夫婦情感

跳至

首頁
12345...7

尾頁

洋房

我同老婆有件事一直搵唔到共識,想搵人比下意見
事情經過係
更新:

唔好意思,由於好多細節野寫漏左,重編如下。

係我同老婆結婚前去迪士尼玩,當時我同我女朋友(老婆),我一位單身男性朋友,同老婆的單身女性朋友a,一共4人去迪士尼玩。
事發係玩旋轉木馬,當時我一上去見a拎住個袋有d手忙腳亂,幫佢托袋,然後我隨便坐係a隔離隻馬,當馬開動時,我見到老婆坐係a的後面,即係我的斜對面。係事後,我女朋友(老婆)嬲我問點解我唔係坐佢隔離,我老婆話佢叫左我好多聲我都無反應,佢話就當環境嘈聽唔到,當幫佢個女性朋友a托袋都唔駛托成幾分鐘呀?幫完後又唔搵佢,我女朋友(老婆)話男女朋友一齊平排坐係基本野,點解都無意識去搵佢,直到馬車開了,唔比落馬先黎望佢係邊。我話我有望佢,我老婆話叫左我好多聲,直到馬開了,我先回頭望。我話我一早見到佢係後面,我老婆反問明知佢係後面都唔搵佢。我老婆到而家仲嬲,係因為我仍然覺得自己無問題,我無對a有野,只係唔係第一時間搵返佢同坐係佢既單身女性朋友隔離,我仲嬲我老婆怪錯我。係呢度,希望大家依呢件事比d意見,我真係好想知道我老婆所嬲的,男朋友唔係女友身邊反而坐係佢既單身女性朋友隔離有問題?同埋我覺得老婆喊唔係大哂,我唔理佢只係唔想寵壞佢,我有錯嗎?謝謝。

以下是我記錯的舊版本,例如:當時4人,唔係3人,無帶相機,係用手機,我幫老婆影相都係佢叫到我先識影...

某日我同當時既女朋友,現在既老婆去迪士尼,當日連同佢一位女性朋友a一共3個人,三人行排隊去玩旋轉木馬,在上馬一刻我見a拎住個袋有d手忙腳亂,幫佢托左一下袋 ,然後我隨便揀左一隻馬,朋友a係我右邊,我老婆係我後邊,一路我老婆後面有叫我,我都有回頭睇佢,而佢亦有幫我同朋友a影相,離開迪士尼後,係屋企我老婆開始嬲我,佢主要係怪責我幾樣野:

1,為何坐木馬不選擇她旁邊而要在朋友a旁邊,故意冷落佢 (佢認為老公坐老婆旁邊係好基本)
2,為何要幫朋友a托袋
3,為何沒有幫佢影相

而我比老婆既答案係
1,我只係隨意選擇,絕對冇心冷落佢
2,因為我只係出於佢係我老婆朋友,隨手幫一下(已經解釋過千百次冇其他意思
3,相機係老婆度,而我亦有望我老婆

另外當日係佢屋企大吵完後我已道歉,並買左禮物比返佢

但結婚後過左四五年,每次提返呢件事,佢都係怪我當日連基本野都冇做到,我叫佢唔好執著,佢就覺得我唔係真正知自己錯係邊,連基本野都做唔到講咩關心佢

我覺得做夫妻冇必要咁,有時點解明知冇野都要怪責對方,我好想知到底我是否真係做錯.....
更新
多謝各位意見,我會開始醒少少照顧老婆感受

子爵府

foxiness 發表於 19-12-31 04:01
事情經過係

應該唔係咁簡單, 其中可能講少左/忽略了一些東西....., 佢可能期待很久跟你玩旋轉木馬的畫面....
朋友A 應該幾靚女, 有無照片分析下 , 會唔會當時他們做場戲試下你..... 現在朋友A 仍在你們圈子內嗎?

依到跌低, 依到站起來, 搵機會同佢去多次廸廸尼, 有什麼人去都好, 醒爬....當佢女皇照顧, 等佢係朋友面前威下....

如果佢嬲你就唔會同你結婚啦, 浪費時間咩? 每個人都有優/缺點, 件事發生了, 佢又咁介意, 你亦同佢結婚, 即係佢都有其他優點你喜歡, 所以要把她的心結打開, 解決左去.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

事情經過係

隔左幾年都拎出嚟講
佢都應該好介意
不要從別人的嘴裡去認識我

子爵府

crystal媽咪 發表於 19-12-31 08:03
隔左幾年都拎出嚟講
佢都應該好介意

女人的特質有時好奇怪, 令男仕百思不得其解的為何咁介意, 但如果只是一些不重要性的心結, 我會讓太太.....

例如: 係咩, 原來藏左幾年唔開心, 咁我留意下自己, 希望你多D 被照顧的感覺之類....

甚至即刻安排一餐, 或一次旅程, 做一次令她感覺美滿的, 當然如果大家都開心, 繼續做落去都無妨... 如果慢慢又忘記了, 起碼她都知你曾經為她努力試過........, 女人比較注重感覺...

我會在好多事情上都讓太太, 留 D quota 在一些決定性, 危險性, 易有第三者或影響屋企的事情上較為做主, 令大家都各有空間和位置慼...

