家事百科

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

話說上個月有個sale黎左我屋企sell呢部吸塵機,部機主打吸塵蟎同敏感人士專用又攞晒認証,俾左d報告話要吸床去清除塵蟎先可以搞好d敏感症。咁我全家都係有鼻敏感同氣管敏感,諗住一部機乜都做晒就買左。點知攞黎吸完床之後,當晚身體就出現過敏反應,醫生睇到就話吸床會將床入面大量致敏原吸晒出黎就瀨左野,仲話要吸就要去一個通風環境先可以做。
我搵間公司要求退貨,佢唔肯退之餘只叫我吸多幾次吸到盆水冇晒塵蟎就無野。仲話佢有d客用完都有同樣敏感反應,用耐左就無野。塵蟎根本細到睇唔到,佢地明知有人用完會出現敏感反應都唔出聲擺明呃錢。
呢間野無賴到極,千祈唔好買!

大宅

回覆樓主:

最後點解決?見有朋友用得好,仲心思思添

象牙宮

lok518 發表於 19-12-25 16:01
話說上個月有個sale黎左我屋企sell呢部吸塵機,部機主打吸塵蟎同敏感人士專用又攞晒認証,俾左d報告話要吸 ...

塵蟎 : 遇熱會死。

晒太陽。
電暖毯焗就死了。

賴到, 令我地更精明。

我不太易信上門。
自己喜歡小小部

吸塵機

, 灵活D, 轉來轉去。HK 地方細。不同外國/內地。

唔識网購, 用車載式。 配件..... 貴死人。
現用國產, 2年更換一次。愈買愈小部。

\"\"

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

複式洋房

catlili 發表於 19-12-26 11:43
最後點解決?見有朋友用得好,仲心思思添

其實件事未解決,我搵左消委會幫手做調停,但係佢地仲未聯絡到間公司。
本身我有朋友o係美國用緊都話有用,但係因為我出現敏感反應之後,我都花左成個月做深少少research先知道部機其實唔係咁o岩香港呢個咁濕o既環境用,其實消委會都有report講左做好除濕對控制塵蟎係有效。
個sale會同你講部機吸力強同吸塵蟎好勁咁,但無講吸床過程中好多塵蟎係無被吸入部機入面而周圍飛,所以吸之前要周圍無痴塵o既野同埋之後周圍吸減少塵蟎。做完要長開幾粒鐘空氣淨化,但過程中有敏感人士都唔好在場搞。我睇醫生都話吸塵蟎無問題,但你要通風環境做。
所以我真心建議你用d錢買部靚空氣消新機好d

複式洋房

333s 發表於 19-12-26 20:56
塵蟎 : 遇熱會死。
晒太陽。
電暖毯焗就死了。

to be fair塵蟎死左都係致敏原,但係呢消委會講俾我知佢地之前有報告指出高溫洗床單同勤啲換床單都已經夠。所以我以前無試過一野發咁多症狀。
真係瀨左野先知,我就係見有朋友話好用就想一雞幾味做晒。
我最唔開心係出左問題係佢地只係狡辯同埋話佢都有客都有敏感反應,但係sell時完全無提。
講真,佢部機吸下塵係幾好,但係我買係因為佢地話有認証同可以改善敏感問題。我呢個月好認真咁睇佢每個認証亦搵左d協會佢地點test 部機,發現無一個會真係用床去試,佢地只會試o係地氈同地下上面吸塵效能,所以咪誤導左消費者囉。
我真係勸考慮緊買o既真係要諗清楚

男爵府

牛年勳章

部機係咪R字頭?

洋房

epflee 發表於 19-12-28 21:55
部機係咪R字頭?

