夫婦情感

跳至

首頁
23456...7

尾頁

子爵府

Moonlover 發表於 19-12-31 16:37
呢個字可能係大家既下台階。不過呢d助語詞真係少講為妙,又唔係講完大哂,又浪費時間。

祝你跟你太太恩愛 ...

你地和我的同事現在都覺得我脾氣好好, 好有EQ, 寵太太. 但我以前至結婚初期脾氣都好大, 之後在夫妻上有姐夫和姐姐的提醒, 亦見身邊朋友的婚姻失敗, 而在工作上見到處事成熟人的手法, 慢慢想通了很多, 覺得很多小事情不重要, 最緊要係目標係咩, 當你在工作上有目標, 家庭上亦有目標, 慢慢知道問題怎樣處理, 因為發覺好多小事都不重要, 團結才是重點....

當時太太又話無車返, 又話唱完有人車佢(8號風球有人車又點)? 我係好嬲架, 我當時要玩都可以搵女仔陪, 我回家做好本份為咩呢? 我叫佢"打的"幾錢我都比, 但佢係要唱完先, 我火到咩都講得出, 幾乎連分手都想講埋...... 不過我對佢係唔會講粗口既.

諗翻起, 識佢廿年, 對佢發最大脾氣的, 就係果次!

子爵府

mingmama 發表於 19-12-31 16:21
原來係大家之前已講好幾點返回家~咁呢樣就係你太太唔啱~不過都唔駛用到「賤」呢個字嘅
...

回了相同答案給亞嫂, 個下我真係好嬲, 如果唔用個賤字, 幾乎要講粗口.....

說是太太重提, 當然之後對佢好好, 沒有再說這些這話了...

子爵府

mingmama 發表於 19-12-31 16:21
原來係大家之前已講好幾點返回家~咁呢樣就係你太太唔啱~不過都唔駛用到「賤」呢個字嘅
...

個陣仲成日同佢講, 妳攞出來問下妳媽咪邊個啱, 唔好話我講晒.....

男爵府

PTMCYS 發表於 19-12-31 17:20
個陣仲成日同佢講, 妳攞出來問下妳媽咪邊個啱, 唔好話我講晒.....

嗱~兩夫妻之間嘅嘢最好係自己解決~唔好下下攞出來問下人邊個啱邊個錯~尤其是問四大長老我自己係聽到話問下人哋咩咩咩~尤其話問下你阿媽你阿爸呢啲~會好反感

大宅

foxiness 發表於 19-12-31 12:41
回覆 lala15 的帖子

補充返少少,個fd係佢帶去的,而本身諗住佢拍另外一位男性朋友,但我其實冇認為自己岩 ...

樓主你重提返件事,其實我諗係你執著多過係你老婆執著。如果你已經放底就無必要拎上黎討論,就算全部人都覺得你做得啱,又代表你老婆唔可以有感受嗎?

呢件事上無話邊個啱晒邊個錯晒,男人同女人本來就係超級唔同種類嘅生物。男人唔會care呢啲細節但大部份嘅女人會。我係女人所以我會理解佢當時嘅諗法。女人一定有比較亦會呷醋,男人知女人係會小心眼啲其實可以拎啲風度出黎氹返佢。唔係咩寵唔寵壞嘅問題,而係如果你錫佢嘅,就算你不能認同佢都好,都可以當係讓下佢,攬下佢講句無下次咁,兩個人一齊就係互相遷就下氹下。唔好計誰對誰錯。

子爵府

mingmama 發表於 19-12-31 17:24
嗱~兩夫妻之間嘅嘢最好係自己解決~唔好下下攞出來問下人邊個啱邊個錯~尤其是問四大長老我自己 ...

因為我講既理由佢都話唔合理, 唔公平, 好似小朋友咁, 所以最好搵佢最親的人, 不過佢唔會.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-12-31 17:30
因為我講既理由佢都話唔合理, 唔公平, 好似小朋友咁, 所以最好搵佢最親的人, 不過佢唔會.

唔會係好正常~其實都係發下小朋友脾氣~又駛咩下下要去問阿媽啫~多鬼餘

子爵府

mingmama 發表於 19-12-31 17:24
嗱~兩夫妻之間嘅嘢最好係自己解決~唔好下下攞出來問下人邊個啱邊個錯~尤其是問四大長老我自己 ...

依家好多時佢都會約女性朋友聚會, 朋友/同事食飯咁, 剩下我和仔仔放假去佢外家食飯(依家仔仔大就少左2個人去, 以前仔仔細, 老婆約左人我都帶佢去外家食, 因為有湯水飲, 等仔仔健康D), 佢媽咪都會話佢成日掉低我 ...... 不過我會幫佢講好話, 話佢湊仔都好倦, 見下朋友鬆下都好既, (其實我好識做架 )

子爵府

mingmama 發表於 19-12-31 17:33
唔會係好正常~其實都係發下小朋友脾氣~又駛咩下下要去問阿媽啫~多鬼餘
...

妳都唔知我老婆幾無賴 ...., 不過都係小吵架, 好快無事.

男爵府

PTMCYS 發表於 19-12-31 17:41
妳都唔知我老婆幾無賴 ...., 不過都係小吵架, 好快無事.

