親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

大宅

2020勳章

女皇駕到 發表於 19-12-31 07:55
我本來打算荷蘭-英國-意大利,但因英國脫歐問題怕到時亂,依家改荷比盧-意大利
...

我仔仔又想去意大利
你會大約點樣安排行程每個地方安排多少天?

男爵府

2020勳章 2019新春慶豚圓

NgNgMa 發表於 20-1-6 21:10
我仔仔又想去意大利
你會大約點樣安排行程每個地方安排多少天?

暫時預計
第1日-傍晚到威尼斯
第2日-威尼斯
第3日-自駕Dolomite,傍晚Val Funes
第4日-(Val Gardena) Dolomite,住山屋
第5日-上Seceda睇日出,Seiser Alm,Lago di Braies
第6日-Lake Sorapis
第7日-Tre Cime
第8日-回威尼斯還車,中午轉火車到Florence,Uffizi Gallery
第9日-Maria del Flore,學院美術館
第10日-Pisa
第11日-Palazzo Pitti,中午火車到Roma
第12日-羅馬競技場,萬神殿,西班牙階梯
第13日-龐貝
第14日-梵蒂岡
第15日-中午回港

大約係咁,可能細節會再調整。

大宅

回覆 NgNgMa 的帖子

我都想請問可否分享行程.
黎緊暑假倫敦+ 荷蘭11天, 同行11歲男仔.

THANKS

大宅

2020勳章

發表於 4 天前 |顯示全部帖子
女皇駕到 發表於 20-1-6 21:53
暫時預計
第1日-傍晚到威尼斯
第2日-威尼斯

我舊年去咗意大利,同你行程差不多
仲上埋瑞士(買錶)
意大利好正,係我最喜歡的歐洲國家
景點靚,美酒美食,人熱情
Shopping,溫泉,hea玩咪都有

大宅

2020勳章

女皇駕到 發表於 20-1-6 21:53
暫時預計
第1日-傍晚到威尼斯
第2日-威尼斯

不過去威尼斯要睇彩數
如果撞正有幾架大郵輪泊岸
成個聖馬可島,people mountain people sea
係多人到行唔到

大宅

2020勳章

Lqueenie 發表於 20-1-6 10:10
我唔係直航,要在瑞士轉機

正!順便買錶
我近幾年去歐洲,一定巡錶鋪

大宅

2020勳章

女皇駕到 發表於 20-1-3 17:29
今年我地一家會去荷比盧意自駕,但依家發覺荷蘭泊車好麻煩,完全睇唔明邊d地方要俾錢,邊d唔駛,覺得有d麻 ...

我call Uber 乾手淨腳

大宅

2020勳章

Lqueenie 發表於 20-1-3 11:45
7月19日出發,3大1小共$14268,都幾個月前買

依個價錢,不如坐阿聯酋A380
坐過返唔到轉頭,電視大,有free WiFi
位又闊落,張櫈又舒服,架機又定又靜
以為自己坐緊巴士...

大宅

2020勳章

kelly_wong123 發表於 20-1-6 11:00
都抵 你好勁買到咁平 我睇瑞士轉機都好貴,唉,我都唔知買唔買好,定係睇多陣有冇做promoti ...

睇吓中東三寶,坐過返唔到轉頭

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

chanhayee 發表於 20-1-14 09:39
依個價錢,不如坐阿聯酋A380
坐過返唔到轉頭,電視大,有free WiFi
位又闊落,張櫈又舒服,架機又定又靜

下? 我出發的日子,emirates賣緊30K喎,點會係依個價錢?

大宅

chanhayee 發表於 20-1-14 09:41
睇吓中東三寶,坐過返唔到轉頭

EK好貴,我check暑假3大1小暫時賣緊3萬幾,仲貴過直航

大宅

2020勳章

kelly_wong123 發表於 20-1-14 09:46
EK好貴,我check暑假3大1小暫時賣緊3萬幾,仲貴過直航

我見EK平時好平,不過我去歐洲通常直航
係去地中海,冇得選先在中東轉機

大宅

2020勳章

Lqueenie 發表於 20-1-14 09:44
下? 我出發的日子,emirates賣緊30K喎,點會係依個價錢?

因為我前年去東歐,冇直航一定要轉機
check過大約5k一位飛布拉格
但最後選了英航,都係坐A380
因為轉機時間夠好
咪現在EK Y class咁貴

珍珠宮

2020勳章 2019新春慶豚圓 HiPP勳章(1) 2018母親節勳章 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 最關心BB問題熱投勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章

chanhayee 發表於 20-1-14 10:08
因為我前年去東歐,冇直航一定要轉機
check過大約5k一位飛布拉格
但最後選了英航,都係坐A380

可能佢未做特價,就算有都可能要8月後

我前年見qatar 8月飛布拉格2大2小$12xxx

男爵府

chanhayee 發表於 20-1-14 09:30
我call Uber 乾手淨腳

我去d地方有d僻,同埋日日轉酒店,所以自駕會方便d。

大宅

BK Milk勳章 畀面勳章

Lqueenie 發表於 20-1-3 10:49
我買左7月中後出發,倫敦入,荷蘭走,瑞士航空

想請問一下,你倫敦去荷蘭會自己再額外買機票定係一次過開頭multi city 咁買?因我是新手不太懂買multi city. Thank you!!

珍珠宮

lamwanchai 發表於 20-1-14 18:41
想請問一下,你倫敦去荷蘭會自己再額外買機票定係一次過開頭multi city 咁買?因我是新手不太懂買multi ci ...

我係multicity咁買倫敦入,荷蘭走,但中間唔會坐飛機,會坐eurostar

你可以入2程或3程機睇下價錢分別大唔大再決定

大宅

Lqueenie 發表於 20-1-14 18:45
我係multicity咁買倫敦入,荷蘭走,但中間唔會坐飛機,會坐eurostar

你可以入2程或3程機睇下價錢分別大唔 ...

Eurostar一程大概幾多錢?有需要預訂嗎?

珍珠宮

lamwanchai 發表於 20-1-14 22:52
Eurostar一程大概幾多錢?有需要預訂嗎?

我會預訂,愈早買愈平

大宅

發表於 3 天前 |顯示全部帖子
Lqueenie 發表於 20-1-14 23:12
我會預訂,愈早買愈平

謝謝解答!

首頁

尾頁

跳至
熱門主題
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