自由講場

跳至

首頁

尾頁

翡翠宮

一名在元朗一間便利店工作的61歲男子,上星期六(28)發現一名南亞漢在店內偷啤酒,他連同女同事追出店外阻止期間,不慎跌倒後遭人用腳狂踢,頭部撼及地面重創昏迷,留醫至昨午(30)不治,警方亦拘捕涉案南亞漢,案件改列盜竊及謀殺。

元朗警區助理指揮官(刑事)歐陽德署理警司,就一宗盜竊及謀殺案講述詳情,案發于當晚7時半左右,元朗擊壤路17號一間便利店內,一名姓鄧61歲男店員,與一名女同事于上址工作期間,發現一名南亞裔男子懷疑偷走店內兩罐約值31元啤酒;2人立即尾隨追出,跑至大約距離該店50米遠,至近喜利徑與元朗安樂路交界,將賊人追及。

據知,鄧目睹賊人身形頗為健碩,擔心會遭其傷害,遂拔足往回跑;詎料賊人未有繼續逃走,反向鄧銜尾窮追,未幾追及鄧,鄧其時失足跌倒在地,遭賊人用腳猛踢頭及胸部,致其後腦撞及地面血流如注賊人趁機逃去,途人見鄧重傷昏迷在地上,報警求助。

鄧由救護車送院搶救,留醫期間一直昏迷不醒,警方當日根據初步調查後,將案列為盜竊及傷人,並追查賊人下落。負責追查探員根據現場天眼錄影片段及目擊者提供資料,鎖定涉案賊人身份,並於案發翌日(29)傍晚6時,在擊壤路拘捕涉案南亞裔男子。

被捕疑犯27歲,巴基斯坦籍,持香港身份證,報稱無業,有黑幫背景。及至昨日下午331分,案中遇襲的鄧被證實傷重不治,警方將案改列盜竊及謀殺案,案件由元朗警區重案組跟進,而涉案巴漢將被落案控以謀殺及盜竊

歐陽德又表示,男死者工作的便利店,由其家人以家族式特許經營,其子為店鋪負責人,今年9月始開業,而涉案巴漢並非居住便利店附近,但曾多次到該店光顧。此外,警方亦呼籲市民如有關於該案任何資料,可與警方聯絡。

SiuBBee    發表於 19-12-31 10:32

子爵府

回覆樓主:

惡人惡報,繩之於法。

ada0707    發表於 19-12-31 12:26
莫為閒人動氣.

垃圾可以循環再用, 廢物只會污染環境

珍珠宮

熱血勳章 醒目開學勳章

回覆樓主:

偷嘢仲打人,仲咁重手, 冇人性,可惜香港冇死刑!

翡翠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章

回覆樓主:

註銷佢香港身份證啦!

男爵府

開心吸收勳章 15週年勳章

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 2018復活節勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 hashtag影視迷勳章 開心吸收勳章

回覆樓主:

開間7-11, 會搞到冇咗條命,戥佢家人感到悲痛

我睇新聞如有港人在海外犯事,會大肆宣揚, 斥令港人蒙羞。 唔知呢d case 係佢祖國有無回響呢? 不過巴基斯坦可能忟水d。

珍珠宮

好慘,已經唔追啦,仲反追住黎打人暴亂世界,真係咩都有~

禁止訪問

回覆樓主:

禁止訪問

水晶宮

熱血勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

櫺囹桼 發表於 19-12-31 07:42
一名在元朗一間便利店工作的61歲男子,上星期六(28日)發現一名南亞漢在店內偷啤酒,他連同女同事追出店外 ...

慘,RIP
幸好凶手已拘捕,
希望佢早日得到法律制裁

所以香港點可能無警察

珍珠宮

伯爵府

可惜香港無死刑,應該趕佢出境,比佢坐監,香港仲要養佢。

子爵府

2023年兔年勳章 2021可愛聖誕B勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

香港咁多南亞人, 要多謝邊個都唔知邊個禍港

侯爵府

櫺囹桼 發表於 19-12-31 07:42
一名在元朗一間便利店工作的61歲男子,上星期六(28日)發現一名南亞漢在店內偷啤酒,他連同女同事追出店外 ...

可唔可以趕走晒D難民!嗰條例都過時啦!真係多謝張X雄

子爵府

2024年龍年勳章

死刑都益佢,真係要整個滿清十大酷刑
Be Happy

子爵府

2018復活節勳章

人渣
人地都自保唔追佢
佢乜事走返轉頭踢死人

好慘
麻煩將呢d 人譴返番佢地國家坐監
唔好浪費香港納稅人d 錢
最好立例犯法即譴返, 提高阻嚇性, 唔好比呢d 人在此作奸犯科

翡翠宮

牛年勳章

偷野仲要打死人,無人性

伯爵府

牛年勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 開心吸收勳章

有需要咁嗎?

真心... 我最憎就係佢地 (當我認識更深時)

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

人地都唔追, 佢仲要追返轉頭
譴返佢全家返南亞啦

珍珠宮

應該控告蓄意謀殺
必須嚴懲

首頁

尾頁

跳至