婆媳關係

跳至

首頁
23456...7

尾頁

大宅

我知道我係自私,唔算孝順仔,我唔相信世界上有人係完美嘅!每個人都有好和唔好嘅一面的,(做得好唔講,做得唔好講足一世)呢種行為基本上係人類嘅通病,比大哥我冇問題,比鬧我嗰個女人,我點都唔忿氣,即係掉轉,我結婚搬咗出去,但我老婆同我大哥唔夾,我就可以唔洗比錢老媽買野食,仲要我大哥申請公屋,等十年大哥搬,我先同我老婆搬入嚟,養老母,等我老母百年歸老,層樓就係我同我老婆嘅。

大宅

回覆 momodolop 的帖子

多謝您講咗我嘅心聲出嚟呀,多謝。

大宅

回覆 momodolop 的帖子

妳唔覺得我都貪心咩?

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 17:20
回覆 BBG520 的帖子

大哥知道我唔會想賣咗層樓嘅,即係老媽呢十年我養,等我搬咗先佢地養,層樓佢地嘅,我 ...

咁我又覺得係到住比多d,唔係到住比小d都正常,最緊要係亞媽點諗,亞哥要養頭家都唔易架,兩兄弟咪慢慢傾囉,最緊要佢開聲講,你都要體諒亞哥,但係無論邊個養亞媽,層樓都係要平分先公平 ,下次傾咪係電話傾,等亞嫂唔係佢隔離先講,免得佢兩公婆又為咗你地兩兄弟嘈又唔好啦,一家人最緊要咩都拎出黎商量,估估下對大家都唔好

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 12:06

即係大伯 大嫂 老公和妳傾男家家事嘅時候,大嫂可以搭嘴,細嫂就唔可以搭嘴,公平啲, ...

我同老公經歷咗廿個年頭有多,公平對我來講係奢侈,我好簡單,老公搵得小我咪返多份工囉,有得住有得食對仔女生性唔好比人睇死我已經好滿足,我有壓力咪飲兩杯囉,做人太計較好辛苦架,親情對我黎講係最緊要,大伯想要層樓我都由佢架,仲知唔好攪到我頭家,不過我老公不嬲都係唔出聲比人搵笨個果所以我每個星期只係返男家食一次飯,有咩事唔好搵我就得勒

大宅

我係度住比多啲當然係合理,佢唔係度住,比小啲係正常,但問題係,佢連小小當係比自己阿媽買野食嘅錢都唔比呀嘛,用媽偏心二仔即係我做借口,咁算唔算係計呢!?等二仔我搬走先,佢地搬入來先比錢阿媽,養返阿媽,層樓就佢嘅,唔賣,佢咪好著數。

大宅

妳老公真係幸福,有個咁好嘅老婆,肯做多份工幫補家計,搬走咗,老公仲肯比錢兩老買野食,仲要唔爭層樓,大伯老婆講就得,妳就要收爹。佩服。妳就肯做兩份工,去幫補老公比錢老爺 奶奶。
而我大嫂就唔洗做,唔會叫老公即係我大哥比錢奶奶買野食,仲想第時我走後搬入來住,霸埋層樓,講唔講得通呀。

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 18:41

我係度住比多啲當然係合理,佢唔係度住,比小啲係正常,但問題係,佢連小小當係比自己 ...

咁不如叫佢一齊入對住
一齊養阿媽
皆大歡喜

但老實講而家你喺呢度住你俾多啲好正常
而佢自己又唔喺度住覺得要比錢心理唔平衡亦都好正常

介唔介意講下曾樓有幾大
同係唔係私人樓
如果佢而家自己住公屋或者出去租樓住
但你同媽咪兩個人住大單位加私人樓
佢有咁嘅諗法其實好正常
有時逆地而處去諗諗佢覺得你比$5000有層咁大嘅樓住其實好著數
你改變唔到佢嘅諗法,所以最好就係公平啲,一係叫佢搬返入嚟住,大家比咁多錢
一係就佢唔俾錢咪由得佢
到時大吉利是你阿媽百年歸老
層樓咪買咗佢一人一半囉

大宅

回覆 liumeowjen 的帖子

居屋,650呎到,媽自己買嘅,我有易地而處諗佢,妳都講得有道理,我阻止唔到大哥諗法。即係阿媽養大我們兩兄弟,佢結咗婚,就可以$1000元都唔會比老媽買野食,佢地租屋住,冇小孩子,年年去旅行,老婆唔洗做,講明等我搬走,佢地搬入嚟先照顧返老母,(大哥老婆同我唔夾,仲嘈過添,所以我係度住,佢地係唔會搬入嚟)我係唔忿氣,佢地知道我公屋申請被取消,好緊張,又想我上訴,而我同大哥傾,話如果我再申請,工資每月只得11800,5000家用,當等十年,即係我十年內都只可以揾房處指定嘅工資,當我有了公屋,呢層樓就係大哥要哂,

大宅

我由申請公屋開始已經一心讓層樓比大哥的。即係我如果申請到公屋,到時媽百年歸老,就買咗呢層樓,分錢,咁我就係正仆街。我就係唔想媽百年歸老後,兩兄弟即刻賣樓分錢,我覺得好絕。妳明白我的感覺嗎!?

