自由講場

跳至

首頁

尾頁

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ewater 發表於 19-12-31 13:37
沙律菜因未有煮過可保留較多維他命C,另外外國人食沙律菜會加青檸汁或檸檬汁都増加了維他命C嘅份量,吸收 ...

多謝解答。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

my005 發表於 19-12-31 13:14
我再google過,你形容得好呀,係多用鹽或陽光或風乾機等等整軟尐菜先架。

若如你所講,唔用手都可以架, ...
用手撈快D,醬汁又會平均分佈落蔬菜到。

男爵府

2024勳章 虎到金來勳章

回覆 my005 的帖子

想知...

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

ewater 發表於 19-12-31 13:41
用手撈快D,醬汁又會平均分佈落蔬菜到。

若真係要用到手,咁帶手套都一樣得啫,又衛生尐,咁會令更多人接受到嘛。

這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

珍珠宮

2024年龍年勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 好媽媽勳章

my005 發表於 19-12-31 13:43
若真係要用到手,咁帶手套都一樣得啫,又衛生尐,咁會令更多人接受到嘛。
我係外國去餐廳食飯,見到負責沙律嘅店員係帶手套撈比客食,你親戚用自己隻手撈比自己食。

珊瑚宮

ewater 發表於 19-12-31 13:49
我係外國去餐廳食飯,見到負責沙律嘅店員係帶手套撈比客食,你親戚用自己隻手撈比自己食。
...

我上網查,真係有推廣咁講既:用手既熱度溫柔地炒熟d菜架。當然要用鹽呀等等整軟d菜先啦。

大家可查下"手炒菜"架。

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

生食沙律菜已經得啦,手炒真係有少少多餘,我擔心衛生問題,又要加鹽去整軟D菜,反而食多咗鈉喎。

我成家都鍾意食沙律,我自己同個女可以咩都唔加唔落生食。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

珊瑚宮

rose-mag 發表於 19-12-31 13:55
生食沙律菜已經得啦,手炒真係有少少多餘,我擔心衛生問題,又要加鹽去整軟D菜,反而食多咗鈉喎。

我成家 ...

同意呀﹗

我女都係咁講,話既唔衛生又驚鈉高過咸。

但剛睇周博士介紹,佢話用鹽整軟尐菜後,可用水沖去鹽味,佢話生食到沙律菜當然就好啦,但有中國人都係接受唔到生食,所以佢就推廣手炒菜喇,佢話外觀上,同我地炒菜相似喎,令中國人較易接受喎。

當然,佢係推廣緊呢d食法啦。

雲母殿

虎到金來勳章 2018父親節勳章 2018母親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 最關心BB問題熱投勳章 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第一回 育兒性格勳章 我的育兒心得勳章 想生BB熱投 DHA勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 wyeth冷知識勳章 貢獻勳章 環保接龍勳章 親子達人勳章 hashtag影視迷勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

第一次聽

珍珠宮

my005 發表於 19-12-31 13:54
我上網查,真係有推廣咁講既:用手既熱度溫柔地炒熟d菜架。當然要用鹽呀等等整軟d菜先啦。

好簡單,你試下唔加鹽或沙律醬料,只用手溫柔地炒,包你炒成個鐘都唔軟。如果唔係街市阿姐同C9摸兩摸D菜全部軟曬啦!

手炒菜又好沙律又好,都係果D原理,唔同名唔同叫法啫。

珊瑚宮

ewater 發表於 19-12-31 16:09
好簡單,你試下唔加鹽或沙律醬料,只用手溫柔地炒,包你炒成個鐘都唔軟。如果唔係街市阿姐同C9摸兩摸D菜全 ...

我未得閒真正了解個手炒菜,只略google睇過係要先用鹽或其他物料整軟尐菜先,跟住用手炒,跟住再加其他調味料既。

剛睇周博士既網頁,佢話佢之所以有咁既推廣(佢好似有盤有關既生意),主要係因為有尐人未接受食沙律,又或者若單純食沙律會好單調,所以佢參考世界各地既煮法,為求迎合更多人既口味喎。

咁我又心諗,係唔係生意既噱頭黎呢?抑或真係對健康好呢?

珊瑚宮

wcpcelia 發表於 19-12-31 14:21
第一次聽

我都係經朋友講開,第一次聽咋,所以我都好好奇點食得落囉。

男爵府

牛年勳章

my005 發表於 19-12-31 14:03
同意呀﹗

我女都係咁講,話既唔衛生又驚鈉高過咸。

睇完笑咗
命中注定唔可以做呢個菜式,因為我出名「寒冰掌」。

wcpcelia    發表於 20-1-2 11:01

珊瑚宮

幕前玩家 發表於 19-12-31 17:34
睇完笑咗
命中注定唔可以做呢個菜式,因為我出名「寒冰掌」。
...

咁你做朱古力甜品應一流﹗

子爵府

Poo得好勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章

回覆樓主:

只聽過手炒茶

子爵府

2024年龍年勳章

見識少,第一次聽

翡翠宮

2024年龍年勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 牛年勳章

手汗醃菜

首頁

尾頁

跳至