湊B百科

跳至

首頁

尾頁

洋房

2020勳章

想請教🙏🏻 最近呢兩日,我BB便便有d黏黏地,同有白色粒粒,係咪唔正常?

2020勳章

Lucozademama 發表於 19-12-31 09:43
想請教🙏🏻 最近呢兩日,我BB便便有d黏黏地,同有白色粒粒,係咪唔正常? ...

Hello Lucozademama,想了解多DD,BB的便便情況(質地、顏色、次數) 係點架? BB的精神同胃口OK嗎?
NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

2020勳章

[email protected] 發表於 20-1-2 18:13
Hello Lucozademama,想了解多DD,BB的便便情況(質地、顏色、次數) 係點架? BB的精神同胃口OK嗎?
...

BB精神胃口都正常呀,但間中有嘔奶
便便係1日1次,但黏黏地芝麻糊咁、綠綠地色、有d白色粒粒唔知乜
唔該你呀!

2020勳章

Lucozademama 發表於 20-1-8 22:49
BB精神胃口都正常呀,但間中有嘔奶
便便係1日1次,但黏黏地芝麻糊咁、綠綠地色、有d白色粒粒唔知乜
唔該 ...

Lucozademama唔好客氣!
BB精神好胃口好,媽媽都安心D! 初生BB腸道未成熟,每日的便便在顏色、次數、質地上都可能唔同架,常見的顏色係黃/啡/深綠色,次數有時會一日幾次、或者幾日,而便便有白色顆粒有機會係未消化晒的營養成份,只要大便質地係軟身或者糊狀就唔使擔心啦。BB係咩時候嘔奶呢? 通常嘔幾多出來? 平時易唔易掃風? 放唔放到屁屁?

NUTRICIA多年來一直專注BB首1000日營養研究,因為BB的健康是我們的動力。
讓我陪伴你在BB的成長路上,作出最好的營養選擇,帶動寶寶健康成長。

洋房

2020勳章

[email protected] 發表於 20-1-9 12:25
Lucozademama唔好客氣!
BB精神好胃口好,媽媽都安心D! 初生BB腸道未成熟,每日的便便在顏色、次 ...

咁即係便便正常吖
通常飲完奶掃完風就嘔奶,嘔少少姐
最近同佢凌空踩單車,放多左大大屁

2020勳章

Lucozademama 發表於 20-1-29 16:06
咁即係便便正常吖
通常飲完奶掃完風就嘔奶,嘔少少姐
最近同佢凌空踩單車,放多左大大屁

吐奶有好多原因,其中常見係受肚風影響,因為BB飲奶/喊時會吞入空氣,而胃部結構未係好成熟,飲左嘅奶會容易吐返出黎,通常吐幾啖奶。媽媽做得好好,幫BB凌空踩單車,有助腸道蠕動,促進排便及排出肚風,亦係好好的親子交流活動!另外,媽媽仲可以幫BB按摩肚仔㖭,有冇試過呢?

複式洋房

2020勳章

發表於 5 天前 |顯示全部帖子
Lucozademama 發表於 19-12-31 09:43
想請教🙏🏻 最近呢兩日,我BB便便有d黏黏地,同有白色粒粒,係咪唔正常? ...

BB 係咪出緊牙?

首頁

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