婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

2020勳章

我一向都知佢地係勢利好重錢之人,尤其62簡直一毛不拔,好計較,佢哋唔系有錢人,但耐不耐佢俾説話我聽,算,我咪見少D佢地,其實佢地蠢啫,我唔想見佢地多,連帶c6都受影響。

最唔鐘意佢地唔要嘅嘢俾我父母,好耐之前送了支香水俾99(唔平架),佢查香水架,佢唔要,轉手當禮物送俾我媽,我後來先知,我嬲架,你唔鐘意都唔好送番俾我媽。

之後我地買拜年禮物又係咁,鐘意就收,唔鐘意當自己買轉送俾我屋企,上年仲衰,佢哋要去我屋企拜年,後來我媽話佢拎上來的生果,大部分都唔食得,應該擺左好耐

正cheap 精!

大宅

OKC 發表於 19-12-30 11:48
我一向都知佢地係勢利好重錢之人,尤其62簡直一毛不拔,好計較,佢哋唔系有錢人,但耐不耐佢俾説話我聽,算 ...

我都好憎人地甘樣送野比人,我未嫁個陣上男友家食飯,對方爸爸問我食唔食橙,我無諗咁多答食架。點知佢即刻叫我走個陣拎走晒D橙番屋企食,但佢D橙係擺係到拜神唔知幾多星期開始想壞,佢地又小食水果無人食又唔想掉浪費先叫我拎走,佢自己就留起D新鮮橙自己食或者拜神。
係我角度佢行為真係好無禮貌,係佢角度當然無問題,覺得自己送野比你好大方

子爵府

2020勳章

kaman0617 發表於 19-12-30 14:25
我都好憎人地甘樣送野比人,我未嫁個陣上男友家食飯,對方爸爸問我食唔食橙,我無諗咁多答食架。點知佢即 ...

講起橙
試過老公拎堆橙返嚟,一食成個又乾又酸又苦又無橙味,啲橙纖維仲好硬
我話個橙好有問題,唔好食喇,問佢邊度買
佢話奶奶去飲時拎返屋企又唔要,質佢要

好多老人家都係咁,將自己唔要嘅嘢轉贈俾人,唯有自己睇開啲

侯爵府

2020勳章

kaman0617 發表於 19-12-30 14:25
我都好憎人地甘樣送野比人,我未嫁個陣上男友家食飯,對方爸爸問我食唔食橙,我無諗咁多答食架。點知佢即 ...

係,無禮貌甚至唔尊重,我6299幾次都係咁。

子爵府

2020勳章

我99 最鍾意將d 很快將過期或已過期嘅嘢比我,我心情好咪收,返屋企先掉,心情唔好(有時佢做到好似施捨我咁,佢黃恩浩蕩),我會係衆人面前講呢啲嘢過期。

佢又鍾意將我送比佢d 手袋、手信比叔仔同佢老婆。不過,送咗比佢,我唔理,只知此人人格如何。

侯爵府

2020勳章

zxzx 發表於 19-12-30 23:41
我99 最鍾意將d 很快將過期或已過期嘅嘢比我,我心情好咪收,返屋企先掉,心情唔好(有時佢做到好似施捨我 ...

呢類人無禮貌,係我我唔會再送野俾佢。

男爵府

2020勳章

我一向都知佢地係勢利好重錢之人,尤其62簡直一毛不拔,好計較,佢哋唔系有錢人,但耐不耐佢俾説話我聽,算 ...
我老爺奶奶都係咁,尤其是食物方面。我一咁說,陣間又有人咬住我不放,又比人話我不識感恩。成日比埋過期野爛食物夾硬要人要。

侯爵府

2020勳章

Astra00 發表於 19-12-31 09:03
我老爺奶奶都係咁,尤其是食物方面。我一咁說,陣間又有人咬住我不放,又比人話我不識感恩。成日比埋過期野 ...

