0-6個月

跳至

首頁

尾頁

別墅

BB 滿左3 個月仍然嘔奶,仍然食少奶,仍然會腸絞痛,仍然夜晚喊一個鐘。 今日放完產假聽日開始反工交俾屋企人湊,又唔捨得又擔心。

別墅

bobochoi867 發表於 19-12-22 16:34
BB 滿左3 個月仍然嘔奶,仍然食少奶,仍然會腸絞痛,仍然夜晚喊一個鐘。 今日放完產假聽日開始反工交俾屋企 ...

3 個月人仔好多人食5-6 安甚至再多D, 我B 就每次2 安睇睇佢食唔食再加,有時30ml就停口, 唔想食可以同你磨成粒鐘。。 有人問係咪厭奶, 其實我個B 從來都無好想好想食(除左一開頭30ml 好小小)佢喊已經按摩肚, 飲小小肥仔水, 用包被。。。 磅數連3% 生長線都唔係。。 自己既喜怒哀樂就係哂B 度。。 其實真係好想累。 如果個日有大便, 就會開心D, 如果個日無就知道夜晚佢會喊。 有朋友見到我餵奶話佢唔想食奶做咩逼佢食奶攪到佢又嘔奶,其實佢成個下午只係食左30ml。。 唔通佢成日唔想食就唔俾佢食?!

別墅

bobochoi867 發表於 19-12-22 16:35
3 個月人仔好多人食5-6 安甚至再多D, 我B 就每次2 安睇睇佢食唔食再加,有時30ml就停口, 唔想食可以同你 ...

我又會諗係咪自己人奶有問題,係咪做左d 咩,佢係咪有咩病。。老公會幫手做家務餵奶,但都會有睇唔開既時候。。奶樽屋企都有4 款, 今日買埋dr brown 第5 款。。唉。。
BB 3 個月啦。。。如果無再好D 既情況,真係唔知可以點。。。

別墅

bobochoi867 發表於 19-12-22 16:35
我又會諗係咪自己人奶有問題,係咪做左d 咩,佢係咪有咩病。。老公會幫手做家務餵奶,但都會有睇唔開既時 ...

我想像到真係好沮喪……我都好care便便…個日冇poopoo會有d擔心…我係餵奶粉的 如果個日有比一餐人奶通常有得屙 糊糊地但有d水狀, 我都唔知佢係唔岩食人奶定點 但冇得屙又驚 又想試下全奶粉睇下佢會唔會完全唔屙

複式洋房

回覆樓主:

我對孖B 又係飲奶少同慢飲30ml左右已經停口,飲奶要搞成個鐘

大宅

3 個月人仔好多人食5-6 安甚至再多D, 我B 就每次2 安睇睇佢食唔食再加,有時30ml就停口, 唔想食可以同你 ...

你可以去有藥劑師既屈人寺買圖片果隻益生菌, 我仔今日19日大, 上星期連續幾晚都肚風同想痾poo時爆喊, 用左之後就冇啦, 同埋好多屁放,你可以試下

大宅

我又會諗係咪自己人奶有問題,係咪做左d 咩,佢係咪有咩病。。老公會幫手做家務餵奶,但都會有睇唔開既時 ...

完全明白呀 個個都叫唔好逼 唔逼佢真係完全唔食 阿媽我做唔出lor ! 點解其他寶貝可以喝咁多奶奶 。 都唔知可以做咩令佢有胃口 次次飲奶都要求佢喝 .... 沮喪

洋房

cheungandmoon 發表於 19-12-22 20:38
你可以去有藥劑師既屈人寺買圖片果隻益生菌, 我仔今日19日大, 上星期連續幾晚都肚風同想痾poo時爆喊, ...

19日大就比bb食可以嗎??

別墅

太明白你了
我bb剛剛2個月 好你個小小 人地食梗5-6安 佢仲係食梗100左右
頭50-60ml食完就停
每次餵奶都餵成個鐘 每次到餵奶時間就恐懼

咁既奶量 有排都唔洗諗戒夜奶
過2日返健康院又磅重 真係又期望又擔心

我仲有一個星期就返工 姐姐湊
又擔心又唔開心

別墅

arsi_1002 發表於 19-12-22 16:50
我想像到真係好沮喪……我都好care便便…個日冇poopoo會有d擔心…我係餵奶粉的 如果個日有比一餐人奶通常 ...

其實我覺得而家可以既話就人奶。。 畢竟大環境好多污染, 人奶有抗體, 但我最初8 成人奶變而家1-2 餐人奶。。。 太累同埋見話佢唔食人奶但食奶粉,更沮喪。。。佢食奶仲要熱既, 凍左唔肯食。。 so sad

別墅

arsi_1002 發表於 19-12-22 16:50
我想像到真係好沮喪……我都好care便便…個日冇poopoo會有d擔心…我係餵奶粉的 如果個日有比一餐人奶通常 ...

同埋有得屙我已經好開心之前試過7 日無大便,但而家轉左奶粉加食益生菌,1-2 日就有了。。

別墅

cheungandmoon 發表於 19-12-22 20:38
你可以去有藥劑師既屈人寺買圖片果隻益生菌, 我仔今日19日大, 上星期連續幾晚都肚風同想痾poo時爆喊, ...

