心聲留言

跳至

首頁

尾頁

子爵府

我自己個3個,不是讀書材料,唯有自己睇開啲。
但又好眼紅親戚仔女,大學畢業,影相,我都很想我3個仔女是但一個係。
呢個機會微

子爵府

DSE 333332 now in open U

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

子爵府

小傑媽媽 發表於 19-12-29 10:54
唔好咁灰心,小朋友有無限潛力,就算而家成績唔係太好,臨到考DSE前發力都可以令成績突飛猛進的,所以未到 ...

我中間個仔,係能力有限,讀寫障礙
自閉症

已刪除用户

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 好媽媽勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

大宅

我都係, 人哋個個曬命, 我都想日曬, 諗等下世,現只望我仔揾到自己目標,開心生活.

水晶宮

tingtingalex 發表於 19-12-28 22:25
但又好眼紅親戚仔女,大學畢業,影相,我都很想我3個仔女是 ...

我陪你!
自由太多會令世人失去平衡

瑪瑙宮

2018復活節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

唔好比較會開心D, 最緊要身體健康, 全家齊齊整整

瑪瑙宮

每個人有自己條路, 個個大學畢業就無人清潔修車修路.
香港而家咁, 我覺得將來技工重穩陣.

男爵府

回覆 Nancy20090615 的帖子

見到呢個 topic 好有共鳴, 完全明白你, 因為我都係. 我而家都唔想出去見面, 去到人地講讀書, 我就無得咀.

瑪瑙宮

親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

雖然我小朋友仲細, 但一到過年見班親戚就會問佢讀書讀成點, 幼稚園時已經問我佢學左D咩野, 好煩

別墅

tingtingalex 發表於 19-12-28 22:25
但又好眼紅親戚仔女,大學畢業,影相,我都很想我3個仔女是 ...

讀書叻固然好但唔叻唔代表差。我見好多讀唔到書搵錢仲叻仲開心。一家人多多包容不計較開心過日子最緊要。

象牙宮

成績不理想的孩子,真的就不是「讀書的料」?

不是讀書材料, 並非死路的。可以學

技術, 技能 來生活的。

只要不是

游手好闲的人,

老做白日梦。就可以了。

想不開、就別想. 得不到、就不要.  失去了、繼續笑.  擁有了、要珍惜。
快乐不是拥有的多,而是计较的少。  

生悶氣,發脾氣,煩躁,焦慮,失眠.   是指因生气(生闷气、怒气、着急上火生成的火气、思虑生成的郁气)。
理性討論交流者。

珍珠宮

回覆 tingtingalex 的帖子

你不是孤單的.
我嗰2個已過晒讀書年齡. 當年2個都考唔到本地大學, 讀top-up degree. 都算, 大嗰個讀咗一半使咗1x萬, 唔去上堂唔交assignment, 被停學. 細嗰個叫做勉勉強強合格攞到個最低級嘅degree. 知道樣衰, 畢業禮唔去, 當然都唔會通知我地啦!

咁唔讀書就梗係要揾嘢做啦! 大嘅做part-time可以一做做幾年, 叫佢正正式式揾份長工, 安定有晉升機會又可享福利. 唔聽. 細嘅重廢, 久唔久就做份part-time/temp, 做一個至幾個星期又話唔啱做要再揾. 每次揾工都長達幾個月.

唔好話"曬命", 我而家連親朋好友都唔敢見, 費事人地問起尷尬唔知點答好.

我兩公婆算係勤力實幹. 結婚咁多年工作無停過. 又話鬧無用, 要"身教", 得咩? ~~ 呃人嘅 ~~

HOPE EVERYDAY IS A GOOD DAY

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

讀大學唔代表一切, 同埋唔係人人都可以一步就入到大學. 佢地左個左會獨立生性已經好好.

有時要調整心態. 如果唔係真係讀書材料, 去學一技之長係好事, 同埋每個人都有長短處, 呢d 唔係唔見得光, 唔駛怕同人講, 第一二次講可能尷尬, 但相信之後無問題既.

身教既野....只有教得成功既人至講既啫, 我信身教重要但唔認為身教一定成功.

水晶宮

worthy 發表於 20-2-24 16:22
回覆 tingtingalex 的帖子

你不是孤單的.

我也學了放開!自己照顧自己身體健康重要D!力已經盡了,路是他們自己的!放開心態

水晶宮

Nancy20090615 發表於 19-12-30 11:39
每個人有自己條路, 個個大學畢業就無人清潔修車修路.
香港而家咁, 我覺得將來技工重穩陣.
...

水晶宮

sara2019 發表於 20-1-4 12:27
讀書叻固然好但唔叻唔代表差。我見好多讀唔到書搵錢仲叻仲開心。一家人多多包容不計較開心過日子最緊要。
...

是真的!

大宅

mickeywinnie3 發表於 20-3-2 16:38
是真的!

樓主何必要和人比較呢?想當年我家父也說明希望能有一個仔可以戴上四方帽!好可惜三個仔都是中學畢業就投身社會大學,人各有志有工作有樓三餐温飽,已經心滿意足人比人比死人?

公爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我又冇眼紅人地子女讀港大、中大喎
可能一直都覺得這些機會不孰於我個懶惰仔
當然會有盼望佢考到大學啦,但這個盼望都只係夢一場
我迫佢讀一年foundation, 期間佢都話讀來冇用又話政府唔承認,乜乜差差。
我咪唯有忍囉

首頁

尾頁

跳至