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

PTMCYS 發表於 19-12-31 08:25
女人的特質有時好奇怪, 令男人百思不得其解的為何咁介意, 但如果只是一些不重要性的心結, 我會讓太太..... ...

都唔係好奇怪
女人比較容易記住呢啲,男人就算做錯事都好,佢道左歉就覺得已經過去唔應該再提。
樓主太太肯提出來都好,起碼知佢嬲乜,否則一有事發生,一有導火線就好容易會分開
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

回覆樓主:

你係咪最近又做左d令佢不滿嘅事,唔係點解佢又返舊賬,你都已經道歉佢又有無話點先會忘記,唔係耐不耐又嬲都幾難搞,除左氹同以後注意d都無其他可以做

侯爵府

事情經過係

感覺你寵壞左老婆了,唔洗道歉,唔洗買禮物。佢應該唔係一個懂體諒及體貼老公的人,要企硬令佢明白,醒覺。
如果我係樓主,佢提起要怪我時,我會問:咁你其實想點?一係搵你個朋友出黎對質,唔好得閒又攞出黎講,你唔信任我做夫婦都冇意思。

珍珠宮

醒目開學勳章 畀面勳章

女人呷醋即是重視你,如果你老婆再提,唔需要爭論對錯,只需要攬住佢,同佢講,A係無謂人,你只會錫哂佢。

大宅

回覆 foxiness 的帖子

可能係樓主一直都未俾到老婆足夠安全感。

翡翠宮

回覆樓主:

煩到嘔

男爵府

華妹妹 發表於 19-12-31 08:34
感覺你寵壞左老婆了,唔洗道歉,唔洗買禮物。佢應該唔係一個懂體諒及體貼老公的人,要企硬令佢明白,醒覺 ...

我直頭覺得樓主太太好似細路女囉~仲煩過我個女

男爵府

我係女人, 所以都明女人其實有時會幾執著於係某D男人覺得好小事既位, 雖然當時或者平息左個問題, 但間中又會不其然咁諗起件事... 女人就係咁, 自己都好掙扎!

好似我咁, 我好介意我結婚個日D姊妹比男家既人用唔好既態度對待, 同埋99既親戚不停出入新娘房阻住曬等等... 我間中就會同我C6講一次, 當然我都明唔太直接關佢事, 但件事就係會一直係心咁... 我都唔知自己可以點忘記!

或者樓主試下同老婆再去騎木馬, 今次由扶佢上馬, 坐佢隔離, 同佢拖住手, 自拍下同幫佢影相咁, 再而扶佢落馬, 拖實佢...睇下咁佢心會唔會舒解到...

複式洋房

你既諗法係無錯,如果佢只係一個普通朋友,但個重點係

佢。係。你。女。朋。友。

從字面上睇樓主當時你既敏感度不足,作為一對情侶,尤其係熱戀中既情侶,永遠都想伴侶將自己放係最重要既位置。

你可以想像下個畫面:

一對情侶玩旋轉木馬,會係平排咁玩,定係前後咁玩?代入你女朋友/老婆既角色睇,我坐左係後面,似係電燈膽多過正印,你兩個就開心,我就好似陪你地玩咁,你仲要幫佢影相,你係咪同佢一齊開心過同我一齊?

仲有,Gentlemen 只適用於一般社交場合,女人係情感既生物,尤其係對住自己鍾意既人,好多時係唔講理智既。

睇黎呢件事已經係樓主太太既心裡面留低左條刺,我諗你以後預左久唔久都會拎出黎講。樓主你要諗下辦法點拆局啦...

公爵府

牛年勳章

soso1227 發表於 19-12-31 08:45
女人呷醋即是重視你,如果你老婆再提,唔需要爭論對錯,只需要攬住佢,同佢講,A係無謂人,你只會錫哂佢。 ...

公爵府

牛年勳章

經一事長一智, 人生總有些事, 配套係唔同的人, 有不同的火花, 其實如果樓主, 攬住老婆說, 當時我由於太突然, 一心幫妳的朋友, 然後又趕上坐木馬, 一時忽略左, 無坐係妳身邊, 係我唔啱, sorry , 但係, 我係這件事中, 見到妳的嫉妒程度, 我好感受到, 妳對我的愛,有幾在乎, 係0.1 都唔可以少 , 老婆, 收到, 我以後只對老婆, 女兒和媽媽 細心的

大宅

回覆 soso1227 的帖子

神級回應!

瑪瑙宮

女人識嗲識扭會更得男人寵愛, 咁應該係好玲瓏的女人先做到. 你老婆做又做到反效果, 應該佢上黎問.

男爵府

事情經過係
我都好嬲我老公唔叫佢都唔會主動同我影,
唔會長嬲但諗起會嬲

洋房

回覆 ccgirlcc 的帖子

一拖二去迪迪尼已經係嚴重玩鋼線,重要不分輕重表演花式,仲要覺得冇問題!女人係要人重視,就係咁簡單。我估計師兄還有很好故事未表露

洋房

回覆 lala15 的帖子

如果講得直白D,迪廸尼呢D根本就係前戲,你同咗人哋做,後果就好自然係咁,男人咁吾敏感,成到家已萬幸了。

首頁
12345...7

尾頁

跳至