睇嚟應該係彩虹,同一上門免費服務銷售手法10年前賣兩萬幾,後來三萬幾,最近買到四萬幾都一樣咁多人落搭。

Rainbow — fraud and cheating

男爵府

回覆樓主:

十年前來我家sell, 哇!牛龜咁大部,又阻地方,我試完就送佢走。之後時不時見有人買左瀨野,小朋友出晒成身紅疹。仲要賣咁貴,完全唔值。

複式洋房

zebraaa 發表於 20-1-1 00:23
十年前來我家sell, 哇!牛龜咁大部,又阻地方,我試完就送佢走。之後時不時見有人買左瀨野,小朋友出晒成身 ...

唉,好彩未真係用落小朋友張床就自己瀨野先。如果係細路仔出事就大獲。
真係貼錢買難受。

子爵府

psht 發表於 19-12-30 09:35
睇嚟應該係彩虹,同一上門免費服務銷售手法10年前賣兩萬幾,後來三萬幾,最近買到四萬幾都一樣咁多人落搭 ...

係唔明點解D人仲中招

複式洋房

水濾式吸塵機唔啱香港用, 好似德國都禁咗, 同埋洗唔乾淨個水桶/整唔乾之後會有細菌, 清新機會變咗噴菌

禁止訪問

複式洋房

hidebaby 發表於 20-1-6 19:07
水濾式吸塵機唔啱香港用, 好似德國都禁咗, 同埋洗唔乾淨個水桶/整唔乾之後會有細菌, 清新機會變咗噴菌 ...

唉,見美國個fd用得好,就以為都o岩洗。
點知而家搞到一身蟻。而家用就一定要落清潔劑殺菌,唔係佢地話清水就ok

子爵府

免疫過敏醫生說防塵蟎吸床冇用架, 因為只吸到表面,用防塵蟎寢具仲好, 另外密啲更換新床褥枕頭.

複式洋房

若曦 發表於 20-1-20 17:46
免疫過敏醫生說防塵蟎吸床冇用架, 因為只吸到表面,用防塵蟎寢具仲好, 另外密啲更換新床褥枕頭. ...

咪係囉。

禁止訪問

大宅

樓主,唔好咁傷心⋯
利伸:我是用家
我一向用開Dyson, 最後買多部R 字頭,係因為佢吸床個頭超大,容易過Dyson(當年的Dyson 未出電動吸床頭)
話說我係幫襯一個Sales哥哥買的,但因我水機是另一牌子,是個姐姐仔,佢亦曾賣過R 字頭,所以佢提提我,第一次吸完牀,反而第二朝可能會有更嚴重鼻敏感,因為千年污糟野吸出黎⋯
但吸多幾次就真係冇事架啦(emoji)
我有個朋友的小朋友有嚴重鼻敏感,佢至少三日要吸床換被舖一次,一懶,個小朋友就即流鼻水,好靈架!
不過問心,我自己都係鐘意dyson 多D⋯
始終R 字頭設計非常不完善,連電線都收唔埋,用完又要洗餐懵,仲有,千萬要小心,不要吸紙碎

民房

lok518 發表於 19-12-25 16:01
話說上個月有個sale黎左我屋企sell呢部吸塵機,部機主打吸塵蟎同敏感人士專用又攞晒認証,俾左d報告話要吸 ...

其實我都有興趣買k 字頭有隻 水濾吸塵機+蒸氣清洗機 二合一

想問問 如果吸塵 吸左d 例如頭髮呀 舊膠箱碎出黎既膠 你會點做?謝謝。

複式洋房

abc0o0 發表於 20-2-24 02:54
其實我都有興趣買k 字頭有隻 水濾吸塵機+蒸氣清洗機 二合一

想問問 如果吸塵 吸左d 例如頭髮呀 舊膠箱碎 ...

我會撈返起d大型垃圾同頭髮先會倒水,如果唔係我驚會塞住廁所。
如果頭髮唔多就直接倒水。

複式洋房

mrspandasony 發表於 20-2-24 02:22
樓主,唔好咁傷心⋯
利伸:我是用家
我一向用開Dyson, 最後買多部R 字頭,係因為佢吸床個頭超大,容易過Dys ...

我而家都係用Dyson多d, 部大野就隔星期先用下。

首頁

尾頁

跳至