婆媳關係

跳至

首頁
12345...7

尾頁

大宅

回覆 BBG520 的帖子

即係大伯 大嫂 老公和妳傾男家家事嘅時候,大嫂可以搭嘴,細嫂就唔可以搭嘴,公平啲,一係兩個女人都唔好搭嘴。

大宅

想改好的人 發表於 19-12-23 18:34
回覆 melanietsangbb 的帖子

就算唔比都好合理,但係62 99走了,大哥就一定用您地無比家用做借口,層樓佢 ...

我知有俾62, 但99果份就唔知, 亦無過問

照我睇, 6299 走左, 老公呀哥點都有藉口霸住間屋,所以都係靠自己吧啦

人地話「好仔不念爺田地,好女不念嫁衣裳」

雖然我地好嬲,但自問對得住良心, 揸住呢個宗旨, 豁達D會開心D

如果呀媽/6299一句話留俾長子, 都無符架

所以唔好諗太多, 有一半當係bonus

大宅

人好現實,都係為自己打算,講得好好。多謝妳。講返男家先,特別係兩兄弟討論緊家用 媽老咗點 同層樓和分身家嘅問題時,(我單身)大嫂出聲,我真心嬲。

大宅

回覆 melanietsangbb 的帖子

咁妳老公算係好孝順架啦,搬出去,仲肯比錢兩老買野食,比兩老任何一人都得,咁我覺得兩老一定會為您們一家三人爭取一些,冇可能一個要哂。因為我地始終係人。冇人係可以完全唔計較的。小弟個人愚見。。

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 12:06

即係大伯 大嫂 老公和妳傾男家家事嘅時候,大嫂可以搭嘴,細嫂就唔可以搭嘴,公平啲, ...

係我大伯眼中無公平架,我只係一個外人,不過咁多年都習慣咗

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 12:15

人好現實,都係為自己打算,講得好好。多謝妳。講返男家先,特別係兩兄弟討論緊家用 ...

比我條氣都唔順,最緊要傾好,層樓如果買咗分兩份就大家一齊養亞媽,如果佢一個人要曬就佢養亞媽終老,公平d好

大宅

(大伯老婆就自己人,可以出聲,妳就外人,冇得出聲,難得妳老公仲肯比錢老豆買野食,我係妳嘅話,我會叫老公唔好比錢兩老買野食,人就係自私架啦)。。。我表達得唔好,事情係咁嘅,我大嫂和我唔夾,開頭大哥 大嫂想搬返來住,我有試過適應,但見面已經嘈了,因為我覺得佢唔尊重我,最後無搬入來,我係大哥未結婚已經申請咗公屋,單人,屋處之前無咁煩,我工資多咗都冇報,因為我申請時已講過,我話日後我工資多咗咁點,我好記得房處男職員話唔洗報的。但近年嚴格咗,我又驚騙政府,焗住要報,跟住寄封信話已經取消咗我嘅申請。

大宅

嗰時好低落,跟住諗諗下,我申請公屋,係佢未結婚時,我都係諗住呢層樓係留比大哥的,唔會賣,唔會爭,但衰在同大嫂唔夾,房處又取消咗我申請,我就開始唔順氣,當我從新去申請公屋,當等十年啦,即係呢十年,得我一個照顧老媽,房處合適申請工資得11800,我又要比5000元家用,我只係想大哥開始比錢老媽買野食,我又可以比少啲家用,我自己儲多啲,等我有公屋後,我都多些錢防身,之後呢度成個單位寫大哥名,佢唔肯比,我估係大嫂叫唔好比的,

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 14:50

(大伯老婆就自己人,可以出聲,妳就外人,冇得出聲,難得妳老公仲肯比錢老豆買野食, ...

