婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

大宅

我係全職媽媽同奶奶住,奶奶有返工,早排病假一個月,話出年諗住退休,大家凑b上好多磨擦,簡單係煮食上已經好煩 ,佢怕煩,諗住一歲半bb可以跟大人食,吾另外煮,叫佢買bb餸,佢吾太想咁,買左返黎廚房就佢用,話我地慢,驚bb有排無得食,又話我係屋企吾係只係凑仔,要做下其他家務,成日話我地房多野,又話護膚品多,叫我執,bb我想佢少食多餐,成日話晏就佢訓左,就吾洗叫佢食,夜晚早啲食飯,但通常咁就食少左野,水費單一黎就話水費貴,叫我用少啲水,電費又係咁講,煮食我用既話又會話成日整野食浪費煤氣,叫我買包佢食就算,係煮食方面嘈過好多次,驚我地吾識煮咁,要佢控制,煮完又話我地吾煮,慢,家務又吾做,其實佢都凑過bb,應該知道睇住bb可以做到幾多野,而家快trouble 2,又另一個階段,我聽到佢話只識凑仔吾執房吾做家務真係嬲,佢都吾知我地兩公婆做左幾多野,凑一個小朋友都要時間陪伴,但以佢性格只會凑到個小朋友無童年,我老公就係無童年,我凑佢我將心機放係整野食俾佢同落公園玩,因為覺得佢咁樣好開心,所以同奶奶係呢方面好多意見不合,就算有時我自己帶bb落街,佢都會話去咁耐,有時佢係度就係想出去透下氣,有人明白嗎?

大宅

你99又真係煩到嘔,但同一間屋確實實只能有一個女主人,如果想和減少磨擦,不如分開食啦,佢有佢煮,你有你煮,平時盡量帶BB番多D娘家,同99少D見,有咩野叫老公頂住

子爵府

wanwan123456 發表於 19-12-29 12:47
我係全職媽媽同奶奶住,奶奶有返工,早排病假一個月,話出年諗住退休,大家凑b上好多磨擦,簡單係煮食上已 ...

明知咁,仲同住?

男爵府

wanwan123456 發表於 19-12-29 12:47
我係全職媽媽同奶奶住,奶奶有返工,早排病假一個月,話出年諗住退休,大家凑b上好多磨擦,簡單係煮食上已 ...

你做全職媽媽,仲一齊住,你梗係冇say la
係99 心目中,你冇出過錢仲多要求一睇你唔順眼好正常
難聽d講,你係寄人籬下,佢怪你用水多個d好正常,始終呢度係佢主場。
仲有你奶奶當年做住野湊大你老公?
如果係,佢一定睇你唔順眼

LeBlue    發表於 20-1-6 00:27

男爵府

我都係FTM,屋企所有水電乜雜費都係我家用去交,自己帶BB去買餸,煮飯,打掃都係自己做,我同奶奶係各自煮飯,咁老人家習慣左固定時間煮飯食飯,我自己就會調節時間去就番煮飯時間。
我B1歲已經開始跟我食大人飯,不過就清淡版

大宅

佢煮哂大家食,但bb果餐我想自己煮返,以前返工都好啲,可能佢見我無做野先咁過份,因為佢都有搵錢,我無,佢以前凑我老公同姑奶都無做野,我媽都話咁不如水電費我地自己交,等佢少啲出聲

大宅

我地都知道而家一齊住吾掂,計劃緊搬,但都要啲時間,呢段時間都係要對住,未有小朋友問題不大,而家真係住得吾開心,係屋企都無舒服既感覺。

男爵府

回覆樓主:

佢干涉太多了,平時佢是否沒有其他興趣娛樂,如果佢退左休只怕重心更會落釘住你

大宅

佢無朋友,放假都係係屋企無娛樂,最多同老公或者佢兄弟姊妹飲茶,佢出街好快返,但我出得耐少少又吾鐘意,變相成日對住,所以退休後更可怕。

子爵府

回覆 wanwan123456 的帖子

相處好,同住難,搬走啦,無論啱與錯,都係困獸鬥

男爵府

開心吸收勳章

有本事就快D搬....

寄人籬下係要預左受氣,就算奶奶幾衰都要硬食,唯有白痴扮傻日子先易過

水晶宮

回覆 wanwan123456 的帖子

搬啦!請工人、自己出來工作賺錢。同住只有令自己激氣。

珍珠宮

有,不過係一個好常見亦多數改變唔到嘅問題

公爵府

有問題,但無得攪

男爵府

我平時湊bb都會做家務(拖地,煮飯,買餸) 同小朋去玩。我好多朋友都系甘。湊小朋友都要做家務,有時揹住佢煮飯,一路做一路教佢,甘都系身教既一種。你99叫你做家務都好正常。馬死落地行,咩都系迫出黎。
你以後自己搬出去住都要面對同一個問題。
我仔而家大左,我都系做完家務先同佢出街,佢都會幫下手做家務。

男爵府

冇話邊個啱,各執已見囉,上一代人個個都湊仔家務一腳踢,仲通常一湊湊幾件,所以宜家你先一件,佢唔會覺得做唔到家務囉,新一代對湊小朋友樣樣講究,老人家通常只覺我地過份緊張囉,所以搬到就搬啦……

男爵府

我覺得你99冇問題,你有冇企係佢角度諗?
我自己會諗,將來我做左人99,同住新抱唔買餸都算,我建議一歲半bb跟大人食佢唔接受,仲要點我去買bb食材,自己就帶個b去公園玩,我一定唔會買。
全職在家湊b不幫手做家務,反而要我呢個有返工既99做,難道我一邊拖地,洗衫涼衫,一邊望住個新抱坐係度同個仔玩,我相信人人都火都黎。我絕對明白湊住b好難做家務,如果你真係有心做,就請99幫手同bb玩一陣,等你去做家務。如果佢拒絕,你可以大條道理話我都好想做家務,不過冇人幫我睇阿b我做唔到。
至於水費電費個d,老人家一定係好慳,況且唔係佢交,就係佢個囝交,咁佢梗係會叫你用少d。可能有新抱會話鬼叫你個囝無本事,要我搬入黎住,我係99就會反駁你明知我囝無本事,都要嫁比佢,咁係你自己犯賤。
其實寄人籬下就要忍一下,你諗下你賺左同bb既相處時間,其他不用同99住但要返工既媽媽,可能每日只得2,3個鐘同bb玩。
利申:我只係80後,有排都未做人99,不過我將來會同囝講明,結左婚就要自己住,不能帶老婆黎住。

男爵府

你話湊一個小朋友要時間陪伴,要同佢去玩,比個快樂童年佢,試問邊個阿媽唔知同唔想?有時有d野係要取捨一下。
如果你老公係富二代或者你係明星,即係你係徐子皮或者陳茵尾,我覺得你絕對可以话我要同小朋友成長,所以不做家務,很可惜你只係普通人。

男爵府

c27cheun 發表於 19-12-29 23:41
我覺得你99冇問題,你有冇企係佢角度諗?
我自己會諗,將來我做左人99,同住新抱唔買餸都算,我建議一歲半bb ...

其實我都覺得佢用湊仔做藉口唔做家務都幾過分大把fd做全職媽咪都一定會家務囉

因為冇理由你做全職媽咪,但又唔做家務真係要小朋友做藉口,咁點打理成頭家

其實樓主都好老奉覺得奶奶要做晒啲家務自己湊仔大晒

我真係覺得搬走啦

子爵府

我諗你只可以無視佢,佢話咩你都嗯就算,多d同bb出街唔好對咁多,盡快搬走

首頁

尾頁

跳至