夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

大宅

Rich5 發表於 19-12-30 17:56
你老公想要還是你?

大家都想既

大宅

Nancy20090615 發表於 19-12-30 17:41
我仔細時, 我有時都好興.

一. 佢一歲倒, 扭計喊, 我由廚房行出廳, 見到係, 佢老豆坐响地下, 小朋友趴响地 ...

嘩,比著我都真係會嬲到震,教育方針湊仔方式可以唔同
但係牽涉到小朋友嘅人生安全我真係接受唔到,唔通湊細路呢啲老公真係唔可以分擔嘅

男爵府

may2565 發表於 19-12-30 18:00
大家都想既

他的態度不似愛b喎

男爵府

Rich5 發表於 19-12-30 18:21
他的態度不似愛b喎

另人擔心,將來教育可能只count on you

瑪瑙宮

may2565 發表於 19-12-30 18:05
嘩,比著我都真係會嬲到震,教育方針湊仔方式可以唔同
但係牽涉到小朋友嘅人生安全我真係接受唔到,唔通湊 ...

四. 同个仔講5可以用腳开风扇但自己用腳开风扇

五. 一定要对住个电視食反, 个仔咪学十足

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

作為媽媽緊張係正常,但有時候都要放輕少少,老公肯做肯踏出一步已經係好,無人一生出來就知點做父母...大家都係一邊湊,一邊學習..彼此有做到不太好嘅地方,互相提點就可以..而且男人有時候真係無咁細心的。

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

禁止訪問

珍珠宮

湊小朋友總會有磨擦,大家傾下,如果都無咩改變,只好自己搞掂哂。其他雜務交俾佢做。唔好怪責對方,佢願意幫手都已經不錯,再怨對方,佢會咩都唔做,而且關係會變差。

珍珠宮

2018復活節勳章 hashtag旅遊勳章

正常架,岩岩生完、老公做咩你都睇唔順眼
女人天生比較細心,係照顧方面係會做得好好,同埋緊張bb 係天性黎,但男人比較粗心,加上佢真係無經歷陀bb、感覺係無咁大。
佢肯做已經算唔錯,放鬆d 啦。我第一胎都好緊張架,到第二胎係醫院抱住阿b 訓著左
你見到佢抱到訓著,就抱走bb、俾佢休息下,可能佢真係好攰呢,又要返工又要幫手湊b,其實佢初做人父都好大壓力架
大家多d 鼓勵、多謝對方付出,捱過開頭既幾個月,之後會好好多架喇
分享:愛遊泰(內有曼谷芭堤雅清邁資料)
http://www.baby-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=14416337&fromuid=956408

子爵府

又未至於恐怖既,男人係咁粗枝大葉
下次佢訓左你抱走個B
有時真係要隻眼開隻眼閉,或者你分配其他,如換片、沖涼之類,唔俾佢餵奶

男人鬧得多,遲下就冇動力再做
加油

男爵府

我身邊都真係原來好多朋友老公都唔幫手湊b,你果件會主動搶住做已經好好。我有個朋友老公仲誇,阿b頭三個月頸仔未硬,個老公話驚整親個b,掂都無掂過呀

大宅

回覆樓主:

其實我都好想好似大家安咁,諗去都肯湊主動湊bb已經好好呀,畀多啲鼓勵佢,欣賞佢等等
但係佢平時黑面真係好難頂,每一日佢放工返屋企我都好似要睇佢面色,前文講過每一次佢明明係有錯,就算好聲好氣講,佢都要黑曬面咁窒番我轉頭

續……

大宅

may2565 發表於 20-1-1 09:21
其實我都好想好似大家安咁,諗去都肯湊主動湊bb已經好好呀,畀多啲鼓勵佢,欣賞佢等等
但係佢平時黑面真係 ...

例如阿B都未滿月果陣,我又傷口痛又谷胸痛又攰,佢竟然覺得我坐月嗰陣唔幫手洗自己啲燉湯煲燉湯碗係我唔啱,要留返畀佢, 而且佢做嗰陣係冇講唔滿意,係之後先秋後算帳
係人都知坐月嗰陣唔好掂生水凍水而且燉湯啲湯煲都好重,點解佢身為我老公可以咁同我計?我係佢老婆, 我唔期望佢咩都就曬我呀,但竟然咁對我,因為係咪真係嬲得好緊要? 我真係唔知自己嫁咗畀一個咩男人,你講得好啱,唔使等有一日
我覺得而家開始我哋夫妻感情已經有問題

大宅

may2565 發表於 19-12-30 00:28
我哋結咗婚幾年好難得先有BB,BB順利出世本來真係好開心
但越黎越覺得我老公有問題好恐怖,小事為例,佢餵奶 ...

我都有個BB,新手媽媽,但文字間,似乎係你小事化大,太過緊張。明白好難先有個BB, 但BB唔係豆腐做,你太緊張,老公做咩都話佢唔得,又要佢跟足你個套,一有唔同就觸動神經,咁只會令夫妻關係變差。
首先,佢餵奶咁耐,有無真係令BB發生意外?而你咁小心餵,BB真係未試過濁親?要知道初生BB濁到,都唔係唔會發生,佢地細個,吞嚥能力有限,濁親唔一定爸爸餵得差,反而如有濁到,爸爸有無好好處理先係著眼點。

大宅

IPodnano 發表於 20-1-2 01:05
我都有個BB,新手媽媽,但文字間,似乎係你小事化大,太過緊張。明白好難先有個BB, 但BB唔係豆腐做,你太 ...

其次,抱B訓覺係唔岩,倒轉訓下,係咪爸爸都湊到好攰?不如比佢訓下,再接力。明白媽媽肯定做得比爸爸多,辛苦都係媽媽先,但你要知道,懷胎十月係自己,你有果種母性同女性hormone,係男人無架,佢肯做已好好。
最後,男人係細路,佢有做已經覺得自己好叻,覺得要比人讚,唔比人讚反而比人鬧,佢地就會好似細路咁發脾氣。我果個都係咁,仲要大條道理覺得做左已經係你福氣,有時真係比佢吹脹,但心知佢的確肯做,再退一步諗諗,佢又真係無橋埋雙手唔幫手,只係達唔到自己標準,咁不如唔係危險就算啦~咁大家都開心d

大宅

IPodnano 發表於 20-1-2 01:06
其次,抱B訓覺係唔岩,倒轉訓下,係咪爸爸都湊到好攰?不如比佢訓下,再接力。明白媽媽肯定做得比爸爸多, ...

我話接力佢又唔制,結果咪係我坐響則邊提佢:你唔好瞓啦!
雖然B仔係有機會濁親,但你望住佢真係有吞,點都好過掛住望電視而miss左最後濁親掛(係眼定定望實電視果隻),點解可以預防既野唔做?樣樣都要試下先?
有d野發生左一次都嫌多
新手媽媽有d危機感好d

子爵府

may2565 發表於 20-1-2 04:49

我話接力佢又唔制,結果咪係我坐響則邊提佢:你唔好瞓啦!

你應該去搵姑娘傾下

珍珠宮

畀面勳章 環保接龍勳章

其實你老公做過既我全都做過
我更勁係幫個女沖涼 開盆水 我滑手成個B浸哂落去
最後我老公主力照顧 我做協助

抱住訓係梳化 我試過N次 有次我真係訓到一半放手 個B倒轉頭卡係張電腦枱同梳化中間 雖則我放手即醒 但都嚇死

我女能平安長大真係我老公既功勞

如果你真係咁唔放心 咁不如你叫佢協助算

首頁

尾頁

跳至