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 22:18

我由申請公屋開始已經一心讓層樓比大哥的。即係我如果申請到公屋,到時媽百年歸老 ...

但而家擺明傾唔掂數
老實講你覺得出去租樓住平嗎?仲有唔通佢哋就冇資格娛樂?去旅行都有罪?
佢唔肯俾錢阿媽,擺明係鬥氣因為覺得你同佢兩個一齊住。老實講香港地,寸金尺土你已經着數左,5000 家用其實真係好少。但你都有六百幾呎嘅樓住呀

仲有你阿嫂做唔做野,其實唔關你事,你冇資格係咁話阿嫂。

同埋佢哋一心想你申請到公屋便想踢你走,其實你有冇諗過你可以同佢講你唔會走呢?點解你一定要讓佢哋啦?
咁你咪繼續養阿媽養到老囉,到時阿媽走咗你阿哥有一半業權,佢要賣你咪同佢再傾囉。

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 22:18

我由申請公屋開始已經一心讓層樓比大哥的。即係我如果申請到公屋,到時媽百年歸老 ...

同埋點解所有計劃一定要跟着你的plan去做?

你大哥就唔可以有自己嘅plan ?

大宅

再講多少少。假設我結咗婚,我搬走咗,我就唔會再比錢老媽買野食,我只理個老婆,唔洗我老婆返工,我唔會理老媽同大哥嘅生活,但我又要大哥申請公屋,大哥就比5000家用,當10年大哥都只可以揾房處指定工資,到時大哥有公屋就要搬走,我同我老婆先搬入嚟,我先開始比家用老媽,我等老媽百年歸老,層樓就係我同我老婆嘅,老媽現金遺產我到時先再分,咁妳覺得我做得絕唔絕呀?

大宅

大哥嘅計劃,請睇#73。

大宅

我知道我無資格批評大嫂,佢地兩公婆做乜都唔關我事,我知道,但我地兩兄弟傾家用 老媽問題時,大嫂憑乜閙我,佢唔出聲,根本唔會嘈,仲有大嫂出聲嘅原因係為乜,心照啦,如果唔係我大哥,我根本唔識呢位女仕㗎。我地兩兄弟傾緊家用和層樓問題時,老媽係知道的,嗰位女仕根本就唔應該搭嘴,佢都唔尊重我,咁我仲為乜要對別人好。。

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 18:58

妳老公真係幸福,有個咁好嘅老婆,肯做多份工幫補家計,搬走咗,老公仲肯比錢兩老買野 ...

暫時睇得出阿嫂貪心咗少少,想唔付出但有收成,咁不如你養到亞媽老,層樓就你要,睇下佢會點回覆你

大宅

我明白,我單方面講乜都得㗎啦,但我講大話為乜啫,我又冇錢收嘅。誰是誰非就一定有架啦,佢地可以完全唔理老媽,係要等我搬,佢地先搬入來,先照顧返老媽,咁我洗乜大哥照顧啫,我唔申請公屋啦,我揾多啲錢,儲蓄多啲,照顧老媽,我當到時先賣層樓,絕情啲,我都仲過得好啲,唔洗咁唔忿氣!多謝妳呀。係喎!祝妳一家三口聖誕快樂呀。

男爵府

想改好的人 發表於 19-12-24 23:37

我明白,我單方面講乜都得㗎啦,但我講大話為乜啫,我又冇錢收嘅。誰是誰非就一定有架 ...

唔好理,傾唔掂就慢慢再傾,但錢就一定搵返多d,$11800跟本生活唔到,加油呀,聖誕節快樂

大宅

想改好的人 發表於 19-12-24 23:37

我明白,我單方面講乜都得㗎啦,但我講大話為乜啫,我又冇錢收嘅。誰是誰非就一定有架 ...

我想問層樓宜家係咪仲係阿媽名,阿媽意向如何呀。我老公都係細佬,又有個不負責任既大伯,老爺有工作奶奶退休,我地不同住但負責管理費水電什費,我就同老公講如果老爺退休就逆按揭拎錢出黎養老,邊個話一定要淨俾你兩兄弟,兩老用層樓養自己,大伯零付出,我地又好難再加家用。

大宅

回覆 gallychu 的帖子

層樓阿媽名,意向咪一人一半。老公和妳搬咗出去住,妳仲肯比老公幫老爺 奶奶交費用,您地都算好孝順㗎啦,唔揾大伯做借口,比大伯養囉。

首頁
23456...7

尾頁

跳至