自由講場

跳至

首頁
34567...15

尾頁

大宅

通常一段時間就會掉一次野

sonet    發表於 19-12-31 14:45

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

有仔女一齊住,難斷清 ---同意呀

珍珠宮

回覆樓主:

我屋企眼望都無咩雜物,但櫃內都8,9成滿!
廚房:好像個中式大湯煲很少用,很阻定,但又覺得有用,所以未掉。清潔用品又多,現在清了之後,將來只買藍威寶同洗潔精好了!有時調味料大支會平點,現在都買細支就算,慳地方為首要!調味買常用的,不要試太多新產品!
沖涼:儘量只放洗頭水,洗面,護髮,髮膜,每人一塊皂
現在目標快d用埋面膜,面霜,減少存貨,仲有全新的用品就會趁未過期就送人用!
筆太多,又不用,又無墨,就掉!

sonet    發表於 19-12-31 14:47

瑪瑙宮

三國1 發表於 19-12-30 19:40
斷得狠通常唔會再亂買野,我就係之前搬屋掉勁多野,所以依家買時會停一停,諗一諗,我都覺得好浪費,好似掉 ...

嗯我係咁. 之前狠狠地斷一次, 而家買野好小心, 食野都唔浪費.

伯爵府

olkan 發表於 19-12-30 18:57
有仔女一齊住,難斷清

係,我發覺得我一個人斷好無癮,騰到空間出嚟,老公見有位又塞。我講咗好多次,年紀大咗真係無精神打理咁多雜物。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

珍珠宮

回覆樓主:

斷緊中……

結婚時我已斷了一次,隨著仔女出世又增加了,現在又再黎過。

我會將d新淨、有用的轉贈別人,冇用的就掉左佢,最難係好有紀念的,我一般會放埋一邊先,比自己諗多幾日再決定。

伯爵府

爸爸豬 發表於 19-12-31 11:42
我屋企眼望都無咩雜物,但櫃內都8,9成滿!
廚房:好像個中式大湯煲很少用,很阻定,但又覺得有用,所以未 ...

我都發覺買買埋埋好多唔同清潔劑,結果都係一支藍威寶就夠,再加洗潔精。用洗潔精開水抹嘢我唔駛在戴手套咁麻煩。
You think the only people who are people
Are the people who look and think like you
But if you walk the footsteps of a stranger
You'll learn things you never knew you never knew
-- Colors Of The Wind

伯爵府

2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章

Edithcsm 發表於 19-12-30 19:04
搬屋,順便斷捨離,冇咗一半嘢,依然生活順暢,證明掉咗嘅真係無謂嘢

搬屋係斷捨離嘅最好時機。我之前去旅行,臨離開嘅一晚啲嘢唔可以帶走(旅行箱冇位),每日爭取食晒同用晒啲嘢佢,發覺人真係消耗唔得晒咁多野⋯

伯爵府

mcs74 發表於 19-12-30 18:25
斷捨離之後,發覺好多野有需要時又要用錢買返…

例如係啲咩?

大宅

我斷左一大堆玩具。然後斷左一大堆超過2年冇著過既衫。

宜家屋企整齊左好多,買野前會再三思係咪有需要先買

子爵府

toffeetong 發表於 19-12-31 04:35
佩服 要向你學習。
有時諗,我將來瓜左,我d什物都會被人掉晒,不如我自己掉左先,咁我有生之年, ...

開始步入家徒四壁。我十分期待。我真係好鍾意屋企無多餘野。好彩我老公無咩嗜好同我一樣。有小朋友既屋企点都有小小。努力控制合理範圍中。其實清哂玩具公仔已經好好多。

sonet    發表於 19-12-31 14:48

伯爵府

agnesmama 發表於 19-12-31 01:42
我自問做得好好! 上星期日廚房掉咗4袋,從新再organise 所有擺位,感覺好舒服! 之前我間房都掉左4-5 袋, ...

我即將要捐走好多書,有啲未睇過,因為冇時間睇,總值可能幾千蚊,肉赤,但係屋企嘅位置更值錢

伯爵府

41009022009 發表於 19-12-30 19:49
我年年都斷
小朋友現在大。舊年所有玩具。公仔全部掉。只留下書。
今年仲堅。我冬季只有五套衫。兩個袋。褸 ...

好正,我都想自己嘅衫可以控制到呢個數量,但現實係塞爆衣櫃,啲衫要放係衣櫃外嘅地方

伯爵府

Astra00 發表於 19-12-30 20:35
我同你近似,我呢幾年嚟好少買衫,幫仔女買的多(都係夠用算)。阿女盡量執大仔衫穿,環保少少。到阿女不合 ...

消耗品易搞,因為總會有用完並消失嘅一日

珍珠宮

Kuri 發表於 19-12-31 11:54
我都發覺買買埋埋好多唔同清潔劑,結果都係一支藍威寶就夠,再加洗潔精。用洗潔精開水抹嘢我唔駛在戴手套 ...

樣樣都想試,試了有無咩效果,變成很多支放係sink盤下!

伯爵府

polliebb 發表於 19-12-30 21:21
我朋友仲慘,每次自己斷左幾袋垃圾,99都會執番屋話有用

OMG....斷完等於無斷,好恐怖

伯爵府

zxzx 發表於 19-12-30 19:56
我丟棄時覺得自己浪費,告誡自己購物三思

覺得自己好折墮,以後唔再亂買野,發覺物品根本好難逆轉返做現金

子爵府

回覆 obligation118 的帖子

大快人心

伯爵府

41009022009 發表於 19-12-31 11:58
開始步入家徒四壁。我十分期待。我真係好鍾意屋企無多餘野。好彩我老公無咩嗜好同我一樣。有小朋友既屋企 ...

我以前唔明點解老爺奶奶咁鍾意家徒四壁,但隨著年紀漸長,我都好想!尤其全家得我一個執嘢做家務時!

大宅

obligation118 發表於 19-12-30 18:15
可唔可以分享一下斷捨離之後會有咩轉變?

長期斷緊...
買野會諗清楚先,買衫會真心鐘意先買,唔會再因爲平而買但又唔係非常鐘意。
物慾細哂,好多事情都慢慢睇化,無咁著緊在意

sonet    發表於 19-12-31 14:51

首頁
34567...15

尾頁

跳至