自由講場

跳至

首頁

尾頁

禁止訪問

禁止訪問

大宅

IloveJJ 發表於 19-12-25 09:39
我前面show咗個價錢牌,我去嗰時現場有教練,仲問我哋駛唔駛要?應該可以預約都得。
...

好嘅,唔該曬

水晶宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 開心吸收勳章 hashtag影視迷勳章 大廚勳章

雙板坐chair lift 係著住對ski, 坐Gondola 就要除左對板插係度上山

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

細路學滑雪好易。 當年去日本,book kids school 兩日,一個教練(係澳洲人)對我2個小朋友。 係平地講解一陣,已經同佢哋坐 lift 去實踐,開頭唔用pole, 等佢哋掌握下平衡、 A字控制速度。 個教練仲帶佢哋係小樹周圍穿插, make sure 控制到雪橇。 無幾耐可以揸埋 pole, 學s 型滑。 end-up 一日已掌握到基本技巧。 第二天 booking 教練話可以 cancel。

wcpcelia    發表於 19-12-27 11:34

用戶要求終止服務

牛年勳章

ChloeMa 發表於 19-12-25 09:53
細路學滑雪好易。 當年去日本,book kids school 兩日,一個教練(係澳洲人)對我2個小朋友。 係平地講解一 ...

小朋友真係學得好快!
未經許可,請勿轉載

大宅

IloveJJ 發表於 19-12-24 19:49

係幾好架,我哋都覺得好玩,你如果去日本嗰啲,有kids sch ...

請問初學應該學ski 定 snowboard 會易啲掌握?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

klam19692004 發表於 19-12-24 22:21
我冇去過澳洲滑

去邊度滑都會著住雪撬搭 lift, 落果時要預備好 pole, 一到就要滑離lift 口,如果唔係好危險,後面d 吊車陸續到,你係 lift 口阻住,好容易出意外。 所以基本上有人係 lift 口通道,成組 lift 要停。

水晶宮

小蘋果2號 發表於 19-12-25 10:11
請問初學應該學ski 定 snowboard 會易啲掌握?

ski 易過 snowboard 好多好多。 不過宜家十幾、 廿幾歲嘅學snowbord 多,型d。

大宅

ChloeMa 發表於 19-12-25 10:13
ski 易過 snowboard 好多好多。 不過宜家十幾、 廿幾歲嘅學snowbord 多,型d。
...

咁如果我哋一家大小 (細嘅8/10歲),係咪應該學ski先呢?

利申: 我係零體育細胞,只係捨命陪君子

水晶宮

小蘋果2號 發表於 19-12-25 10:16
咁如果我哋一家大小 (細嘅8/10歲),係咪應該學ski先呢?

利申: 我係零體育細胞,只係捨命陪君子

同我哋當年差不多。ski 易過 snowboard, 所以揀咗 ski, 可以好快享受到雪地樂趣。我book 時問過教練可以一家人一齊上嗎?基本上可以,但建議小朋友一 group,大人分開。因為小朋友好快上手,而大人初學又有dd 不同。一齊上㑹拖慢大家進度。

所以我幫佢哋 book 小朋友班(ski school for kids 係4個小朋友一班), 當然一對2都可以,不過貴d。好好彩當日果班只有我兩個小朋友,澳洲靚女教練帶佢哋上山玩雪 (詳情係上面 #45 有講)。

之後去過幾次滑雪,基本上小朋友已經超速,仲同爸爸上 black diamond。我繼續滑我嘅迂迴道 呀仔話下次會試 snowboard。

伯爵府

IloveJJ 發表於 19-12-25 09:37
你講邊度?融創?我住魔雪奇緣親子公寓,好方便,响正雪場對面,仲近過酒店,我訂最大,有兩張雙人床嗰隻 ...

邊個website 有得book呢間?我在booking 找不到。另外的水上和機動樂園你地有有玩過?

大宅

廷廷媽 發表於 19-12-25 10:48
雙板坐chair lift 係著住對ski, 坐Gondola 就要除左對板插係度上山

我諗佢想講教練無比佢地坐chair lift,所以次次上山要除板上gondola

禁止訪問

禁止訪問

侯爵府

IloveJJ 發表於 19-12-24 19:49

係幾好架,我哋都覺得好玩,你如果去日本嗰啲,有kids sch ...

https://www.princehotels.com/zh-hant/ski/shiga_kogen/#lessons
志賀高原燒額山滑雪場 長野縣有kids schOOL,如果初學,朋友說6人一組較學較化算

我只找到這些,詳情請自行搜尋

世上千百萬人,不求別人幫助.只求不被惡攪,已很感恩

水晶宮

多謝大家分享

禁止訪問

首頁

尾頁

跳至