0-6個月

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

BB 6w大,3個鐘餵一次奶,日頭盡量每次餵完奶同佢傾一陣偈(雖然佢唔知我講咩),之後成日想哄佢瞓佢都眼光光,但又打呵欠,跟住佢就喊。

奶又食完,片又換完,我估佢係眼瞓但唔識入睡。試過成日淨係瞓過3個鐘,6w bb應該唔只瞓咁少?

想問下大家有咩方法可以氹bb瞓覺?

大宅

fohola 發表於 19-12-30 10:26
BB 6w大,3個鐘餵一次奶,日頭盡量每次餵完奶同佢傾一陣偈(雖然佢唔知我講咩),之後成日想哄佢瞓佢都眼光 ...

呢段階段係咁架啦,共實係無方法,只有抱著訓,如果唔係大家都無得訓,比d時間啦,滿3個月會好d

大宅

有冇包被同埋用白燥音

別墅

我b都係個半月大, 前排都好似你咁,成日唔訓,點哄都喊(已食飽奶換片掃風),個咀仲成日口擘擘想食咁, 包被佢而家無效,播下歌仔佢都係唔訓...已經抱住行住哄都唔掂
有日我頂唔順隊個奶咀比佢, 佢就訓左...
但而家佢一定要攬住人訓 (趴係你身), 變左我好麻煩一放床仔就醒+喊, 然後前幾日 我比佢啜住奶咀放落床, 再卷條毛巾比佢攬住(前後都攝), 佢可以訓到5hrs(感動~), 不過個個b唔同習慣,你可以試下^3^!

複式洋房

venice621 發表於 19-12-30 10:52
呢段階段係咁架啦,共實係無方法,只有抱著訓,如果唔係大家都無得訓,比d時間啦,滿3個月會好d
...

有時抱住都照喊,我真係唔知仲有啲咩做到(emoji)

複式洋房

bonbon926 發表於 19-12-30 13:07
有冇包被同埋用白燥音

有試用睡袋 但佢都係郁得好勁同埋有驚嚇反射

白噪音好似冇乜用 我一路播佢繼續喊

大宅

BB 6w大,3個鐘餵一次奶,日頭盡量每次餵完奶同佢傾一陣偈(雖然佢唔知我講咩),之後成日想哄佢瞓佢都眼光 ...

冇嫁,我只有擺佢落床
陪佢哄佢訓,等佢知床仔係訓覺地方,唔可以抱住黎訓
佢喊得多自然累就會睡,一到訓覺/ 扭眼訓時間我就會擺床,擺多幾日佢就知呢度係訓覺既地方

複式洋房

Dangchan 發表於 19-12-30 13:19
我b都係個半月大, 前排都好似你咁,成日唔訓,點哄都喊(已食飽奶換片掃風),個咀仲成日口擘擘想食咁, 包被佢而 ...

我都已經俾咗奶咀,但瞓唔冧,有時候驚跳反射扎醒。試用睡袋但不太work (emoji)

請問你放佢落床時佢係清醒定就瞓著?抱瞓之後放佢落床又係一個大挑戰。

複式洋房

littlekite1 發表於 19-12-30 16:43
冇嫁,我只有擺佢落床
陪佢哄佢訓,等佢知床仔係訓覺地方,唔可以抱住黎訓
佢喊得多自然累就會睡,一到訓 ...

我都想教佢喺床仔自己瞓,但放佢落去一係就眼光光,耐左就喊,拍拍佢氹佢都唔得,繼續喊。可以分享一下你點做的嗎?

大宅

同路人我b而家5w都係咁, 日頭自己訓得好好, 叫極點整都唔醒, 到左夜晚就唔願訓, 晚晚2-3點就醒, 眼仔碌碌咁, 食完奶換完片仲好精神, 放番落床仔就依依啊啊, 耐左就喊, 抱住訓左擺落床就醒, 就算唔醒都訓唔淋, 好快又喊醒, 口擘擘咁好似想食, 但其實啱啱食完120, 冇理由唔夠一個鐘又食, 比奶咀好快吐番出黎繼續喊, 跟住癲晒咁食手, 唯有沖奶比佢食, 60 60咁比都食晒, 成晚由1點到3點到5點到7點總共食左4次

明明日頭係小天使, 訓得好甜又準時食 (3-3.5小時食一次), 唔明點解夜晚會咁

大宅

fohola 發表於 19-12-30 19:03
我都想教佢喺床仔自己瞓,但放佢落去一係就眼光光,耐左就喊,拍拍佢氹佢都唔得,繼續喊。可以分享一下你 ...

