9 個月, 無留意牙齒點,但係就好易晒黑,變左黑人。 停左藥又無事
...

9個月好長時間喎,四環素? 停藥後有無再生暗瘡呀?

珍珠宮

cloudyjess 發表於 19-12-21 03:39
我反而17歲爆得勁犀利、一去皮膚科醫生度已開a酸食,其實係要中期驗血驗下肝,就食緊果陣皮膚會好乾,要用 ...

可能你嚴重所以一食就a酸了

你講得啱 ,生到成面暗瘡真是想自殺,相比起a酸副作用

大宅

hellomiki 發表於 19-12-21 01:31
謝提點!
點解唔好用起泡洗面 ? 睇嘅西醫佢開那支係洗面泡泡,一唧就是泡 ,我見成份屬幾天然
...

因為乾,皮膚分性,油性,混合性,敏感性。
青春期起暗瘡,其一原因皮膚油脂分泌旺盛,醫生會洗面泡,因清潔力強,但就忽略令皮膚底層更乾,底層水分不足,亦會令暗粒起,繼而暗瘡,後加濃頭。洗面只是其一輔助品,最最重要是飲食,清體內的濕,熱,毒。之前西醫食藥時都有開洗面我用,冇用的。但當時我不懂,有冇用都唔知。因全面暗瘡,多到都冇心機,感覺唔到。但現回想返就知。

大宅

回覆樓主:

1年4季用嘅野,食嘅野都唔同,因濕度,溫度唔同,令暗瘡發起的情度都唔同。冬天乾燥,暗瘡面冇咁紅,夏天伴隨又紅又熱,有時又癢。見到都想唧佢,好想換左塊面皮。西醫食藥,治標唔治本,重會有不同副作用。為你女女,你要小心選擇比佢。免日後後悔另一樣野

大宅

回覆樓主:

只要搵到一個啱你女女的治暗瘡竅門,好快見效。

大宅

hellomiki 發表於 19-12-21 11:46
可能你嚴重所以一食就a酸了

你講得啱 ,生到成面暗瘡真是想自殺,相比起a酸副作用

全面暗瘡的同年,我都見到因面有暗瘡而跳樓自殺。但我相對位自殺者,我比佢嚴重1倍。係好辛苦,但因為咁自殺,我深感唔值。當時媽即同我講命冇左就冇。但暗瘡,遲早都會冇。當時15歲時,媽重要我盤起晒頭髮,唔比掂到面。真係一覽無遺。

男爵府

開心吸收勳章 我的育兒心得勳章

我青春期四環素(政府),a酸(私家皮膚科),中醫都有試過,最得係a酸,我副作用係比較乾,中醫就臉變白,但暗粒粉刺無少過,四環素我完全無效果,只係搞到牙齒變咗色,白唔返

禁止訪問

回覆樓主:

珍珠宮

Sakurabb 發表於 19-12-21 13:59
全面暗瘡的同年,我都見到因面有暗瘡而跳樓自殺。但我相對位自殺者,我比佢嚴重1倍。係好辛苦,但因為咁自 ...

好明白生到成面暗瘡真是好慘 你而家好返真好 我青春期都會生暗瘡,但就唔嚴重,間唔中會起一兩粒,最多4,5粒,但都好唔開心 所以成面爛晒嘅感覺,真是好易令人想自殺 ,情緒好受影響

珍珠宮

ddduck123 發表於 19-12-21 16:31
會甘嫁? 我有朋友食緊。。我唔夠佢牙有變黃呀!

希望唔會啦!

別墅

hellomiki 發表於 19-12-21 11:42
停藥後有無生番暗瘡?

如停藥後可變返原本顏色就好,最怕一世

停藥後有生番暗瘡,上個月生成臉暗瘡,忍唔住想食番藥,上個星期睇政府,醫生唔建議食藥,話會影響肝,開藥膏搽,好返好多

珍珠宮

hihiplant 發表於 19-12-21 21:19
停藥後有生番暗瘡,上個月生成臉暗瘡,忍唔住想食番藥,上個星期睇政府,醫生唔建議食藥,話會影響肝,開 ...

停左幾耐藥就生番暗瘡? 我就是驚一停藥又生番 好煩,沒完沒了一樣,無理由不停食藥...
另請問政府排咩科睇暗瘡㗎?
政府開比你係咩藥膏?類固醇?

男爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章

babycam 發表於 19-12-20 13:47
如果我小時候啲醫生有少少醫德肯同我講四環素會令牙齒變灰色就好了,長大後識新朋友總會問我係咪好細個就開 ...

我都係受害者,小時候成日病,成日食藥
到而家大個左,即使連牙都箍過,齊晒都冇用,成棚牙好灰,想貼牙貼又太貴,最慘,7-8萬唔永久,到老左冇理由走去維修過,咁貴

別墅

hellomiki 發表於 19-12-21 22:44
停左幾耐藥就生番暗瘡? 我就是驚一停藥又生番 好煩,沒完沒了一樣,無理由不停食藥...
另請問政府 ...

停左一個月後開始生番,睇政府普通科門診,醫生比 Benzac 克痘靈5% 搽,暫時好有效

珍珠宮

AXG 發表於 19-12-21 23:01
我都係受害者,小時候成日病,成日食藥
到而家大個左,即使連牙都箍過,齊晒都冇用,成棚牙好灰,想貼牙貼 ...

同是天涯淪落人,我試過漂牙同藍光都改善吾到,唯一只可以做牙貼,但起碼要十萬,我實在無能為力

Love and Kindness are never wasted.

大宅

hellomiki 發表於 19-12-21 11:44
9個月好長時間喎,四環素? 停藥後有無再生暗瘡呀?

因為食左三個月又番發,再食左九個月。 之後應該仲有,但好好多。 過一兩年又出,又大學就去食避孕丸(果陣無男朋友),食左好好, 皮膚好, M 又少。 食左三四年無食又無野。 而家皮膚仲有d 粗毛孔,但好少出暗瘡。 我覺得因為我係賀爾蒙問題

珍珠宮

pprlala 發表於 19-12-22 04:13
因為食左三個月又番發,再食左九個月。 之後應該仲有,但好好多。 過一兩年又出,又大學就去食避孕丸(果陣 ...

咁聽你咁講你食四環素效果麻麻,好快再出,可能係賀爾蒙問題

我個食咁四環素雖然暗瘡係控制左不少,但仍見有暗粒出咁,和有濃瘡 ,只是個數量比無食少很多,但都有

珍珠宮

15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 BB防敏心得分享勳章 笑得好勳章 Poo得好勳章 HiPP勳章(1)

暗瘡睇下中醫先

西藥食得多都唔好

用方面我之前用舒特膚洗面

用咗三枝皮膚已經差唔多無晒暗瘡

飲食都好緊要

食得多煎炸辣野都有影響

首頁

尾頁

跳至