自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好似今日我去超市 , 行到去一個貨架前 , 睇緊野之時 , 突然有一對年輕男女走左去我正正面前 , 完全地擋住阻我嘅視線 , 我當下O左咀,心諗咁無禮貌嘅 , 於是我走左。
又或者好多時,我都會覺得D人好自我 , 唔懂禮讓 , 因為我媽至少教我懂禮儀 , 但有時會質疑自己係咪太執著呢。。。。

大宅

MLSiu 發表於 19-12-26 02:30
好似今日我去超市 , 行到去一個貨架前 , 睇緊野之時 , 突然有一對年輕男女走左去我正正面前 , 完全地擋 ...

珍珠宮

好似今日我去超市 , 行到去一個貨架前 , 睇緊野之時 , 突然有一對年輕男女走左去我正正面前 , 完全地擋 ...

有時企耐d,前面嘅人會發覺然後行開,是不小心吧!

伯爵府

ernbe 發表於 19-12-26 02:41
有時企耐d,前面嘅人會發覺然後行開,是不小心吧!

或者啦 , 但我又唔會咁做

珍珠宮

MLSiu 發表於 19-12-26 02:45
或者啦 , 但我又唔會咁做

下次試試

伯爵府

ernbe 發表於 19-12-26 02:52
下次試試

試過 ,心中不是味兒

珍珠宮

MLSiu 發表於 19-12-26 02:56
試過 ,心中不是味兒

是很無奈的

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 HiPP勳章(2) 2018復活節勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 我的育兒心得勳章 DHA勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

好小事

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

你有d唔開心好正常,因為佢地左到你,由你自己角出發,係肯定影響到你。

不過其實好小事。

年輕男女可能唔係有心,亦唔係對你無禮貌,或者佢地傾緊計冇留意你睇緊,佢地亦冇可能企係貨架前唔走,所以,你只要等一陣,好快佢地就會離開,你又可以繼續再慢慢睇。

我係你我唔會走開,因為我係想買呢個貨架既野ma,我點解要因為佢地而走開?我等佢地行開再慢慢㨂我想買既野。

伯爵府

2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

我同你一樣,心諗......頂....無嘢呀⋯⋯但唔會講出口,即走唔睇

伯爵府

tester5 發表於 19-12-26 07:39
你有d唔開心好正常,因為佢地左到你,由你自己角出發,係肯定影響到你。

不過其實好小事。

我已經等左一陣 , 佢地仲傾緊計

翡翠宮

MLSiu 發表於 19-12-26 07:47
我已經等左一陣 , 佢地仲傾緊計

咁你可以再等一陣,又或者更簡單,笑笑禮貌地講聲,請佢借一借,話你想睇下個價錢/你想攞件貨。

我肯定佢地會立即讓比你睇。

伯爵府

tester5 發表於 19-12-26 07:53
咁你可以再等一陣,又或者更簡單,笑笑禮貌地講聲,請佢借一借,話你想睇下個價錢/你想攞件貨。

我肯定佢 ...

係嘅 , 呢個係解決方法,亦唔係咩大事 ,所以有時就諗係咪自己太睇唔開

伯爵府

feclagnes 發表於 19-12-26 07:42
我同你一樣,心諗......頂....無嘢呀⋯⋯但唔會講出口,即走唔睇

覺得好無厘頭 , 咁大個人企係度 , 都可以攝入黎,都屬於無禮貌

翡翠宮

MLSiu 發表於 19-12-26 08:06
係嘅 , 呢個係解決方法,亦唔係咩大事 ,所以有時就諗係咪自己太睇唔開
...

其實佢地唔係有心,只是冇留意你。你係有教養既人,我想信只要你肯開聲,好容易就解決了。

「溝通」可以解除「誤會」,我地個個天生有把口,可以說話,就應該善用呢個天份去溝通了解,唔用,就好浪費了。

侯爵府

有時 我會覺得人地睇野睇咁耐 又唔買 我都會買左我想要果樣野先架

公爵府

小事到爆

伯爵府

2024年龍年勳章

MLSiu 發表於 19-12-26 08:08
覺得好無厘頭 , 咁大個人企係度 , 都可以攝入黎,都屬於無禮貌

你講呢啲人成日都有,我會講「唔該借借我想睇價錢」。
不過,其實你睇咗幾耐?睇太耐都係無禮貌,因為貨架係share用,阻住其他人睇同買。
我執著過你,呢兩種人我都覺得無教養。

大宅

回覆樓主:

我明你,其實好小事,但係有啲唔份氣,因為自己唔會咁做。
試過等到冇人先睇,結果又有人阻,都有啲憫

珊瑚宮

回覆樓主:

唔應該上心就真, 我會直接叫唔該借歪。
呢d事情常有, 出左超市已忘記。
唔需要因為陌生人, 自找煩惱

首頁

尾頁

跳至