嬰兒食譜

跳至

首頁

尾頁

男爵府

他只係飲奶, 同少少apple汁, 不過每日都有食半碗apple容的

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

原帖由 giant_japan 於 09-5-20 15:23 發表
他只係飲奶, 同少少apple汁, 不過每日都有食半碗apple容的

試下用唔同方法丫. 我個仔又係咁, 咁我地有時同佢扮"乾杯" 咁飲, 都引到佢飲下水.

有時俾佢直接用杯, 佢會飲多d 水. 而且飲奶粉之外, 佢可以飲牛奶, 鮮榨橙汁, 簡單湯水.

有時我會放個學習杯響佢拎到既地方 ("茶機"上/網床內等), 咁佢可以拎得到, 有時佢自己會爬過去拎黎飲.

男爵府

我試過將隻學習杯放係不同的地方比他取的, 但他取到後, 係拿來玩左搖右搖咁唔係飲羅 比他飲, 他就一手扔開呀,

大宅

原帖由 giant_japan 於 09-5-20 15:23 發表

他肯飲少少apple汁已經好過我個女, 佢由出世起, 一滴水都唔飲, 有一次她病了醫生話要飲多d水, 同醫生講佢唔飲水, 點知個醫生話溝淡d奶, 其實已經做緊呢樣野好耐la, 等於無講野, 不過有一次去"屈人寺"問藥劑師野, 順便問佢有無方法令阿女飲水, 她介紹了"葡萄靈" (大約8oz水+2匙around$3x), 買了回家立即試, 阿女一口氣飲6oz.
當然不是仙丹, 依家我通常在阿女食粥前1hr俾佢飲, 起碼每日飲6-7oz, 好過一滴水都唔飲
P.S. my daugther is 10 months old

大宅

好媽媽勳章

我個女之前(由6個月開始到10個月)又係唔肯點飲水, 每日飲到半杯我已經好開心, 個時用緊學習杯類似combi step 2個d咀既
但係一用combi step 3(由第11mths), 飲管咀, 第一次用我阿女就即刻一口氣飲哂成杯水,
不過可能呢家(13mths)新鮮完, 一日最多飲2杯, 不過我已經好開心喇

首頁

尾頁

跳至