家事百科

跳至

首頁

尾頁

洋房

如下圖,每次洗完衫,地上都會有一大攤水﹗之前試過洗緊衫時,望到個渠口位,有D泡沫漏出來,D水應該係由呢度滲出來﹗
洗完衫,試過將條去水喉拎起,即刻感覺到有水walawala甘流番落去條喉管度(不過不是十分大量)

試過以下方法都唔得:

1.
梳打粉

2.
梳打粉 + +熱水

請問有何解決方法呀﹖謝謝﹗

大宅

GMCC 發表於 19-12-24 11:15
如下圖,每次洗完衫,地上都會有一大攤水﹗之前試過洗緊衫時,望到個渠口位,有D泡沫漏出來,D水應該係由呢 ...

https://www.youtube.com/watch?v=islqmWl9gQw

擺放排水管

排水管的擺放方式有以下方式:

1 連接水槽排水道 排水道必須高於水槽吸水管,以確保洗衣機排水管離地至少 60 公分。

2 連接排水道 排水道高度應介於 60 公分與 90 公分之間 (*)。建議使用 65 公分高的垂直管道。確保將排水管以傾斜方式連接直立管道。

https://www.samsung.com/tw/support/home-appliances/installation-method-for-drain-pipe-of-washing-machine-and-matters-needing-attention/

洋房

回覆 Peace@dove 的帖子

經你甘樣提一提,我醒起,我條排水管可以塞得太入,令到入面無足夠空間去水(我仲要之前係甘塞佢入去,覺得甘樣實D),我返去試下將佢放番上黎少少﹗

謝謝你﹗

大宅

GMCC 發表於 19-12-24 14:53
回覆 Peace@dove 的帖子

經你甘樣提一提,我醒起,我條排水管可以塞得太入,令到入面無足夠空間去水(我仲 ...

排水管不可以塞太入, 2~3吋已經足夠

洋房

Peace@dove 發表於 19-12-24 15:11
排水管不可以塞太入, 2~3吋已經足夠

用你方法 果然work
成功解決 !
掂!Thank you so much

大宅

GMCC 發表於 19-12-27 20:48
用你方法 果然work
成功解決 !
掂!Thank you so much

不用客氣

再好的用埋呢個 [潜水艇厨房下水管防臭密封圈洗衣机排水管50管盖下水道硅胶防臭塞]

大宅

用左水管防臭防反水
密封圈, 幾乎聽唔到排水聲

洋房

Peace@dove 發表於 20-1-3 18:57
用左水管防臭防反水

幾好幾實用喎!在五金鋪買?定Taobao 呀?

大宅

GMCC 發表於 20-1-3 22:38
幾好幾實用喎!在五金鋪買?定Taobao 呀?

淘寶, 唔使人仔$10一個, $20三個, 好實用又唔係貴

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Peace@dove 發表於 20-1-3 23:05
淘寶, 唔使人仔$10一個, $20三個, 好實用又唔係貴

請問淘寶打乜嘢相關字可搵到呀。

大宅

AACheungCheung 發表於 20-2-16 01:28

[潜水艇厨房下水管防臭密封圈洗衣机排水管50管盖下水道硅胶防臭塞]

大宅

AACheungCheung 發表於 20-2-16 01:28

[潜水艇厨房下水管防臭密封圈洗衣机排水管50管盖下水道硅胶防臭塞]

珍珠宮

2024年龍年勳章 2024勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

Peace@dove 發表於 20-2-16 09:42

好呀,唔該。

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

Peace@dove 發表於 20-1-3 18:57
用左水管防臭防反水

請問你訂個圈係for 40-50mm管用?

大宅

kayeea 發表於 20-10-12 22:15
請問你訂個圈係for 40-50mm管用?

係呀

子爵府

HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 2018母親節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 熱血勳章 畀面勳章 叻叻勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 食得好勳章 瞓得好勳章 笑得好勳章

Peace@dove 發表於 20-10-13 09:46
係呀

我問淘寶的人佢又話唔啱用,好奇怪,我度過條水管係40mm,你可以安裝到,咁我應該都無問題掛?

大宅

kayeea 發表於 20-10-13 10:53
我問淘寶的人佢又話唔啱用,好奇怪,我度過條水管係40mm,你可以安裝到,咁我應該都無問題掛?

...

只可以插一條去水喉

子爵府

Peace@dove 發表於 20-10-13 13:13
只可以插一條去水喉

黑色唔係水喉黎,係個架等水喉無咁容易移位。

大宅

kayeea 發表於 20-10-13 14:45
黑色唔係水喉黎,係個架等水喉無咁容易移位。

咁就可以

首頁

尾頁

跳至