婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

男家未出日期,女家出咗(c6講咗唔到),希望唔好撞。

最唔想係平日食,去到山旮旯咁遠,第二日仲要返工,俾d空間我抖下

其實差唔多個個星期都一起食飯,唔洗咁執著la

公爵府

jacobkit 發表於 19-12-27 00:30

最唔想係平日食,去到山旮旯咁遠,第二日仲要返工, ...

c6咁早講明唔去女家食飯?咁你同佢講你唔去男家食飯,公平啲嘛!

水晶宮

回覆 jacobkit 的帖子

我心淡,話之佢地邊日。突登成日選我夜更日子,比晒紅日邊日大家ok,偏偏佢地有借口話不齊人又另約。到我夜更他們就最齊人,做到出晒面。我顧好自己娘家算,娘家食飯次次都好開心。
呢樣應該老爺奶奶主導權,邊個得就來,不得就算。我不信咁樣會次次咁好彩撞正我夜更。

男爵府

Astra00 發表於 19-12-27 07:34

我心淡,話之佢地邊日。突登成日選我夜更日子,比晒紅日邊日大家ok,偏偏佢地有借口 ...

不過你都做到咁出面,人哋唔想見到你有乜咁出奇
唔駛心淡,光明正大唔駛去咪仲好

水晶宮

回覆 liumeowjen 的帖子

我想澄清下,係人地做出面在先。

水晶宮

liumeowjen 發表於 19-12-27 07:44
不過你都做到咁出面,人哋唔想見到你有乜咁出奇
唔駛心淡,光明正大唔駛去咪仲好
...
仲有,我會強調如果我夜更沒得去,叫他們夾錢除人頭,不好要我夾多一份。不用留食物比我。我沒得去就仔女都會缺席。省回份錢留仔女戶口。

子爵府

HiPP勳章(1) 2018父親節勳章 Poo得好勳章 瞓得好勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第四回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 BK Milk勳章 畀面勳章

最後出咗日期,係平日,由做嘢果度去要轉車,前後差唔多兩個鐘巴士

唉,上次做冬先係平日。食完走返屋企又要一個鐘

唔去又得個煩字,又俾說話你聽。之前社會好亂,少咗返去(因為回家一定係的士),又話係咪因為我唔得閒

男爵府

jacobkit 發表於 19-12-27 00:30

最唔想係平日食,去到山旮旯咁遠,第二日仲要返工, ...

如果佢唔出席女家,我覺得我都唔會想去男家

子爵府

cpycpyhelen 發表於 19-12-27 08:15
如果佢唔出席女家,我覺得我都唔會想去男家

佢有問我我媽有無所謂,果日係星期日佢本身有年終聚餐

我媽唔洗問都知無所謂,我們做冬都無特別做,我媽話平時孝順、成日見,洗鬼做節俾商人賺

水晶宮

不好煩呢樣野,不值得。我娘家又好易話為。娘家好己經好開心。

男爵府

陪月勳章

我老公o個邊都定左邊日了....

佢地因為要就收工時間, 所以好多時都食第二輪, 太夜我就唔會帶細女出去, 只帶大女

希望今次唔好又食出個大龍鳳, 上次中秋o個次62大鬧酒樓出錯餸又miss晒單, 最後99拍檯走左, 夠晒經典

男爵府

jacobkit 發表於 19-12-27 08:25
佢有問我我媽有無所謂,果日係星期日佢本身有年終聚餐

我媽唔洗問都知無所謂,我們做冬都無特別做,我媽 ...

甘如果你媽唔介意就算,不過男家人連日子都甘樣其實都唔好,既然係甘日子上面咪等佢地自己提出,如果個日要返工咪由c6自己出席,廢事好似得自己緊張甘

禁止訪問

回覆樓主:

子爵府

2018復活節勳章 最關心BB問題熱投勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

各自回家食

伯爵府

我9962 仲衰,大大聲聲話要做節,只係就叔仔老婆,唔會就其他人包括我同c6.
有一次,99一如以往已經就叔仔老婆定左日子,點知叔仔老婆屋企又改期,最後叔仔唯有私下打俾c6 再改期,不過叔仔佢哋好衰,唔敢直接告訴99,反而同99講話我屋企有事要改期而佢哋可以遷就,99 一聽到佢哋肯就,就ok. 我事後先知!

水晶宮

回覆 Wkcbcb 的帖子

有點男家人故意選心抱出席不到的日子搞,逼你小數服多數。我試過幾次啦。
今次如果都係咁,直接老公代表算,叫他夾自己人頭那份,反正對方做開夾錢咁夾法,不會吃虧比他們。我不去、仔女都不會去,佢哋突登咁令我出席不到。

水晶宮

回覆 zxzx 的帖子

如果我係你,我會澄清,費事比人過橋。沒必要幫人地圓個大話。亦顯示出你叔仔為人奸呀。小心。

伯爵府

Astra00 發表於 19-12-28 13:51
回覆 zxzx 的帖子

如果我係你,我會澄清,費事比人過橋。沒必要幫人地圓個大話。亦顯示出你叔仔為人奸呀。 ...

多謝提醒! 係,叔仔同佢老婆都係奸人,但9962 最錫呢個細仔, 無論佢兩公婆做得幾錯,9962 都護住佢地。係唔公平但無辦法,我自己唯有同提c6儘量避開,以免賴嘢,老實講衰過公司啲politics.

水晶宮

回覆 zxzx 的帖子

自己凡事低調小心啦!我而家對呢類飯局都好心淡。沒得出席就算了。做心抱永遠比人當衰人。
有次見大特價買定二件衫比仔女(200元減到50元),都比老公話我阻地方。我在我奶奶面前出聲,回應我老公,你娶xx的太太就岩晒,人地最叻洗錢。娶我做咩,左慳又慳,幫你捱樓回來,多謝沒句。不是我咁慳,你住公屋炸!租樓炸!我老公即收皮。

makajo  :handsome 發表於 20-1-20 08:16

男爵府

Astra00 發表於 19-12-29 06:58
回覆 zxzx 的帖子

自己凡事低調小心啦!我而家對呢類飯局都好心淡。沒得出席就算了。做心抱永遠比人當衰人 ...

哇!你老公咁唔得啵。都就過年,買衫過年好正常丫,仲要咁抵,讚就差唔多

首頁

尾頁

跳至