興趣嗜好

跳至

首頁

尾頁

瑪瑙宮

回覆樓主:

good morning

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

Morning

男爵府

pomanlife 發表於 20-9-10 07:52
我地仲係zoom

頭先去完我個仔間學校嘅zoom meeting, 我諗我會每日中午接我個仔返屋企食晏,一個鐘後送佢返學校。咁樣又唔駛擔心佢食嘢時除口罩,又可以叫佢喺屋企去埋廁所先返學。

男爵府

moonlight9198 發表於 20-9-10 10:10
疫情快過去,疫苗早日有,真係全世界都煩。

希望啦!而家外地到港要隔離14 日至年尾,我阿媽放棄咗返香港嘅念頭啦。

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 20-9-11 08:54
希望啦!而家外地到港要隔離14 日至年尾,我阿媽放棄咗返香港嘅念頭啦。
...

咪番住喇,真係番香港又隔離14日,番美國又隔離14日,人都癲。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

瑪瑙宮

回覆樓主:

不要去拒絕
感覺不順的緣生
因為抗拒
本身就是苦楚
也不要刻意去迎接
順心的緣起
因暫生的樂境
也是虛妄不實
會因執著而生煩惱

讓感覺只是感覺
只是緣生緣滅的現象
當下覺知它
好好處理它
就不被妄執染汙
清淨的本心

( 圖片轉載網路 )

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 20-9-11 08:52
頭先去完我個仔間學校嘅zoom meeting, 我諗我會每日中午接我個仔返屋企食晏,一個鐘後送佢返學校。咁樣又 ...

你唔使番工咩?

男爵府

moonlight9198 發表於 20-9-11 16:55
你唔使番工咩?

我要呀,星期一至星期三喺office, 所以會係我老公行去接我個仔返屋企食飯,一個鐘頭送佢返去。 我個女得40 分鐘食飯,但揸車來回都冇咗起碼15 分鐘,佢會食得好趕,所以個女會留喺學校食.

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 20-9-12 09:43
我要呀,星期一至星期三喺office, 所以會係我老公行去接我個仔返屋企食飯,一個鐘頭送佢返去。 我個女得40 ...

你老公要home office ?

男爵府

moonlight9198 發表於 20-9-12 11:37
你老公要home office ?

係呀,佢三月中開始已經喺屋企做嘢,所以佢會日日車我個女返學放學。起碼到年尾都可以車到,因為而家好多市中心的公司都觀望到年尾。

彩鑽殿

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

早晨

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 20-9-14 04:09
係呀,佢三月中開始已經喺屋企做嘢,所以佢會日日車我個女返學放學。起碼到年尾都可以車到,因為而家好多 ...

咁而家即係市面好多公司都home office.

瑪瑙宮

回覆樓主:

男爵府

moonlight9198 發表於 20-9-14 08:10
咁而家即係市面好多公司都home office.

係呀,因為市長揾咗超過十間大公司傾計,叫佢哋盡量安排員工在家上班,咁其他細啲嘅公司會以佢哋做例子。在市中心嘅公司面對最大的問題係搭(emoji),因為要保持社交距離,每次只可載3 個人,咁幾十層高嘅辦公大樓,全部人返晒工,返工放工等(emoji)都好耐,所以要到一月先至會考慮會點。

我哋又升超過二百宗確趁啦⋯⋯

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 20-9-14 08:55
係呀,因為市長揾咗超過十間大公司傾計,叫佢哋盡量安排員工在家上班,咁其他細啲嘅公司會以佢哋做例子。 ...

香港地少人多,又冇可能唔番工,而家全面差不多番晒工了。

彩鑽殿

Morning

瑪瑙宮

回覆樓主:

男爵府

moonlight9198 發表於 20-9-14 10:30
香港地少人多,又冇可能唔番工,而家全面差不多番晒工了。

唉,我哋這邊超過三百宗啦⋯⋯

我諗再咁落去,又要lock down 過。明早我個女開學,希望一切順利啦!

瑪瑙宮

SweetPanda 發表於 20-9-15 08:42
唉,我哋這邊超過三百宗啦⋯⋯

我諗再咁落去,又要lock down 過。明早我個女開學,希望一切順利啦!

香港地少人多,如果日日過百宗,就好大鑊。

男爵府

moonlight9198 發表於 20-9-15 12:57
香港地少人多,如果日日過百宗,就好大鑊。

咁又係,而且喺香港咁多人有事會傳染得好快。我哋個省有一千四百幾萬人,最大個城市都超過六百萬人。今日新增感染二百五十一宗,叫做好少少。

首頁

尾頁

跳至