興趣嗜好

跳至

首頁
34567...19

尾頁

珊瑚宮

2020勳章

回覆樓主:

good morning

附件: 你需要登錄才可以下載或查看附件。沒有帳號?註冊

一切有為法  如夢幻泡影  如露亦如電  應作如是觀

欲知前世因  今生受的是   欲知來世果  今生作的是

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珊瑚宮

2020勳章

SweetPanda 發表於 20-1-15 00:32
我週末又俾佢鬧,但係佢後來知道自己誤解左,便好似冇事發生咁,又話自己唔知點解一緊張便個頭好 wing 咁 ...

我昨晚都電話比我媽鬧,話我好似好唔滿意佢,我話,我對你好好架嘛!只係你唔滿意多D就真,所好多以老人家,永遠都覺得佢自己乜都冇問題,有問題係D後生。

昨日香港有新銀紙換,今日仲見到獅子銀行,某分行,排長龍,我真係唔排,有朋友已幫我換到,就算換唔到,我封唔係新銀紙都係咁架啦。

大宅

回覆樓主:

學習修行中,(默擯置之),心太亂需要時間去感覺一切……

男爵府

2020勳章

moonlight9198 發表於 20-1-15 09:25

我昨晚都電話比我媽鬧,話我好似好唔滿意佢,我話, ...

有時阿媽真係好難理解。。。我阿媽成日都要比較,係搵啲世間少見嘅去比較,咁我真係冇能力去令佢高興,因為我連令自己嘅開心能力都冇時,我真係迫唔到自己為左令佢開心而做啲我自己唔開心嘅事。

以前細個,我冇得選擇,因為要令生活好過啲唯有順從阿媽。但係而家覺得我都做左咁多年人,做埋人阿媽,點解我要做一啲或講一啲其實我唔想做嘅嘢哩?

以前我爸爸好鐘意新銀紙㗎。佢次次過年都會換㗎。佢走左時,我哋幫佢清櫃桶,都有好幾疊係度。原本我呀媽叫我哋入銀行,但係我同我阿妹一人留左疊當紀念。我知有啲阿媽攞哩封左帛金,其他嘅唔知阿媽有冇用左啦。

珊瑚宮

2020勳章

SweetPanda 發表於 20-1-16 02:11
有時阿媽真係好難理解。。。我阿媽成日都要比較,係搵啲世間少見嘅去比較,咁我真係冇能力去令佢高興,因 ...

有時,做人仔女既,可能想留一些先人物品作紀念,係明白的。
我爸走時,其實佢冇乜野物品,平時佢冇買乜野,最喜歡聽收音機,我地將佢帶開既錶,收音機,隨時物品,都放晒佢個骨灰龕入面,陪佢,我只有留佢相片做紀念。

大千世界  無罣無礙  自去自來  自由自在  要生便生  莫找替代

珊瑚宮

2020勳章

回覆樓主:

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

早晨

大宅

回覆樓主:

黑事 電視劇 恐怖同貼地

珊瑚宮

2020勳章

yuenmeimei 發表於 20-1-16 13:18
黑事 電視劇 恐怖同貼地

黑市果套劇?
冇睇過,
因近排太忙,
同埋年尾流流,
都唔想睇呢類劇,
但我知係講靈界,
恐怖鬼魅之類既。

伯爵府

2020勳章

男爵府

2020勳章

moonlight9198 發表於 20-1-16 07:23
有時,做人仔女既,可能想留一些先人物品作紀念,係明白的。
我爸走時,其實佢冇乜野物品,平時佢冇買乜野 ...

我阿媽諗住嗰啲係錢,存入銀行好過。但係我見到都係二十蚊紙,又唔係一千,留個紀念囉。我姑姐都叫我哋留住放喺櫃桶底,話人哋同佢講咩好似前人留俾後人。。。唔係好記得確實佢講嘅嘢啦,仲之咁上吓意思啦。

我哋將我爸爸嘅手錶放左喺骨灰龕入面,而因為佢嗰骨灰位係好似飾物櫃咁(韓劇嗰啲), 我哋便放左佢用開嘅眼鏡呀,有車仔呀咁。我未搵到啲啱嘅迷你食物,如果搵到我都會放入去。

珊瑚宮

2020勳章

SweetPanda 發表於 20-1-16 22:59
我阿媽諗住嗰啲係錢,存入銀行好過。但係我見到都係二十蚊紙,又唔係一千,留個紀念囉。我姑姐都叫我哋留 ...

香港骨灰龕位,通常上左位,要放入去既先人物品,可放的,放了,蓋上了,冇特別,就唔會再打開的。

珊瑚宮

2020勳章

回覆樓主:

寶石宮

2020勳章 精叻鼠年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 叻叻勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 wyeth冷知識勳章 遊學勳章 BK猜猜猜慶中秋 冬日勳章 春季勳章 炎夏勳章 秋日勳章 BK Milk勳章 hashtag旅遊勳章 hashtag影視迷勳章 育兒性格勳章 認識瑞士牛牛第一回 認識瑞士牛牛第二回 認識瑞士牛牛第三回 認識瑞士牛牛第四回 最關心BB問題熱投勳章 Xmas吸收勳章 美好大世界2017勳章 開心吸收勳章 HiPP勳章(1)

早晨

男爵府

2020勳章

moonlight9198 發表於 20-1-16 23:36
香港骨灰龕位,通常上左位,要放入去既先人物品,可放的,放了,蓋上了,冇特別,就唔會再打開的。
...

我哋這邊因為好似飾物櫃,所以有一啲係同啲灰一齊放嘅,但係可以放其他嘢係個櫃入面紀念先人。所以每一次去到,見到其他嘅鄰居,都會有啲佢哋生前嘅嘢放喺佢哋嘅櫃入面。我大仔嗰個,我放左啲迷你 BB 用品裝飾,有車模型,輪船模型,飛機都有,都幾多嘢㗎。心態好似係等佢有所有嘅嘢去邊都得。我都有同我阿爸講你個大男孫喺樓下咋,可以得閒去探佢。

珊瑚宮

2020勳章

SweetPanda 發表於 20-1-18 00:05
我哋這邊因為好似飾物櫃,所以有一啲係同啲灰一齊放嘅,但係可以放其他嘢係個櫃入面紀念先人。所以每一次 ...

香港應該唔會咁,可能放了骨灰罈,就處理好骨灰龕表面,有字寫好,封好外面,就正常冇乜特別唔會再打開。

珊瑚宮

2020勳章

回覆樓主:

珊瑚宮

2020勳章

回覆樓主:

寶石宮

早晨

珊瑚宮

2020勳章

回覆樓主:

首頁
34567...19

尾頁

跳至
你需要登錄後才可以回帖 登入 | 註冊