婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

男爵府

儲錢搬啦!

男爵府

我好同事你,樓主心地好,層樓無名,都肯供,肯同99住,如果自己無同99住,真係唔好批評樓主既遭遇係碎料,香港地屋又唔大,對方有敵對心態,一秒都難頂,新媽媽加油,希望你早日能搬走

男爵府

wanwan123456 發表於 20-1-5 15:34
多謝大家的意見,我講得吾清楚,奶奶問題老公都知,所以佢同佢媽嘈左好多次,我同老公有做家務,奶奶因為急 ...

對住d咩都彈,咩都話你,咩都有意見,你做咩都唔岩既人,生活得好唔開心

珍珠宮

相見好,同住難,尤其你無工作賺錢,一定睇低你,加上水電煤都係你99交?如果係,咁佢當然唔高興。有錢就洗得鬼推磨,有錢可以解決好多事情。唔知你係住99間屋,定自己屋?你同老公有無能力或可唔可以自已搬出住? 咁就可以解決所有同99一齊要面對既煩惱。如果未能夠自己搬出黎,咁你同老公商量下水電煤費用你地俾返,另外煮食可以自己煮,同99分開食。因為佢習慣咗個模式,好難要人改變,唔一齊食就減少呢方面既分爭。清潔屋企,做家務呢啲睇返你有做,不過唔夠奶奶積極,咁你可以先同奶奶講,等bb瞓咗你會做返,同佢有商量會唔會好啲?

大宅

做家務方面有時佢會催我地做,我地有時遲左去晾衫佢就話我地吾做,但無人叫佢去晾,佢又要做但又要嘈人,我做家務煮食佢睇住bb,我係廚房成日聽到佢罵bb曳,又打佢,搞到佢喊哂,完全無耐性,管教方面都好多意見,成日罵bb摷佢啲野掉,有時佢自己整野耐左,佢要返工,佢經常漏帶野就會賴人搞到佢趕,但又吾放低我做,所以漏左,水電煤話貴,所以都加多左家用俾佢,bb撞親同病左仲煩,又會覺得人凑吾好佢,係咪呢種急躁性格既奶奶都係難相處?好多謝你地俾既意見。

伯爵府

wanwan123456 發表於 20-1-18 14:57
做家務方面有時佢會催我地做,我地有時遲左去晾衫佢就話我地吾做,但無人叫佢去晾,佢又要做但又要嘈人,我 ...

我覺得你好好 好有耐性
其實跟本你奶奶係控制狂
咩都要睇要管
唔係跟佢個套就嘈就癲
真係考慮搬出來啦
睇屋租樓好快
一兩日就攪掂
如果娘家有人得閒幫手睇下BB
就搬近娘家 請姐姐再出來做野
會輕鬆好多

大宅

其實佢係控制得好緊要再加上個性又急躁,所以對住佢咁樣既人,同住壓力好大,佢又諸多不滿。

大宅

一齊住就係咁 冇得攪 就算吾一齊住都吾代表冇問題 我唔一齊住 我有返工 我個件99都可以成日幻想話我冇返工同洗佢個仔D錢 如果比佢知我有埋工人佢又會話我用佢個仔D錢請工人點解唔自己做 所以基本上佢吾like你 你做咩都係錯

翡翠宮

2024年龍年勳章 減齡達人勳章 開心吸收勳章 認識瑞士牛牛第一回 陪月勳章

搬開啦!

大宅

儲錢搬...稱你地仲未開波之前...

男爵府

jojocatjojo 發表於 19-12-29 13:08
你99又真係煩到嘔,但同一間屋確實實只能有一個女主人,如果想和減少磨擦,不如分開食啦,佢有佢煮,你有你 ...

我都好同意係講法,一間屋只能有一個女主人,除左自己個女外,其他都一律係外人,所以個99乜都要管同埋去針對,其實好多人屋企係甘,唯一辦法真係搬開

男爵府

回覆 Butao 的帖子

係啊,吾LIKE既做咩都吾順眼,呼吸都係錯

首頁

尾頁

跳至