自由講場

跳至

首頁

尾頁

男爵府

Yubi.T 發表於 19-12-30 14:34
好多媽媽話,第一胎生仔,唔會生第二胎,因為仔好難教

我都留意到,好多第一胎係仔就唔敢再生,我自己第一胎係仔都掙扎左好耐仲生唔生好。相反第一胎係女既通常好快就有第二胎。我表姐第一胎女,第二胎仔,佢都話如果第一胎係仔先佢一定唔會生第二胎,因為仔太曳。

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

Bubeau 發表於 19-12-30 15:52
我都留意到,好多第一胎係仔就唔敢再生,我自己第一胎係仔都掙扎左好耐仲生唔生好。相反第一胎係女既通常 ...
咁結果你有第二個小朋友未?
而我都真係第一個女、第二個仔的組合嚟,不過又唔似你講"好快"就生第二個,我兩個小朋友相差 5 年
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

子爵府

回覆 XYZABC 的帖子

我都係

公爵府

竇漪房 發表於 19-12-29 00:51
我覺得性別唔重要,性格至緊要

絕對同意,健康正常有積極的性格已經足夠

男爵府

Yubi.T 發表於 19-12-30 15:57
咁結果你有第二個小朋友未?
而我都真係第一個女、第二個仔的組合嚟,不過又唔似你講"好快"就生第二個,我 ...

我第二胎係女,兩個都隔左四年半。因為我掙扎左生唔生好耐

珊瑚宮

+3金熱血 畀面勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 開心吸收勳章

Bubeau 發表於 19-12-30 16:00
咁應該唔錯啊,我覺得小朋友相差 3 年以上會輕鬆返好多,而且一仔一女真係好
全力支持捐血行動~
Blood for Life 熱血使命 @ fb

男爵府

未有之前好想生女
覺得可以幫佢扮靚會好開心/女仔會sweet D
最後我生左個仔, 但發現又冇想像中咁差
煩少好多野
我仔好痴我, 又好sweet
將來可以訓練佢做暖男
同埋我自己本身性格好男仔頭, 爽朗型
好怕女仔D八婆野小心眼, 自問有時自己係女仔都好煩
所以生仔可能仲好
不過呢D野隨緣啦~各有各好

禁止訪問

伯爵府

我有一仔(19歳) 一女(14歳)

我重男輕女既, 但事實真係女好d...

工人放假個女會幫手做家務, 個衰仔連被都唔摺...
生日,母親節個女會買禮物, 個衰仔cheap到送個kiss wo
去親食buffet我會睇住d野比d仔女去攞野食先, 個女由細到大都係第一時間去攞碟生蠔孝敬我先
食飯如果有蝦, 個女一定剥比我先

公爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 HiPP勳章(2) HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 Poo得好勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 DHA勳章 貓狗褓姆 育兒性格勳章 笑得好勳章

大宅

kanachan 發表於 19-12-28 23:51
我自己就偏好女多d 感覺細心d貼心d
不過我自己就生左個仔
你地呢 覺得仔定女好d 點解

可能成日幫佢扮靚!!
仲有女仔比較嗲啲~好識哄人!!

別墅

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

我都想知

珍珠宮

大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 hashtag影視迷勳章

Bubeau 發表於 19-12-30 16:00

如何有有決心的?

侯爵府

生女好,得閒可以陪我行街買嘢!而家屋企有三個男人,冇一個肯陪我shopping!

珍珠宮

恨生女結果生咗個仔

Love and Kindness are never wasted.

珍珠宮

減齡達人勳章 MommyPanel勳章 2018復活節勳章 陪月勳章

回覆樓主:

其實冇話邊個好,睇性格嘅啫,我有兩個女,性格南轅北轍,唔一定女就係貼心乖巧文靜,我都有見過仔好靜。仔亦可以好貼心孝順,你睇馬明、周杰倫,不過世人都係有d歧視成份,男仔孝順成日陪阿爸阿媽就係媽寶、裙腳仔,女仔陪阿爸阿媽就係貼心小棉襖,就係呢d歧視目光,不知不覺間教育咗好多男仔唔駛成日陪父母嘅思想。
我之前去醫院探病,隔離床訓咗個伯伯,佢三個仔日日都會去探佢,次次都留到探病時間完爲止。邊個話仔一定冇女咁孝順?其實都係睇你點教嘅啫
Btw,唔好諗生仔定生女好,有呢個諗法,已經代表你好容易會偏心

子爵府

jtw_ki 發表於 19-12-31 10:40
其實冇話邊個好,睇性格嘅啫,我有兩個女,性格南轅北轍,唔一定女就係貼心乖巧文靜,我都有見過仔好靜。仔 ...

裙腳仔同媽寶係d c9最鍾意講去離間兩母子,等個C6唔好對呀媽咁好而對自己好山而已

首頁

尾頁

跳至