婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

2020勳章

可以既話,都係搬開啦。
呢啲位無話對錯,只係大家想法同生活習慣不一樣。

別墅

2020勳章

liumeowjen 發表於 19-12-30 02:04
其實我都覺得佢用湊仔做藉口唔做家務都幾過分大把fd做全職媽咪都一定會家務囉

因為 ...

同意, 我朋友唔係同6299住, 佢係FTM都要自己一手一腳湊仔做家務
樓主就算搬出去唔同99住都要做家務啦, 唔做既就請工人

大宅

2020勳章

自己搬開咪又要一腳踢。

大宅

c27cheun 發表於 19-12-29 23:41
我覺得你99冇問題,你有冇企係佢角度諗?
我自己會諗,將來我做左人99,同住新抱唔買餸都算,我建議一歲半bb ...

好同意,點解FTM咁大聲覺得自己湊b唔做家務好有道理,奶奶話佢反而係奶奶錯。如果係咁,搬出去請工人啦,就可以剩係湊b陪b唔做家務。

珊瑚宮

精叻鼠年勳章 2020勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子探索遊 畀面勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 瞓得好勳章

c27cheun 發表於 19-12-29 23:41
我覺得你99冇問題,你有冇企係佢角度諗?
我自己會諗,將來我做左人99,同住新抱唔買餸都算,我建議一歲半bb ...

你講得好正確

就算搬左出去,家務都要自己做

洋房

wanwan123456 發表於 19-12-29 12:47
我係全職媽媽同奶奶住,奶奶有返工,早排病假一個月,話出年諗住退休,大家凑b上好多磨擦,簡單係煮食上已 ...
真係好煩勁辛苦有無奈 ,聽到都慘, 遲早畀佢煩到人都癲

男爵府

HiPP勳章(1) 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 畀面勳章 BK Milk勳章 DHA勳章 開心吸收勳章

我都覺得你有問題多D, 99要返工, 仲要買埋餸煮埋你食, 你仲要求BB嗰餐分開煮, 分開買, 你一句要睇住個細路就乜都唔洗做, 咁你連去廁所呀, 沖涼呀都唔得啦, 如果你搬咗出去, 莫非唔洗做家務? 要俾童年個小朋友同做家務無衝突個喎, 唔好搵D咁既藉口啦

男爵府

2020勳章

stitch2012 發表於 20-1-3 14:00
我都覺得你有問題多D, 99要返工, 仲要買埋餸煮埋你食, 你仲要求BB嗰餐分開煮, 分開買, 你一句要睇住個細路 ...

咪係,攞湊B做藉口,自己搬出去住又會唔會乜家務都唔做,搞到間屋好似狗屋咁?就算99無野做都唔係老馮供奉你啦,更何況佢唔係!

男爵府

2020勳章

搬走啦,老老實實我都未必日日做好家務,等小朋友訓左做/想發下呆玩下電話,日日比人咁um真係好煩

翡翠宮

2020勳章

回覆樓主:

自己搬開咪得囉
間屋狗竇都無人理你

別墅

2020勳章

明明冇公主命都可以有公主病

男爵府

同奶奶住就預咗俾佢(emoji)到實
樓上講得好啱
如果做ftm唔想做家務
就請姐姐
冇理由要奶奶做埋你果份
人哋都要返工 都辛苦架

男爵府

2020勳章 HiPP勳章(1) 好媽媽勳章

wanwan123456 發表於 19-12-29 12:47
我係全職媽媽同奶奶住,奶奶有返工,早排病假一個月,話出年諗住退休,大家凑b上好多磨擦,簡單係煮食上已 ...

管住晒
可惜佢up乜你都只能硬食,當耳邊風算了
我B仔10月4日出世. 3.78KG
18MTH 15KG,84.5CM
13MTH 13KG,82.5CM
10MTH 12.42KG(連衫)
6MTH 10.08KG,72.5CM
5MTH 9.8KG(連衫)
4MTH 8.73KG,68CM
3.5MTH 8.98KG(連衫)
3MTH 8.4KG(連衫)
2MTH 6.9KG,61.5CM
1MTH 5.2KG

大宅

講到尾係錢嘅問題,試下你掉舊錢出黎佢仲有無咁多不滿?你寄人籬下,個仔又係你嘅,係無say

大宅

2020勳章

placesday 發表於 20-1-4 21:44
同奶奶住就預咗俾佢(emoji)到實
樓上講得好啱
如果做ftm唔想做家務

可惜樓主取暖失敗便潛水了

我明同99住一定會有磨擦,所以我不會咁做

但呢度啲jm心水清,唔會盲撐心抱

其實過分既係樓主

美如其名話想比小朋友一個快樂童年
但就將所有責任轉嫁係他人身上
小朋友真係要二十四小時都睇住?
佢午睡時唔可以做家務?
唔可以帶個仔去超級市場買個仔自己嘅餸?
但又可以去公園玩?
幫小朋友入圍欄,其實就可以晾衫
講到咁巴閉,我幻想唔到樓主點沖涼同去洗手間。
我係奶奶自然唔鍾意你咁出街,因為你出街又唔係去買日用品
老公有啲咁嘅老婆真係要喊三聲

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

唔好美化自己,講成唔買餸、唔做家務=俾小朋友快樂童年

大把ftm同wm都要買餸+做家務+湊仔
懶到吩咐奶奶去買餸,同分開煮bb餸
你有自己一套湊小朋友模式係ok,但唔好將責任推去奶奶度,加重老人家擔子

奶奶呻你用得多水,敢問你哋一家三口俾幾多家用奶奶?俾得夠的話,奶奶點會計較嗰一百幾十蚊

bb一歲半,即奶奶忍咗你起碼一半年,淨係開聲叫你執吓間房已經好仁慈

你指責奶奶湊小朋友方式令老公無童年,因為奶奶無你咁好命,有奶奶服待佢
無你奶奶做家務、買餸、煮飯,你邊可能咁得閒淨係陪玩、去街、去公園.....

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

我早兩年中秋節正日去楊屋道街市買蝦做節,見到個女人前面孭住個一歲到,手拖住一個著幼稚園校服的兒子,另一隻手拖住架車仔,成車餸,仲要攞住個書包,街市迫到不得了,寸步難行,真係難為佢,湊住兩個咁細仲要嚟迫街市,成家人等佢返去煑飯做節,我都戥佢難受,如果呢個女人上嚟呻,我相信大多數J M都會同情佢,會話佢99唔啱。

子爵府

2020勳章

回覆樓主:

唔夠位...繼上...

湊一個小朋友就咩家務都做唔到,要全天候貼身照顧,圍住個小朋友轉嘅家長,育兒學上稱為helicopter parent

日後小朋友會變成點,我唔喺度多講,有興趣就自行搵資料

複式洋房

2020勳章

多謝大家的意見,我講得吾清楚,奶奶問題老公都知,所以佢同佢媽嘈左好多次,我同老公有做家務,奶奶因為急躁,所以衫一洗好要即晾,我遲左佢就話我吾做,長期咁,好大壓力,我當然都有不足,就係吾夠主動做家務,無佢咁快,我晾完衫佢一定會執過啲位,話咁晾吾岩,佢買埋我地餸因為佢要落街食早餐所以叫我吾洗去買,佢順便買,我煮野佢食,佢會嫌,所以我俾佢煮,房間都話我地,起碼俾返個空間我好,大家既意見都好好。

子爵府

2020勳章 親子王國15週年勳章

快d搬,同阿媽住都未必夾,何況同99,你問題大過你99。

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