親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

琥珀宮

畀面勳章

1205 發表於 19-12-22 20:47
去得塔斯旅行就知道佢地無夜生活,鍾意行街shopping嘅就一定唔啱,唔可以去到話好悶囉,要了解每個地方岩吾 ...

二月中開始澳航無直航 Melbourne, 所以我兩程都經 Sydney 轉機,變相時間要耐左

琥珀宮

畀面勳章

迷人pinklady 發表於 19-12-23 07:59
嗰陣我都係住一晚咋。係靚既

一晚夠嗎?請問 Cradle Mountain 係咪主要行山睇 Lake Dove? 仲有冇其實地方去?

男爵府

littlesister 發表於 19-12-23 11:41
請問 Cradle Mountain 係咪主要行山睇 Lake Dove? 如果係既話真係一晚都夠

可惜我2月尾去應該 ...

lake dove 其實都係睇天氣, 我上次去吾係睇得吾清. 因為有雲, 天陰陰得5度.

今年凍得耐左, 11月尾去都重係好凍, 吾駛太擔心2月薰衣草係睇到, 負責人同我地講今年2月黎係薰衣草盛開最好的時間

我係摘士多啤梨的季節, 你上網搵下車厘子地方

seafood 好正呀 ! 自己join 好似要3000一個人, 你自己決定啦.

男爵府

littlesister 發表於 19-12-23 11:58
二月中開始澳航無直航 Melbourne, 所以我兩程都經 Sydney 轉機,變相時間要耐左
...

如果由melbourne去好快一個鐘就到...sydney要坐好耐嗎?

琥珀宮

畀面勳章

1205 發表於 19-12-23 14:09
lake dove 其實都係睇天氣, 我上次去吾係睇得吾清. 因為有雲, 天陰陰得5度.

今年凍得耐左, 11月尾去都 ...

真係?如果有薰衣草睇就更開心啦 我見都係近北面,要預番 d時間由 Launceston 過去

請問你去 seafood adventure 除左食海鮮仲有咩睇呀?我好鍾意 cruise, 但佢堅係貴,要睇下值唔值

琥珀宮

畀面勳章

1205 發表於 19-12-23 14:10
如果由melbourne去好快一個鐘就到...sydney要坐好耐嗎?

Sydney 過去都應該係個幾鐘,但可以航班無咁就,轉機要等成4個鐘幾耐下

男爵府

littlesister 發表於 19-12-23 14:38
真係?如果有薰衣草睇就更開心啦 我見都係近北面,要預番 d時間由 Launceston 過去
...

比相你睇下,船家會落海搵海膽同鮑魚,其它海鮮佢係船準備的美食。

男爵府

littlesister 發表於 19-12-23 14:38
...

除了海鮮,佢會帶我地去睇三文魚場,同埋介紹下d 島,之後就係海中心開餐,早上10:00開船,4:00就回程。

男爵府

littlesister 發表於 19-12-23 14:39
Sydney 過去都應該係個幾鐘,但可以航班無咁就,轉機要等成4個鐘幾耐下

我由Melbourne轉機都要等3個鐘(emoji)

琥珀宮

畀面勳章

1205 發表於 19-12-23 17:31
比相你睇下,船家會落海搵海膽同鮑魚,其它海鮮佢係船準備的美食。

嘩,好正 龍蝦、鮑魚、海膽都係我最愛 鲍魚咁大隻係即捉上黎?
仲有,你有冇買鲍魚返香港呀?

琥珀宮

畀面勳章

1205 發表於 19-12-23 17:34
除了海鮮,佢會帶我地去睇三文魚場,同埋介紹下d 島,之後就係海中心開餐,早上10:00開船,4:00就回程。
...

其實真係幾好玩,不過要 AUD 685

琥珀宮

畀面勳章

1205 發表於 19-12-23 17:36
我由Melbourne轉機都要等3個鐘(emoji)

原來都唔係差太遠

男爵府

littlesister 發表於 19-12-23 19:46
嘩,好正 龍蝦、鮑魚、海膽都係我最愛 鲍魚咁大隻係即捉上黎?
仲有,你有冇買鲍魚返 ...

鮑魚,海膽係即捕上來,龍蝦是準備好的,有買即食同青邊鮑回港。

琥珀宮

畀面勳章

1205 發表於 19-12-23 22:05
鮑魚,海膽係即捕上來,龍蝦是準備好的,有買即食同青邊鮑回港。

即捉都好大隻喎 請問你買鲍魚既地方近 Hobart 定 Launceston?

男爵府

樓主,cradle mountain值得住一晚,(如果你要預冇舖頭行),我12月尾住了一晚,吾駛趕揸車上山,落山,我覺得都算難揸⋯我地2點幾上到山頂,搭巴士先去dove lake行,跟著再搭巴士去Overland Track,睇到好多wombat

跟著再巴士去番info centre 附近食野… 行吓又見到細袋鼠,wombat 出黎搵食

夜晚睇到好多星星,好大好光(因為四周圍系冇乜燈)

琥珀宮

畀面勳章

bc558 發表於 20-1-12 16:05
樓主,cradle mountain值得住一晚,(如果你要預冇舖頭行),我12月尾住了一晚,吾駛趕揸車上山,落山,我覺 ...

好想睇星星 我 book 左 一晚 Peppers Cradle Mountain Lodge, 由 Launceston 揸車去,請問係咪一定要迫車在 Visitor center 再轉日shuttle?

請問兩日一夜行程點安排好?我見行上山頂成7-8 個鐘又太耐

請問睇 Wombat 係咪在 Overland Track starting point 就得?要行山嗎?

男爵府

littlesister 發表於 20-1-13 23:40
好想睇星星 我 book 左 一晚 Peppers Cradle Mountain Lodge, 由 Launceston 揸車去,請問係咪 ...

Peppers 好靚,我淨係係嗰度食dinner,不錯

我地差不多2點先上到洒店checkin,我地泊左架車,行去info centre,買shuttle bus 飛,都多人排隊,不過巴士都算密

佢哋D walking track 真系可以行幾個鈡,不過我地hea行,映吓相,先去dove lake行吓,再坐巴士去overland track ,吾駛行好遠就見到wombat ,佢哋5,6點就出黎食野

跟著跟番巴士去info centre,酒店,食野就系附近

夜晚有D團去睇動物潻,不過我冇去

第2朝可以系info centre 附近行,佢有D短D嘅walking tracks

希望可以幫到你啦

琥珀宮

畀面勳章

bc558 發表於 20-1-14 07:11
Peppers 好靚,我淨係係嗰度食dinner,不錯

我地差不多2點先上到洒店checkin,我地泊左架車,行去info ce ...

我剛去完Cradle Mountain, 多得你提點,去 Overland Track 真係睇到好多 Wombat Peppers 真係正,望出窗已經見到 Wombat 同小袋鼠 ,出出入入都見到好多小袋鼠在門外搵野食 最可惜係夜晚多雲,見唔到滿天繁星

琥珀宮

畀面勳章

bc558 發表於 20-1-12 16:05
樓主,cradle mountain值得住一晚,(如果你要預冇舖頭行),我12月尾住了一晚,吾駛趕揸車上山,落山,我覺 ...

行左Lake Dove 一圈

男爵府

littlesister 發表於 20-3-4 09:01
我剛去完Cradle Mountain, 多得你提點,去 Overland Track 真係睇到好多 Wombat Peppers 真係正, ...

我想冬天去多次

首頁

尾頁

跳至