自由講場

跳至

首頁

尾頁

伯爵府

Celine524 發表於 19-12-30 17:47
Smart light 專家話
搞 smart City 需要有 smart people 支持

原來如此!
難怪香港搞唔成!最近幾多月才知香港有咁多愚人!

子爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Debbie0331 發表於 19-12-31 10:55
哩一萬幾千小恩小惠.
政府每月派比150的都唔止咁小啦...

咁你要多謝泛民先得喇,多得佢地爭取日日150,又幫150爭取到咁多褔利

伯爵府

2024年龍年勳章 牛年勳章

bongbongpatty 發表於 19-12-31 13:48
其實興建設施
係好既
但个做價就

有工程人員計過,合理造價。不起的話,將來新屋邨、私人樓落成使用,人車爭路嚴重。
多了解工程界所講,而非政客。
元朗居民,自救多福!

男爵府

好媽媽勳章

Nancy20090615 發表於 19-12-31 12:01
重有假難民

同意!!假難民大劑過新移民嘅問題多好多囖!
新移民起碼好多都識聽識講廣東話,而且大多都從事緊一啲香港人唔多願做嘅工,真係補充到勞動人口.
但係假難民唔識聽唔識講,仲不斷開枝散葉,而且佢哋本人同佢哋嘅下一代,其實根本唔多願溶入香港.

伯爵府

extra88 發表於 19-12-30 17:59
日日150個低競爭力新移民,
就知依個城市只會越跑越慢。

成日講150,你知唔知係范民搞出嚟架,仲有依家啲南亞人,你要閙政府前去鬧嗰班大民選議員先啦。

伯爵府

jaycee_mami 發表於 19-12-30 17:54
最好人人派錢,每人最少一萬蚊,

起一條行人天橋都17億,政府大把錢啦,不如派街坊好過。

仲有班落選區議員,個個派公職,咁有錢咪人人派錢仲好

男爵府

9157 發表於 19-12-31 17:47
成日講150,你知唔知係范民搞出嚟架,仲有依家啲南亞人,你要閙政府前去鬧嗰班大民選議員先啦。
...

咁你就真係要認清歷史,
單程證1983年每日名額係75個,
1995年加到150人係源自基本法第二十四條第二款第(三) 項嘅問題。
其他野關唔關泛民事就無深究,
但150人就同d咩泛民其實就無咩關係。

珍珠宮

littlesister 發表於 19-12-30 18:11
非常正確
如果多上深圳既 JM 應該都有去下小米或華為旗艦店睇,深圳做 Smart City, 指日可待,香港班傻仔 ...
無錯,所以決定全家北上,移居真正的smart city
下一代的發展前景好好多

公爵府

hkpmama 發表於 19-12-31 14:08
咁你要多謝泛民先得喇,多得佢地爭取日日150,又幫150爭取到咁多褔利

何止150, 仲有一大堆(假)難民呢,佢哋在港期間,咪又係申請一津貼

公爵府

water-lily 發表於 19-12-31 19:55
何止150, 仲有一大堆(假)難民呢,佢哋在港期間,咪又係申請一津貼

開支年年升 沉重財政負擔 50億養假難民 費用足可建7000伙公屋

【本報訊】免遣返聲請問題同時為本港帶來沉重的財政負擔,由二○一四/一五至一八/一九的五個財政年度,合共「燒」了港人近五十億元公帑以處理聲請及與聲請相關的工作,若以每個公屋單位現時平均建築成本七十一萬元計算,這筆公帑已足夠為香港基層市民興建接近七千個公屋單位。
據一八/一九年度的財政預算,港府預期處理免遣返聲請及相關工作的主要開支總計為十三億九千九百萬元,較本年度即一七/一八年度十億六千六百萬元的修訂預算,增加三成一,而若與一四/一五年度的五億四千萬元比較,更激增近一點六倍。

公爵府

water-lily 發表於 19-12-31 19:58
開支年年升 沉重財政負擔 50億養假難民 費用足可建7000伙公屋

【本報訊】免遣返聲請問題同時為本港帶來沉 ...

資料來源:
https://orientaldaily.on.cc/cnt/news/20180328/mobile/odn-20180328-0328_00176_002.html

公爵府

jaycee_mami 發表於 19-12-30 17:54
最好人人派錢,每人最少一萬蚊,

起一條行人天橋都17億,政府大把錢啦,不如派街坊好過。

單車車位8萬一個
公園大閘等
勁花$兼無聊

伯爵府

回覆 extra88 的帖子

你講歷史, 我比埋歷史發生時序你睇.
[size=15.008px]1982年港英政府與中國內地政府達成協議,議定由內地來港定居者須持內地政府簽發的單程證,配額為每日75個.
[size=15.008px]1995年每日單程證配額增至150個
[size=15.008px]2002年,香港行政長官[size=15.008px]董建華[size=15.008px]提出減少單程證配額,並騰出名額吸納[size=15.008px]專才[size=15.008px]和[size=15.008px]優才[size=15.008px],以減輕[size=15.008px]社會福利[size=15.008px]壓力及人口資源錯配。[size=15.008px]民政事務署[size=15.008px]2001年調查指,月入少於3000港元的新移民家庭比例較1999年上升逾一倍。[size=15.008px]何喜華(公民黨)[size=15.008px]反對減配額,[size=15.008px]周永新[size=15.008px]則贊成回復至每日70個。最終未有消息.

1998年用吳嘉玲案,搞大陸人蛇兒童居港權 (公民黨)
2001年用莊豐源䅁,搞出單雙非居港權 (公民黨
)
2013年幫新移民告香港福利署,新移民住一年攞綜援 (公民黨及社福機構)

另外, 你要知南亞難民問題, GOOGLE一下就會知邊個係難民之父, 又係邊個黨幫佢地爭取福利. 要選擇性失明係個人選擇, 但唔好以為個個都係心盲. 政府做得唔好係一件事, 但邊個係始作俑者者要清清楚楚.

男爵府

9157 發表於 19-12-31 20:37
回覆 extra88 的帖子

你講歷史, 我比埋歷史發生時序你睇.

多謝你確認返如我所講150人同所謂泛民無關 。

都係果句, 1995年為配合基本法第24條已經加到150人

伯爵府

畀面勳章

extra88 發表於 19-12-30 17:59
日日150個低競爭力新移民,
就知依個城市只會越跑越慢。

絕對認同。。。D福利其實都係比晒呢150人

伯爵府

咁都叫同泛民無關,當初邊個反對取消150.又邊啲黨積極幫班新移民同南亞人搶香港資源?同心盲之一講道理係我傻

琥珀宮

畀面勳章

water-lily 發表於 19-12-31 19:58

【本報訊】免遣返聲請問題同時為本港帶來沉 ...

多謝難民之父

男爵府

咁搞落去,香港注定步向成為二三線城市!

男爵府

tsl130076 發表於 19-12-30 18:40
派銭益曱甴 我情愿吾派,我自食其力,好過D懶人得吾到眼前利益,又死出來 ...

講得好啱

伯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

既來之,則安之。做為普通市民,盡量少負債,應使則使。未來幾年大陸經濟唔係咁樂觀,高增長時間已維持二十年,算了不起,從最近每個省配備了金融專家嘅副省長,就知高層睇到了問題,並試途解決,但債務咁大,冇人知解唔解決到。

首頁

尾頁

跳至