最衰將D唔要嘅野又明顯快爛的生果俾親家,又唔見佢俾自己兄弟姊妹,擺明睇唔起人。

男爵府

2020勳章

OKC 發表於 20-1-2 07:14
最衰將D唔要嘅野又明顯快爛的生果俾親家,又唔見佢俾自己兄弟姊妹,擺明睇唔起人。
...
不只呢樣野,我上次突破盲點指出,我話,你不食的野比左我地,你就不用自己折福。
但我接左手被逼要你那些食物,係已經食入去對身體不好,我又易腸胃炎,我不會為省少少錢食左有腸胃炎,到我被逼要掉食不到的食物時,就係我折福。我直接叫奶奶,你食幾多先好買。你有乾糧要買就買罐頭即食麵,起碼放耐點。成日買埋菜啊,生果(又要買易壞掉的生果)又易壞。要食先買啦!樓下又超市街市。

侯爵府

2020勳章

Astra00 發表於 20-1-2 10:12
不只呢樣野,我上次突破盲點指出,我話,你不食的野比左我地,你就不用自己折福。
但我接左手被逼要你那些 ...

講得啱,俾過期野給人食,就唔諗怕食壞人

大宅

又係橙,我個99知道我地一家返去,俾咗啲橙汁我老公同啲仔飲,飲落有啲怪,原來d橙放地主好耐,差不多壞,見我哋上嚟,嗱嗱聲榨俾我老公飲,真係頂啲99唔順

男爵府

2020勳章

我6299最近都將佢個女唔要既野俾我地, 我返屋企同C6講明, 每次都提6299唔好再拎野俾我地, 拎到返屋企又係扔, 最憎人要我收垃圾

複式洋房

我6299有好多話係大陸自己親戚種嘅蕃薯,問我阿媽鐘唔鐘意食,攞d比我媽食,我答左好

佢2個竟然一路揀,一路細細聲講:執d爛嘅比佢

自此之後,佢地再問呢類問題,我會答:我媽食,不過唔拎你呢d啦,我買比佢就得

最嬲係.....我老公話係我聽錯,佢爸媽冇理由會咁講

侯爵府

2020勳章

SaSaMame 發表於 20-1-13 19:42
我6299有好多話係大陸自己親戚種嘅蕃薯,問我阿媽鐘唔鐘意食,攞d比我媽食,我答左好

佢2個竟然一路揀,一 ...

心地差俾爛野其他人食,仲要係親家,我唔明點做得出。

侯爵府

2020勳章

我苴接同我老公講叫佢父母唔好去我屋企拜年,費事呃lunch 食

別墅

好cheap!!

男爵府

2020勳章

OKC 發表於 20-1-2 13:00
講得啱,俾過期野給人食,就唔諗怕食壞人
係咁架,佢那些女不要,知我老公順攤就塞埋來。買親靚三文魚,魚排肉比晒毒姑,係魚頭塞比我們要。點解都係奶奶生出來,要咁樣不公平?我老公比錢又比最多。簡直懷疑是後母。

男爵府

2020勳章

傻蛋蛋 發表於 20-1-13 13:31
我6299最近都將佢個女唔要既野俾我地, 我返屋企同C6講明, 每次都提6299唔好再拎野俾我地, 拎到返屋企又係扔 ...
係!問都不問先!呢下先慶!有一次我奶奶不知係邊個度接收了二件嬰兒睡袍,跟住夾硬塞比我。我話咁舊,點要?你問你女要唔要。佢即話你不要就掉。問題係點解要我掉?你當初點解不whatsapp問下我要唔要?你如果問左我,你當時不用突登咁拿來,搞到她那些女又有說話聽,陣間話阿媽突登拿來比你,你都不感恩。
佢話佢女不要的時候,我提議叫奶奶剪細它做抹地希啦。佢都話,咁舊點抹地。你抹地都嫌舊,何解你會認為岩我bb用呢?你當個孫係咩?

大宅

2020勳章

樓主,我同你差不多。我99是會將最舊,不喜歡的野俾我。

一盤不想要的植物,舊的碗碟。然後她就用c6 俾她的家用,用新野 。

好討厭。

侯爵府

2020勳章

Astra00 發表於 20-1-16 18:57
係!問都不問先!呢下先慶!有一次我奶奶不知係邊個度接收了二件嬰兒睡袍,跟住夾硬塞比我。我話咁舊,點要 ...

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