親子旅遊

跳至
[歐洲] 瑞典

首頁

尾頁

侯爵府

6月想去瑞典探親,難得飛歐洲,但未諗到經邊到飛,有冇人可以分享下?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

去幾多日? 仲想去邊? 可以搭郵輪去Helsinki, Tallinn

禁止訪問

伯爵府

SAS已經冇左直航...

我試過SAS直航
QATAR.. 多哈轉機
Lufthansa 慕尼里黑轉機

Qatar

題外話瑞典治安差左好多...今年6月去果轉同事在餐廳比人偸左個背包

wcpcelia    發表於 20-2-6 09:23

侯爵府

我睇緊坐阿聯酋,香港杜拜8個鐘,之後7個鐘到歐洲,但未坐過唔知好唔好。

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

——

christyheihei 發表於 19-12-29 23:33
6月想去瑞典探親,難得飛歐洲,但未諗到經邊到飛,有冇人可以分享下?

我鍾意一長途一短途機, 長途機一定要夜機, 仔女瞓耐d, 我樂得清靜.

我偏向揀歐洲航空公司既機. 一來口碑算好, 二來班機 delay 好耐的話有機會有歐盟規定既賠償.
有時我會stopover 幾日, 就睇下想去邊個城巿玩. 呢樣唔係最重要, 機票價錢緊要d, 有興趣至加錢stopover 或者揀半日轉機時間等我地可以去個day trip.

機種方面, 暫時A350 係最愛.

講到尾我推介Finnair. 有齊以上條件, 最驚喜係個廁所, 因為有傷健人士廁所夠晒大, 可能其他公司既機都有但我少坐飛機, 暫時未見過. 另外響芬蘭轉機亦好快.

侯爵府

bosch 發表於 20-1-1 10:33
我鍾意一長途一短途機, 長途機一定要夜機, 仔女瞓耐d, 我樂得清靜.

我偏向揀歐洲航空公司既機. 一來口 ...

多謝你既詳細分享,因為我未試過坐咁長途機,所以有d擔心

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 開心吸收勳章

christyheihei 發表於 20-1-1 12:36
多謝你既詳細分享,因為我未試過坐咁長途機,所以有d擔心

好多人讚阿聯酋好. 有年我搵機票時佢同瑞航一樣價, 我揀左瑞航, 第日總有機會坐阿聯酋.

你跟番自己budget , 情況同要求揀啦. 唔駛擔心, 上左機迫住要去到目的地, 好唔好都係十幾個鐘啫.

侯爵府

卡塔爾航空有冇人坐過呢?

寶石宮

大廚勳章 畀面勳章 BK Milk勳章

christyheihei 發表於 20-1-12 22:13
卡塔爾航空有冇人坐過呢?

有搭過2次我c6好鍾意, 早幾年坐佢去oslo架機得1/3人, 搭8/9個鐘落機鬆鬆再轉機, 感覺冇辛苦, 但要睇返轉機時間

瑪瑙宮

christyheihei 發表於 19-12-29 23:33

響度覆你另一個 post~~

你去瑞典同(暫定) 荷蘭分別會玩幾多日? 同埋機票 budget? 同行有冇小朋友?

坐12個鐘機真係唔少野. 我老公都好驚坐飛機, 以前佢去邊都一定要坐直航機, 而家佢知道響飛機係點後就冇咁驚同埋肯轉機. 呢幾年我健康方面比較多事幹, 都捱到. 直航同轉機一定有取捨最緊要自己過得安心

侯爵府

bosch 發表於 20-1-16 18:58

你去瑞典同(暫定) 荷蘭分別會玩幾多日? 同埋機票 budget? 同行有冇小朋 ...

真心好感激你既回覆。其實我未plan玩幾多日咖,同行會有小朋友。而家我猶豫緊係轉機定直航好,轉機成件事要成18個鐘,直航就12.5個鐘,直航就國泰,轉機應該會係阿聯酋。

侯爵府

bosch 發表於 20-1-16 18:58

你去瑞典同(暫定) 荷蘭分別會玩幾多日? 同埋機票 budget? 同行有冇小朋 ...

想問下佢睇左d咩令到佢冇咁驚呀?同埋佢係驚咩呀?

瑪瑙宮

christyheihei 發表於 20-1-17 10:00
真心好感激你既回覆。其實我未plan玩幾多日咖,同行會有小朋友。而家我猶豫緊係轉機定直航好,轉機成件事 ...

點解唔考慮坐 finnair? 不過來回芬蘭都要坐10個鐘機, 但真正飛行時間同直航機差少少, 你食藥瞓覺都可以瞓耐d.

如果有興趣坐Finnair, 可以考慮 HKG-> AMS -> HEL -> HKG. 由stockholm 坐16個鐘既夜船(郵輪)去helsinki, 鍾意可以響 HEL觀光1,2 日, 坐直航機返香港. 大家有得玩之餘, 你坐少一程機.

侯爵府

bosch 發表於 20-1-18 10:53
點解唔考慮坐 finnair? 不過來回芬蘭都要坐10個鐘機, 但真正飛行時間同直航機差少少, 你食藥瞓覺都可以 ...

因為我諗住坐國泰飛荷蘭

瑪瑙宮

christyheihei 發表於 20-1-18 23:48
因為我諗住坐國泰飛荷蘭

我建議呢個路線都係因為坐國泰去荷蘭既話, 回程時冇直航機返香港. 反正都係要坐至少3次飛機, finnair+郵輪有坐國泰同阿聯酋既好處, 你坐少程飛機, 不過變相去荷蘭或瑞典既日子少左, 錢又可能駛多d.

瑪瑙宮

christyheihei 發表於 20-1-17 10:34
想問下佢睇左d咩令到佢冇咁驚呀?同埋佢係驚咩呀?

佢最初幾次坐飛機係自己一個人坐長途機, 上左機見d 戲啱就睇, 攰果陣抖下, 降落時偷望窗外遠景. 我見佢過佢點驚法後至感受到佢真係好驚坐飛機. 佢多左坐飛機經驗至冇咁驚, 但都係驚驚地.

佢畏高, 覺得飛機"冇野" 托住好唔穩陣, 有事果陣唔似渣車咁可以自己控制去邊, 俾家人影響 (空難有關) 等, 一有氣流佢就驚.

而家一家人坐飛機, 架機拋拋下時我d 仔女好開心, 我就順勢同仔女扮玩人浪. 有次我身體有事時迫住要飛, 未買機票就驚, 我老公反而安慰番我, 我要求返香港果程一定要轉機兼stopover幾日, 機票要可以改日期, 試左兩次上左機唔舒服, 頭暈想窒息咁, 靠自己意志力去克服, 好彩最後冇事, 冇驚動任何人.

侯爵府

bosch 發表於 20-1-19 04:38
我建議呢個路線都係因為坐國泰去荷蘭既話, 回程時冇直航機返香港. 反正都係要坐至少3次飛機, finnair+郵 ...

國泰唔係有直航係荷蘭返黎?

侯爵府

bosch 發表於 20-1-19 06:05
佢最初幾次坐飛機係自己一個人坐長途機, 上左機見d 戲啱就睇, 攰果陣抖下, 降落時偷望窗外遠景. 我見佢 ...

我其實都係覺得冇野托住好唔穩陣

瑪瑙宮

christyheihei 發表於 20-1-19 10:40
國泰唔係有直航係荷蘭返黎?

有直航機呀. 我以為你會荷蘭入瑞典走, 因為好多人去歐洲玩都會買openjaw 機票, 坐單程內陸機, 最後價錢可能差唔多, 但慳到時間變相多左時間玩.

首頁

尾頁

跳至