我個女滿月前日扭夜扭,點都唔願訓,開頭要人抱,跟住企起身抱,跟住un住咁行,我就覺得好大獲,滿月後我返家自己湊佢,佢一眼訓我就擺落床/ highchair,開頭佢緊係唔肯,我拖住佢再比奶咀,會恰到一陣,但唔會耐耐,夜晚開頭我比吸咀,但發現一跌咀就醒再爆喊,有次試逈柰奶咀禁足2小時佢先熟睡,比佢搞到就發癲,最後我夜晚唔比奶咀由佢喊,佢第一次喊45 mins就訓左到第二朝,第二晚喊20mins,第三晚5mins,之後我同佢講早抖,關門關燈就訓,直到第二朝,但要好狠心佢喊,我覺得佢識自己訓唔使要人抱訓後訓多左,以前一日只訓8-9 小時,而家佢五個半月,一日都有訓13-14 個鐘

大宅

Dangchan 發表於 19-12-30 13:19
我b都係個半月大, 前排都好似你咁,成日唔訓,點哄都喊(已食飽奶換片掃風),個咀仲成日口擘擘想食咁, 包被佢而 ...

你bb食奶咀訓會唔會訓林左自己吐返奶咀出黎? 我仔兩個月大,食奶咀食得好差,成日甩,要係咁執.. 有時成晚都啜啜啜,我懷疑佢成晚冇訓過...

大宅

Elisabetta 發表於 19-12-30 20:06
同路人我b而家5w都係咁, 日頭自己訓得好好, 叫極點整都唔醒, 到左夜晚就唔願訓, 晚晚2-3點就醒, 眼仔 ...

我諗bb唔係肚餓,唔好咁快比奶佢食,驚佢會食濟左

別墅

Elisabetta 發表於 19-12-30 20:06
同路人我b而家5w都係咁, 日頭自己訓得好好, 叫極點整都唔醒, 到左夜晚就唔願訓, 晚晚2-3點就醒, 眼仔 ...

我同你嘅情況一模一樣,成日夜晚都通頂唔駛瞓

大宅

littlekite1 發表於 19-12-30 21:22
我諗bb唔係肚餓,唔好咁快比奶佢食,驚佢會食濟左

我都係咁諗, 但係佢一路口擘擘, 比奶咀又唔食, 淨係瘋狂喊, 除左比奶佢食唔知可以做咩令佢收聲

大宅

littlekite1 發表於 19-12-30 21:21
我個女滿月前日扭夜扭,點都唔願訓,開頭要人抱,跟住企起身抱,跟住un住咁行,我就覺得好大獲,滿月後我 ...

你呢個好勵志, 睇住bb一日比一日進步

我就睇完你咁講都試過由佢喊, 睇佢可以喊幾耐, 點知佢真係唔停, 我媽同老公最後都係忍唔住要抱

別墅

fohola 發表於 19-12-30 19:01
我都已經俾咗奶咀,但瞓唔冧,有時候驚跳反射扎醒。試用睡袋但不太work (emoji)

請問你放佢落床時佢係清 ...

清醒啊, 但知道佢係要訓(打喊露,捽面,扭計喊聲), 我就隊奶咀比佢, 跟住就放落床, 但我個仔一定一定要卷條毛巾比佢攬住...否則又係易醒(佢都好多驚跳反射)
同埋 我會用幾條毛巾攝係身側邊(攝實), 再用厚被摺幾摺(有d重量)責住佢
不過有時清醒放床都唔制, 唯有奶咀+抱住氹下 等佢恰下恰下個陣先放

別墅

hihihigi 發表於 19-12-30 21:22
你bb食奶咀訓會唔會訓林左自己吐返奶咀出黎? 我仔兩個月大,食奶咀食得好差,成日甩,要係咁執.. 有時成 ...

多數都會,岩岩訓時要執奶咀, 佢訓冧左就擘大口跌左出黎。不過都試過唔跌,但我見佢肯啜,又無話喊個d,我就話之佢

大宅

好多時食完就眼訓,唔好同佢講野。
佢食完奶個下15mins先係訓覺黃金時段,正常食飽就開始眼訓。
我個時輕輕掃完風就抱佢行陣
訓左最少20min後進入深睡期,呼吸變細聲,手腳垂晒先好放落床
有時嘈醒左唯有唱歌個d

大宅

littlekite1 發表於 19-12-30 21:21
我個女滿月前日扭夜扭,點都唔願訓,開頭要人抱,跟住企起身抱,跟住un住咁行,我就覺得好大獲,滿月後我 ...

我同你1樣,頭2個月唔識,後尾發現甘落去唔係辦法,上網睇train佢自己訓。我b好耐性呀,第1晚喊足幾個鐘到下餐奶,之後第日喊少d,第日喊少d甘情況1樣。最重要全屋配合,同埋隔一陣都要裝下佢驚有無出意外。我就開小夜燈既,佢訓左先熄,而且方便半夜睇下佢,因為唔可以成晚唔理架。

首頁

尾頁

跳至