婦女醫護

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

2020勳章

幾耐檢查一次?

別墅

moonmoostar 發表於 19-12-23 22:05
幾耐檢查一次?

有牙,每年都做一次超聲波檢查

大宅

moonmoostar 發表於 19-12-23 22:05
幾耐檢查一次?

醫生建議常規檢查是每年一次超聲波,兩年一次乳房造影。

子爵府

畀面勳章 BK Milk勳章

Na 發表於 19-12-29 15:56
醫生建議常規檢查是每年一次超聲波,兩年一次乳房造影。

可以在那裡做? 我想做呀!

我要為小朋友做個好榜樣, 所以2015年要好好為自己和小朋友預備!!

大宅

cherryho1021 發表於 19-12-30 22:47
可以在那裡做? 我想做呀!

https://www.hkbcf.org/zh/breast_health/main/25/

複式洋房

2020勳章

Na 發表於 19-12-30 22:51
https://www.hkbcf.org/zh/breast_health/main/25/

thank you ~

大宅

幾耐檢查一次?

每年要做一次 mammogram 和超聲波,特別是好多亞洲女性的乳房密度高, mammogram 也不能發現有腫塊,必須同步接受 mammogram 和超聲波 。
我確診乳癌時,mammogram 報告是正常的,但超聲波發現有腫瘤,腫瘤外型已知不是一般纖維瘤,抽針結果是 cancer。
P.S. 早年曾因乳房纖維瘤,做過兩次手術,兩次的 mammogram 也不能發現腫塊,也是靠超聲波去確診的。
:-?

別墅

Ethan/mama 發表於 20-2-23 00:28
每年要做一次 mammogram 和超聲波,特別是好多亞洲女性的乳房密度高, mammogram 也不能發現有腫塊,必須 ...

我上次做身體檢查只做了超聲波,但話睇得唔清楚叫我去做mammogram,仲以為mammogram係清楚d

男爵府

每年要做一次 mammogram 和超聲波,特別是好多亞洲女性的乳房密度高, mammogram 也不能發現有腫塊,必須 ...

我醫生係建議做3D Mammogram加Ultra Sound, 清晰度確實係同2D Mammogram差好遠。

大宅

hchu06 發表於 20-2-25 15:07
我醫生係建議做3D Mammogram加Ultra Sound, 清晰度確實係同2D Mammogram差好遠。

一套做(3D mammogram + Ultrasound)收費要多少?

男爵府

2020勳章 2018復活節勳章 睛靈勳章

請問你係私家定政府做呀?

複式洋房

每年都要檢查架啦,可以既話做埋mammogram。

洋房

Na 發表於 20-2-27 16:42
一套做(3D mammogram + Ultrasound)收費要多少?

係私家做$3000包括醫生轉介信及講報告

禁止訪問

2020勳章

大宅

CatBaby1111 發表於 20-2-28 00:31
請問你係私家定政府做呀?

荃灣港安醫院有檢查套餐,mammogram + 超聲波 + 見醫生。幾年前大約$1300-1500。
自從確診乳癌後,便沒有回港安醫院照了。你可以在醫院網站查詢,現在大約$1600。

大宅

washushula 發表於 20-2-24 02:51
我上次做身體檢查只做了超聲波,但話睇得唔清楚叫我去做mammogram,仲以為mammogram係清楚d
...

mammogram 和超聲波是能互補長短的,特別是得亞裔的乳房密度高。
我一直年年做 mammogram 和超聲波的。但幾年前,當年取回 mammogram 和超聲波報告時,醫生表示報告已連續幾年正常,以後不用年年做,竟然叫我兩、三年後才再檢查,我當然沒有理醫生的健議!我繼續年年檢查,結果在不足一年後,超聲波已確診了我患乳癌!!

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