嬰兒醫護

跳至

首頁

尾頁

洋房

BB 1月5日先夠兩個月,琴日開始不停扭,以為扭食,但睇睇下唔似,有流口水,突然鐘意放手入口,不停吞口水,咁係唔係出牙,有人講只係馬牙,馬牙都有依d症狀嗎?
做咩可以舒緩?

回覆 michellecarrot 的帖子

Hi michellecarrot , 一般BB 會係6個月大左出牙仔,未夠2個月 大嘅BB出牙的機會比較細D。馬牙係指BB出生後1個月左右,口腔上牙肉出現一D黃白色的小點,通常唔會令BB有唔舒服/影響胃口,BB口腔有無類似的黃白色小點? 初生BB腸道發展未成熟,容易有肚風,有肚風既BB肚仔唔舒服都會扭計D,BB肚仔有冇漲卜卜? 放唔放到屁?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-27 17:03

Hi michellecarrot , 一般BB 會係6個月大左出牙仔,未夠2個月 大嘅BB出牙的 ...

佢一直都有屁,我試下每日沖涼同佢按摩
michellecarrot 發表於 19-12-27 18:14
佢一直都有屁,我試下每日沖涼同佢按摩

BB放到屁有助減少肚風,同BB按摩係好親密溫馨嘅親子活動,皮膚觸摸亦有安撫BB情緒作用, 係食奶前/兩餐中間,5隻手指靠攏掌心微曲,用陰力順時針方向,幫BB按摩肚仔,先從5分鐘開始,然後延長到1分鐘,另外,將BB平躺左右腳輪流提高(好似踩單車咁)都OK, 媽媽不妨嘗試下。

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 19-12-27 17:03

Hi michellecarrot , 一般BB 會係6個月大左出牙仔,未夠2個月 大嘅BB出牙的 ...

唔好意思,借題一問,你好呀,我BB啱滿月,上牙齦有一粒白點。摸起身有D硬,摸落BB好似會痛咁,好唔舒服好抗拒,需要點處理?thanks

回覆 yy囡囡 的帖子

Hi yy囡囡 ,如果白點係BB滿月至6個月左右時有,位置係上顎中間近兩側/牙根,有可能係「馬牙」,通常唔會令BB有痛楚, 但部份BB可能出現痕癢/脹住感覺,引致BB比較煩躁/不適。 依家BB幾大? 胃口好唔好?

洋房

Chloe@NUTRICIA 發表於 20-1-17 15:27
回覆 yy囡囡 的帖子

Hi yy囡囡 ,如果白點係BB滿月至6個月左右時有,位置係上顎中間近兩側/牙根,有可能 ...

BB36day,胃口好唔穩定,有時訓覺連續3-4個鐘都唔食奶,有時半夜會連住密密食,又經常爆喊,扭肚,扎醒
yy囡囡 發表於 20-1-17 18:08
BB36day,胃口好唔穩定,有時訓覺連續3-4個鐘都唔食奶,有時半夜會連住密密食,又經常爆喊,扭肚,扎醒
...

通常BB每日有6條濕片都代表有足夠奶量,初生BB腸道未成熟容易有肚風,肚風係比較常見令BB經常哭鬧/胃口唔穩定/瞓唔到原因,用飛機抱有助安撫BB情緒,食奶前用順時針按摩肚仔/掃一陣風/平躺左右腳輪流提高(好似踩單車咁),對刺激BB腸道蠕動和放屁都有幫助架。BB肚仔有冇漲卜卜,放唔放到屁?

首頁

尾頁

跳至