自由講場

跳至

首頁

尾頁

珍珠宮

fupigpig 發表於 19-12-25 20:16
如果係我⋯
我唔會投訴、亦會繼續依自己意願做事!
最擔心係個女會否受得住氣,而影響到成績或返學情緒, ...

同意

侯爵府

jaycee_mami 發表於 19-12-25 20:06
隊制有機會得獎, 如果無左你囡囡, 其他隊友也會受到影響, 站在副校角度去想, 嬲都可以理解, 但玩針對確是 ...

其實就算真係咁都唔覺得應該嬲,而家唔係小朋友發脾氣唔參加,如果真係緊張嘅,應該幫辦法點幫個小朋友吖,小朋友自己都想去,無得去都已經唔開心,咁樣做唔好話校長,連長輩都唔配。。。好多野係不如人願,eq 太低了吧

珍珠宮

我女小學時我已忍過!都係驚影響升中,到升中時,就發現跟本無野需要學校幫忙!白白忍受了!到中學,我唔會再忍了!只要自己盡力讀好書,咁就問心無愧啦!對就對,錯就錯!不能容忍!

水晶宮

畀面勳章

rayrayus 發表於 19-12-25 21:09
係囉,有緊要事帶埋個女出埠?我都唔明。
其實如果係我,我會問清阿女自己其實想唔想去,如果想,都會諗辦 ...

同意,個比賽會唔會好重要?你有冇了解過呀
如果好重要,其實自己也有責任打個電話去解釋清楚
尤其如果係隊制,你唔去大有機會影響到其他苦練的同學
再者,如果你女好想去,你又是否應想想其他辦法,例如找其他家長帶佢去?找老師帶?始終六年級了,第日升中不知仲有冇機會參加

當然副校長玩針對係唔啱,但我意思係你也應該站在其他立場想想

大宅

kimiwhy 發表於 19-12-25 19:43
回覆 sisbro 的帖子

係副校所以我係有諗過同校長投訴

已經畢業了,還有用?

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 lovelybaby2015 的帖子

我有講過我係單親家庭。係必須同小朋友一齊去如果有人照顧佢多日既我當然唔洗同小朋友去
比賽係有單人同多人
但我係未組隊就已經簽左學校回條話去唔到
我再打去學校搵副校。但佢無回覆

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

回覆 香港熊貓 的帖子

其實只要副校唔好再因爲唔去參加宜針對小朋友我唔會再理

水晶宮

畀面勳章

kimiwhy 發表於 19-12-25 22:58

我有講過我係單親家庭。係必須同小朋友一齊去如果有人照顧佢多日既我當然唔洗 ...

我有睇,知你話過單親,所以我先問可唔可以叫其他家長丶甚至老師幫手帶去,如果學校覺得個比賽咁重要的話
相信學校都知你單親?想個學生去,又一定要父母帶的話,就係強人所難。
比賽去好多日?我以為一日

男爵府

好媽媽勳章 畀面勳章

係我要離開香港多日。我無理由放佢一日係老師度咁之後既日子邊個睇

子爵府

lovelybaby2015 發表於 19-12-25 21:54
同意,個比賽會唔會好重要?你有冇了解過呀
如果好重要,其實自己也有責任打個電話去解釋清楚
尤其如果係 ...

如果個比賽咁緊要,一定要樓主女女參加,點解唔係學校親自去了解同學參加唔到,反而要家長去了解?學校參加得個比賽一定知詳情再同家長交代。

通告既然係有選擇,咁揀左不參加就唔ok,不如一開始出張沒有選擇權既通告,當參加唔到家長自要同學校解釋。

根本就係學校處理有問題。

其實忍都唔見得對升中有幫助,認同其他jm講校長信無乜優勢,個個叩門都有,除非讀好出名學校,否則成績大於一切。

水晶宮

畀面勳章

kimiwhy 發表於 19-12-25 23:35

係我要離開香港多日。我無理由放佢一日係老師度咁之後既日子邊個睇

原來係咁,因為唔知原來你離開咁多日,可能我miss左
學校未知原因?如果咁,更加要當面或親自同負責人講清楚難處,唔會㑭佢不明不白咁針對

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 玩具勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 趣教勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 2011至尊種植勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 wyeth冷知識勳章 睛靈勳章 王國長老 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 hashtag影視迷勳章

kimiwhy 發表於 19-12-25 23:35

即係你離港咁多日, 女兒都要請假唔返學

子爵府

親子王國15週年勳章

回覆樓主:

我以前被班主任針對,操行次次 B-,有 band 1 成績都冇 band 1 肯自行收。
呈分係睇分,盡力考好成績,忍埋嗰幾個月佢,努力!嗰封校長信可以話係廢,人人都可以有。成績為首。

珍珠宮

睛靈勳章

回覆樓主:

真心唔明,難得個女可以代表學校出賽,lu 飯應都嚟唔切,但你既心態好似完全冇响個女既角度諗,又話怕針對,如果比著我地學校,個個爭住去,,你要諗清楚邊樣重要啲,對你嚟講比賽係小事,但對個小朋友絕對係大事,佢都唔想訓練白費,你唔得閒可唔可以搵人幫幫手,同老師溝通下,如果因為單親既身分影響到個女成長,就唔值得囉,三思

大宅

回覆樓主:

同校長投訴冇用架
官官相衞
d副校同校長fd底
要同校監投訴先有用

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

rayrayus 發表於 19-12-25 21:09
係囉,有緊要事帶埋個女出埠?我都唔明。
其實如果係我,我會問清阿女自己其實想唔想去,如果想,都會諗辦 ...

同意,其實重點不是校長,係個女。

樓主覺得校長針對佢女,其實冇呢回事,校長同佢女應該同一陣線,佢地都想去比賽。
只係樓主一個冇唸考慮過阿女既意願。

子爵府

我會覺得係難得機會,一家便宜兩家著,女又渴求參加,又不會被學校針對。
你乜野緊要事,可不可以改時間?
你不用返工?如不用就試下互相遷就。

水晶宮

虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 想生BB熱投 DHA勳章 hashtag影視迷勳章 親子王國15週年勳章

仲有幾個月忍埋佢,小五小六好重要

wcpcelia    發表於 19-12-27 11:08

水晶宮

畀面勳章

jollyma 發表於 19-12-26 06:45
真心唔明,難得個女可以代表學校出賽,lu 飯應都嚟唔切,但你既心態好似完全冇响個女既角度諗,又話怕針對,如果 ...

係,尤其五六年級,有比賽去又有機會拎奬,仆倒去,第日份profolio都寫得靚仔d。更何況小朋友也想去。

樓主好似無講因乜緊要事離港,仲要帶埋個女,所以真係無從判斷

侯爵府

既然樓主都唔介意女兒無得參加比賽,學校點解要咁多聲氣,如果真係有人幫忙都唔會一開始選擇唔參加喇!學校自己虛榮心大啲囉。

首頁

尾頁

跳至