懷孕前後

跳至

首頁

尾頁

別墅

可以分享下看法嗎?D人成日話公立唔好,不過如果可以用去私家生既錢,用在BB身上或者第時補身,好似仲好喎

子爵府

kaka313 發表於 19-12-30 12:57
可以分享下看法嗎?D人成日話公立唔好,不過如果可以用去私家生既錢,用在BB身上或者第時補身,好似仲好喎
...

其實私家出事比例少係因為有問題/高風險嘅case係唔會接
只可以講私家用錢買服務

但孖B如果去私家生用嘅錢會多好多
同埋你要預隨時唔收症,要返政府生

私家最基本係要過某週數先收症(孖胎早產機會大)
有少少問題/風險高都唔收...到時你一樣要返政府

同埋要預孖胎早産機會高啲或磅數唔夠或其他問題...要訓箱/住多幾日...條數好嚇人

孖胎政府都檢查得好足
如果唔好彩有咩事...其實儀器政府係比較齊

別墅

我揀左公家生, 我個私家醫生都勸我返公家生, 因為私家34周以下唔收, 萬一真係早過34周都麻煩, 同埋公家NICU好, 如果bb真係早產, 係公家就即刻有NICU接手
我諗係金錢同安全上面, 都係揀返公家好啲

男爵府

...

你呢種說法就算唔係陀孖b都會有人咁講架啦,錢方便就一定係政府平過私家幾十倍,私家係用錢去買服務,講咩啲錢用喺BB度或自己補身呢啲無乜意思,錢方面總之自己負擔得到,覺得用得值就得啦

我反而會諗嘅係陀孖嘅風險係大啲,早產機會高啲,BB唔足磅要瞓箱或者有其他問題機會都大啲,如果係咁的話就當然去政府會穩陣啲,政府有NICU 同兒科back up, 安全角度考慮因素比較重要

別墅

super_cat 發表於 19-12-30 16:30

你呢種說法就算唔係陀孖b都會有人咁講架啦,錢方便就一 ...

如果係一個我會去私家,2個的話考慮到不同因素,都係去公立好d

別墅

riri0206 發表於 19-12-30 15:49
我揀左公家生, 我個私家醫生都勸我返公家生, 因為私家34周以下唔收, 萬一真係早過34周都麻煩, 同埋公家 ...

謝謝你,我都覺得係呀!

別墅

kamyee503 發表於 19-12-30 13:18
其實私家出事比例少係因為有問題/高風險嘅case係唔會接
只可以講私家用錢買服務

多謝你,分析得好好(emoji)

男爵府

kaka313 發表於 19-12-30 16:32
如果係一個我會去私家,2個的話考慮到不同因素,都係去公立好d

係呀,政府產檢係hea啲,但只限正正常常,無病無痛嘅時候

如果一有咩高危因素,佢哋實緊張過你

男爵府

super_cat 發表於 19-12-30 16:38
係呀,政府產檢係hea啲,但只限正正常常,無病無痛嘅時候

如果一有咩高危因素,佢哋實緊張過你

同意,我兩胎都政府生,慳返d 錢請早夜陪月工人補身好過

男爵府

...

我個媽咪gp入面有個孖胎媽咪,一卵雙生,政府醫院産檢非常足,私家醫生都建議佢係政府生,因為設備齊全,如果一路懷孕順利+異卵雙胞胎,就比較多私家肯接,因為風險低d吖嘛.
所以想政府定私家生,可以考慮,但隨住孕期種種可能出現嘅問題,有機會過左30W+先決定到.
e.g有朋友胎盤前置兼位置算唔輕微嘅,確診後直接俾私家推返去政府生,而且政府講明要提早開刀,唔駛旨意順產

首頁

尾頁

跳至