自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

有無local tour 資料可提供? Thanks!

珍珠宮

ctsang 發表於 19-12-23 05:04
住過好難得既經驗,夜晚出去睇到滿天星好靚,仲聽到狼叫

期待满天星,但唔想聽到狼叫

你甚麼月份去?早晚是否好凉?

珍珠宮

pprlala 發表於 19-12-23 00:07
唔知你指邊種,但我上次去左五日, 我係沿路咁住,住過好多種, 無問題呀。 佢好快full booking, 要早早計 ...

原來真是好多種,好在你提醒。你講的old faithful inn, 7,8月没去到9月都無,好搶手

珍珠宮

唔知你指邊種,但我上次去左五日, 我係沿路咁住,住過好多種, 無問題呀。 佢好快full booking, 要早早計 ...

我想book 這種小木屋,好在還有。 西黃石景點多嗎?還末search

珍珠宮

幾年前去聖誕老人村住過,屋內還有桑拿房,至今難忘

Del

珍珠宮

你住過,喜歡邊種?

大宅

bbc2018 發表於 19-12-23 14:46
你住過,喜歡邊種?

我又無乜特別感覺,其實同一般酒店房唔係差太遠, 我地夜晚又唔敢出去。
不過其中一站見到有隻bison 企左係另一間屋仔門口,我唔知佢地幾時先出到門口, d 資料話bison 可以企係度幾粒鐘唔郁。

伯爵府

BK Milk勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 瞓得好勳章

珍珠宮

KTKTKT5 發表於 19-12-23 11:51
有機會都想去, 不過apply visa真係好煩, 又怕唔批 宜家歐洲仲有德國同意大利超 ...

我自己最喜歡歐洲。連續2年暑假歐洲,如給我選,我今年亦想去德國。

以前簽美國10年証,只去了2次,5年前簽,來緊第三次,主要2家人,大多數選美國。我上次幫6人填表,真是要好有耐性。

琥珀宮

littlesister 發表於 19-12-23 12:10
我N 年前去都差不多,但當年未興 Antelope, 我當年係 SF, Yosemite, Las Vegas, Grand Canyon, LA 咁玩 : ...

我暑假剛去完,係 SF, Yosemite, Las Vegas, Grand Canyon, Antelope ,LA ,Disneyland

全程自駕(SF 飛 LV ),在LV join local tour (在KKday book) 去Grand Canyon 同Antelope 。我覺得Grand Canyon tour 唔夠時間玩,自己去住番晚好d。

Yosemite 我自駕,係附近city 住咗兩夜,覺得好好多。

Antelope 好靚

珍珠宮

木土土 發表於 19-12-23 23:04

我暑假剛去完,係 SF, Yosemite, Las Vegas, Grand Canyon ...

我plan 緊一直自駕由SF 玩到LA,其中好多景點玩,

黃石公園,Grand Canyon 會玩多些。

SF 自駕去Las 可以經Yosemite,留宿。不是不用買內陸機嗎?

男爵府

認識瑞士牛牛第二回

littlesister 發表於 19-12-23 11:23
我剛12去,由LA 跟 local tour 經 Las Vegas 過去
Lake Powell cruise 都出乎意料之外咁靚 :ilov ...

自然界的鬼斧神工

琥珀宮

bbc2018 發表於 19-12-24 08:15
我plan 緊一直自駕由SF 玩到LA,其中好多景點玩,

黃石公園,Grand Canyon 會玩多些。

無啦,只去了Yosemite 及Grand canyon ,睇過黃石交通太遠。

SF 揸去LV太長程,沿途亦無乜景點,唔想老公太辛苦。反而若SF沿海揸去LA會幾靚,不過就唔經LV。

珍珠宮

木土土 發表於 19-12-24 08:25
無啦,只去了Yosemite 及Grand canyon ,睇過黃石交通太遠。

SF 揸去LV太長程,沿途亦無乜景點,唔想老公 ...

其實SF 揸去Yosemite 都要4小時,揸返去SF又要4小時,又要去機場,機場又要等,又要時間飛,又要再拿車,我見唔少人用多4小時直接自駕由Yosemite 去LV, 除非冬天雪地。中間可以亦可以住宿一晚。

珍珠宮

cs2007 發表於 19-12-23 10:59
低b的我仲以為西貢的黃石

西貢黃石都不錯,風景怡人

珍珠宮

littlesister 發表於 19-12-23 11:25
有機會去睇下,唔識揸車可以跟 local tour, 我都係去上堂順便一遊,臨時決定跟團
...

Local tour 你用邊間?我想跟團呀,要老公揸車咁多日會好攰

珍珠宮

bbc2018 發表於 19-12-23 11:52
我諗緊San Francisco 入,黃石公園,幾個國家公園,Las Vegas ,大峽谷,Salt Lake city, 聖地牙哥,LA 回 ...

你會自駕?

珍珠宮

唔好煩我 發表於 19-12-24 08:47
你會自駕?

我睇緊,今次好適合自駕,我啲兩家人去,可以交替揸車好玩好多。因為要去太多地方,plan 緊。

3年前我啲美東都是由New york 揸車落費城,Washington DC, Boston 其間去了Niagara falls. Boston 去Florida 才坐內陸機因自駕要20小時。

7,8小時其間有得休息,或可以的話中間休息一晚亦已足够。

琥珀宮

bbc2018 發表於 19-12-24 08:42
其實SF 揸去Yosemite 都要4小時,揸返去SF又要4小時,又要去機場,機場又要等,又要時間飛,又要再拿車, ...

其實原本也有考慮揸埋呢程。

Yosemite 去 LV超過 8小時,中途又無咩景點。揸車也盡量不揸夜車(安全考慮),就變相要花一整天

坐飛機,可以坐夜機,SF 同LV 機場也離市區不遠,時間好用好多。

在 SF 同 LV 市區,也不用揸車玩,分開租,可以慳番租車錢,而異地還車,SF -> LV/LA有附加費逗選擇少。

珍珠宮

木土土 發表於 19-12-24 10:19

其實原本也有考慮揸埋呢程。

不過如果得一個揸車真是會好倦,所以有時我啲選擇包車。如塔斯,原來包車10小時價錢非常吸引。塔斯租車貴過悉尼。 一家三口包車貴local tour 唔多,可以plan 去想去的地方,不用早起等團友浪費時間,有司機做導遊真是可以舒舒服服。

我見你是揸車返去SF 要4小時,再搭內陸機, 才這麼説。因全程只是8小時。我plan 緊揸4小時夜宿一晚,第二日再揸4小時去到LV, 玩下,之後又可以揸車去大峽谷。不用跟local tour. 不過每個人選擇唔同。

內陸機我自己唔會坐夜機,我通常會plan去到酒店check in 食下晚飯,跟着休息。又唔會坐早機,去自由行就是唔想好似跟團咁。

首頁

尾頁

跳至