我睇你寫嘅嘢都略知一二~不過最緊要係佢身邊嗰個~即係你又enjoy ~咁就冇咩所謂啦

子爵府

mingmama 發表於 19-12-31 17:43
我睇你寫嘅嘢都略知一二~不過最緊要係佢身邊嗰個~即係你又enjoy ~咁就冇咩所謂啦
...

老婆自己娶, 娶左就要負責架啦, 佢都有佢好既地方, 我唔係傻仔來, 亦唔係無得選擇的人, 樂在其中妳地未必會知, 我係公道的人, 唔一定係我好晒既, 我都有好多唔好既地方.

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Moonlover 發表於 19-12-31 15:13
[quote]crystal媽咪 發表於 19-12-31 08:03
隔左幾年都拎出嚟講
佢都應該好介意[/quote]

好高興你地兩個都入曬黎
不過有乜嘢應該當面講,唔係喺網上講。迪士尼事件可能佢做得唔夠好,冇諗清楚不過最後佢都揀左你。可能處事唔夠成熟,不過大家今日講埋最後一次。
大家都原諒大家,唔好再提。新一年新開始,大家仍然有好多野需要共同面對,需要一齊去行。上黎都係尋求解決方法,大家以後嗌交都唔好翻舊賬
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

C.yan110 發表於 19-12-31 16:20
就係有時同個姊妹食飯既時候, 大家講起大家既99, 咁又會提起件事...
加上咁重要既日子, 比6299 ...

謝謝你:)
希望我先生明白啦!

至於你99,唉!關鍵在於你先生,99只會聽你先生講,所以,你要同你先生商量,再由你先生同你99傾。如果你先生無表示,其實近乎默許。嬲黎都係自己辛苦。

C.yan110    發表於 19-12-31 19:56

複式洋房

crystal媽咪 發表於 19-12-31 18:09
好高興你地兩個都入曬黎
不過有乜嘢應該當面講,唔係喺網上講。迪士尼事件可能佢做得唔夠好,冇諗清楚不過 ...

有d野,我講佢唔掂,所以叫佢問下大家意見,好彩有人講出男女朋友與普通朋友的分別咋,因為佢一直覺得自己無問題,相反話我怪佢。

複式洋房

mingmama 發表於 19-12-31 16:35
你哋係咪冇小朋友呢?我覺得你哋應該都好年輕~得閒耍下花槍都係一種生活情趣嚟~你先生喺度睇咗咁多JM嘅 ...

已經有小朋友啦,所以... 唉!希望先生識諗d。
另外多謝你的祝福,大家咁話!

男爵府

Moonlover 發表於 19-12-31 19:18
已經有小朋友啦,所以... 唉!希望先生識諗d。
另外多謝你的祝福,大家咁話!

呵呵辛苦你啦~要湊多一個大細路

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Moonlover 發表於 19-12-31 19:14
有d野,我講佢唔掂,所以叫佢問下大家意見,好彩有人講出男女朋友與普通朋友的分別咋,因為佢一直覺得自己 ...

佢冇再返嚟回應
不過我相信佢收到我地嘅訊息
俾啲時間
不要從別人的嘴裡去認識我

男爵府

foxiness 發表於 19-12-31 04:01
我同老婆有件事一直搵唔到共識,想搵人比下意見
事情經過係
更新:

女人因為呢件你眼中嘅小事嬲,係正常嘅
如果係我老公,由排隊開始只會企係我身邊攬住我條腰,留意我個袋,就算幫人地托一托個袋,都會調頭搵我,事實上我老公會首先確定我坐好(因為我矮,佢成日覺得我會論盡跌倒)根本睇唔到人地論盡囉如果我係樓主(當時)女朋友,唔會記住係個心唔開心,而係直接嗲你叫你坐返去我附近or一開始就坐朋友旁邊(正常2個女仔fd會孖住上,男朋友留後啦)樓主典型直男,其實你老婆只係想你呵佢2句氹下佢,而非想咬住你覺得有異心,拍拖時女仔梗係想痴多d男朋友啦,而你就將件事化作一道是非題,愛情智商方面唔OK喎.其實抱下氹2幾句,小事化無

複式洋房

PTMCYS 發表於 19-12-31 16:45
亞嫂, 您好呀, 你個女仔朋友"令唔令"架

即係妳個女性朋友坐左係妳想坐的木馬到?

哈哈,我覺得我個fd靚架,不過好耐無contact啦。佢的確坐左係我想坐的木馬度,你點知既,唔通你係我個fd? 我先生已忘記佢點解會坐那個位,因為入場前我同佢講好左坐邊2隻馬,我都有同我個fd講,結果一進場,我個fd坐左係我想坐隻馬,而我先生就幫佢托袋,我無左那隻馬唯有選後面隻馬,大叫我先生想佢去返我身邊,可惜佢聽唔到,直到佢上埋馬開始轉動先識轉身搵我,所以我好嬲亦好唔開心。我唔明白我個fd咩事咁對我,而我男朋友卻完全忘記了我似的。佢唔明白我為乜咁嬲,咁多年當佢提起件事,就怪我話佢,如果當時佢第一時間望下我係邊,事件就唔會變成陰影。

複式洋房

PTMCYS 發表於 19-12-31 16:54
佢受我氣個陣妳唔知o者 , 其實有時我都幾牛脾氣的.

今日佢休息, 見message 留言比我, 話買左幾支 ...

Yes!!! 祝除夕愉快

首頁
23456...7

尾頁

跳至