亞嫂係佢老婆緊係自己人啦,我唔係佢老婆咪係外人囉唔比錢老人架過唔到自己個關,講返你,如果佢地無搬入黎就小d見面唔洗煩,養亞媽就緊係要傾啦,最多佢負擔重咪比小d囉,最緊要有責任心

大宅

仲要鬧我,我只想佢比錢老媽,當係大哥買咗呢度,當係孝順老媽又好,我係無錢落袋的,我已經係計當年60萬賣嘅錢嚟同佢計,唔係用升值咗,當6百萬計,再除2都3百萬咁同佢計個囉喎,佢都唔肯,話老媽偏心我,佢成日話冇錢,大嫂唔洗做,大哥起碼4皮一個月,咁都唔肯,我冇野好講啦。

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 15:04

嗰時好低落,跟住諗諗下,我申請公屋,係佢未結婚時,我都係諗住呢層樓係留比大哥的, ...

單人排公屋十年都上唔到樓呀,襯而家後生搵多d好過啦

大宅

我可能煩妳多小小,因為妳處境同我差唔多,唔好意思呀。

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 15:16

仲要鬧我,我只想佢比錢老媽,當係大哥買咗呢度,當係孝順老媽又好,我係無錢落袋的, ...

下次等個亞嫂唔係到先同亞哥傾,始終阿媽大家都有份,一係就兩個都唔養亞媽,一係就兩個一齊養,佢唔養咪叫佢唔好分層樓錢囉,一係分小d,咁先公平麻,我99層樓我都叫老公唔好要比我大伯,始終我地比得小,分我都唔好意思要,慢慢商量下,兩兄弟就無謂為咗個女人反面呀,親情緊要呀

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 15:18

我可能煩妳多小小,因為妳處境同我差唔多,唔好意思呀。 ...

唔洗唔好意思喎,我c9仔一個,大家又唔識大家,傾完都唔會比人唱啦

大宅

大哥次次都要帶埋老婆嚟,冇辦法,我估我大哥意思係,我宜家係度住,比家用就梗㗎啦,佢地搬咗出去就唔洗比錢老媽,大嫂就想我再次申請公屋,等我有公屋我就要搬走,到時大哥 大嫂先搬返嚟住,先照顧返老媽。我再當用10年等公屋,我就嚟緊10年揾11800,家用比5000,到時踢走我,大哥 大嫂就等我老媽百年歸老,層樓就佢地嘅。

水晶宮

回覆 想改好的人 的帖子

十年人事幾翻新,不好再咁執著。問題重點係你父母處理得不好。如果處理得好、一早清楚解釋,是否二兄弟一人一半。
如我係你,我不會係度等政府公屋救濟。我會靠自己,儲筆錢買間平村屋搬走好過。人生有幾多個十年啊?

大宅

大哥知道我唔會想賣咗層樓嘅,即係老媽呢十年我養,等我搬咗先佢地養,層樓佢地嘅,我真係唔服,如果佢地十年都照比錢老媽,咁我就算數,唔爭。佢咁都唔肯。咁我唔申請公屋嘅話,講到明,我一個人養老媽到老,仲要佢地唔知會唔會賣呢度喎。。

大宅

回覆 Astra00 的帖子

咁呢度咪益咗嗰女人,我唔順氣。

大宅

回覆 Astra00 的帖子

人係自私嘅,特別係家事問題,好難做到公平架。

男爵府

畀面勳章

想改好的人 發表於 19-12-22 15:17
回覆 crystal媽咪 的帖子

層樓點都唔係賣㗎啦,平安紙都冇用,立咗,一人一半。咁當層樓一人一半,又唔會 ...

點解唔好意思? 一人一半即係你有份啦。
大家互相尊重咪好囉,但如果對方唔係咁諗就無計。
你以為去申請公屋係幫你大佬諗,第時點點點。諗咁遠做咩呢?對方都無為你設想。
你大嫂根本要屋又要錢,最好你快D搬,佢就安樂。下一步睇吓點送/迫你媽走。
貪心自私嘅人太多了~

加油,唔好俾佢得逞

首頁
12345...7

尾頁

跳至