我有俾佢食但唔同牌子, 食左係有幫助既, 有大便但係放屁前都會大喊,夜晚都係會喊。。

別墅

manmapro 發表於 19-12-22 21:32
完全明白呀 個個都叫唔好逼 唔逼佢真係完全唔食 阿媽我做唔出lor ! 點解其他寶貝可以喝咁多奶奶 。 都唔知 ...

係。。 尋日朋友B 大我B 2 個月, 3 個字食120ml仲想再食,我個B 係隔離食左30ml 食到閉眼要訓又嘔奶,諗番都好唔開心, 其實唔係要比較唔係要叻過人,我只希望係BB健健康康正常。 最近我老公想俾佢飲開奶茶, 不過我掙扎緊, 因為好多都寫6 個月先飲得,但我B 得3 個月。。掃風又係一個問題, 佢唔俾人掃, 條頸向後, 唯有抱直佢係我身度掃

別墅

boobootiny 發表於 19-12-22 22:10
太明白你了
我bb剛剛2個月 好你個小小 人地食梗5-6安 佢仲係食梗100左右
頭50-60ml食完就停

今日試埋dr brown奶樽了, 好似好小小, 但佢成日當奶嘴咁咬唔專心咁食,夜奶佢半夜4:30 要食, 食60ml就訓了。。健康院好大壓力,第一次去有黃膽要去醫院, 第二次又話體重輕仲要話聽到佢心有雜聲, 再轉介去醫院照清楚,所以好難過

大宅

我仔過兩日滿兩個月。最近兩三個星期臨天光怪叫掙扎non stop 幾個鐘,又大聲,叫到我同老公都冇得訓之餘,見到佢個樣好痛苦典來典去但仲係合埋眼未醒晒,日日如是,佢睡眠質素好差。我地睇見佢咁辛苦好心up.. 睇過三個醫生,都係叫我地捱左佢,話過左100日會好d.
而且佢好醒訓,日頭夜晚都係,成日要抱住訓,一放落床就喊,有時訓左都會突然扎醒大喊。
仲有,我主要奶粉,人奶得少少,bb唔係日日有poo poo, 放屁又臭,佢連放屁都要谷,谷到面都紅晒。
我一個人臭冇工人,老公早出晚歸,陪月又完左,我成日都好驚,驚左自己個仔。
樓上講嗰隻益生菌,我仔食左幾日,希望有用。

大宅

bobochoi867 發表於 19-12-22 23:45
今日試埋dr brown奶樽了, 好似好小小, 但佢成日當奶嘴咁咬唔專心咁食,夜奶佢半夜4:30 要食, 食60ml就 ...

我仔之前去健康院都話佢心聽到雜聲,轉介我仔去政府醫院睇,我都好擔心,因為我本身細個嗰時都有雜音,喺政府醫院keep住覆診覆左十幾年,係去到20歲先話我冇事唔洗再覆,我驚有遺傳。
幸好去到政府醫院,做左心電圖同比個醫生聽心,個醫生話我仔冇事!
所以雜音嗰方面未必真係有事,聽講好多bb都係有d雜音,但結構上其實冇問題,大左就冇事。

別墅

hihihigi 發表於 19-12-22 23:52
我仔之前去健康院都話佢心聽到雜聲,轉介我仔去政府醫院睇,我都好擔心,因為我本身細個嗰時都有雜音,喺 ...

多謝你呀,聽左我安樂D,個日我去完健康院聽完真係好驚, 跟住我都再睇私家, 醫生話都唔小B有咁既情況, 有D大大下會無,有D 就算有都無事, 同埋如果係有事個種出世無耐會好明顯,食奶會出哂汗無哂力,但我B無咁既情況食奶出汗,佢係有大胃口細胃口, 不過細胃口係經常,大胃口都係6 安左右。。 同埋唔會出汗我先無咁擔心, 不過要等到3 月先再check , 叫段時間我唔諗咁多啦。。

別墅

hihihigi 發表於 19-12-22 23:47
我仔過兩日滿兩個月。最近兩三個星期臨天光怪叫掙扎non stop 幾個鐘,又大聲,叫到我同老公都冇得訓之餘, ...

你有無用包被包到佢好實好實, 我B 狂喊時有時會收聲, 同埋播大聲音樂都會, 不過如果身體好唔舒服都只有喊無其他辦法, 每次見到佢喊到樂好大聲、個樣好痛苦都好心痛好擔心。。
我仔都係放屁谷到紅哂臉, 但今日下午用白樹油按左好耐好耐肚,似乎好左小小,至少暫時只喊2 聲。。你都試下呀
益生菌我個醫生話食左未必即時有效, 我就每日俾到包呀B,暫時見到佢大便真係好番好多, 之後3-4 日甚至7 日到而家1-2 日, 亦都可能我轉左奶粉,我之前B 食illuma 屁係超級臭,而家轉左hipp似乎好左小小

加油呀媽媽!!

別墅

金Gold 發表於 19-12-22 17:40
我對孖B 又係飲奶少同慢飲30ml左右已經停口,飲奶要搞成個鐘

孖B仲累。。 一個都攪唔掂, 2 個勁辛苦。。

男爵府

2024年龍年勳章

想問一下,你點知佢係腸絞痛?
飲肥仔水有無效?

首頁

尾頁

跳至