婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

複式洋房

我同老公拍左拖一年之後意外有左 想慳啲錢同埋我老公想照顧埋佢媽媽 要同奶奶同住
點知就係惡夢嘅開始
首先講下未結婚前嘅騎呢野
佢睇電視話飲檸檬水對健康好 佢諗住整俾個仔飲
但佢嫌買新鮮檸檬貴同麻煩 佢去左阿信屋買煮食用嘅檸檬汁加落啲水到
我一睇檸檬汁嘅成份 除左化學成份乜都冇

佢每晚唔到8點都唔開始煮飯 佢話太早食飯會肚餓
因為佢平時朝早11點先起身 下午3-4點先食下午茶 所以佢覺得夜晚8-9點先食晚飯係岩嘅

好喇 之後搞結婚啲嘢 都搞到我唔想嫁
老公好配合 但奶奶明玩野
最嬲係過大禮 係過大禮前一個月見奶奶完全冇買過野 又冇問我野 覺得好奇怪
已經問洗唔洗陪佢買 或者貴少少訂啲禮盒 佢都話唔洗
到過大禮前四日 佢話一樣野都買唔到 又話過大禮啲野會惹蚊蟲 話不如開張支票俾我呀媽算
我果下嬲到飛起 講真你一開始話唔搞儀式化 一開始俾支票 我唔會嬲 大家有商有量 但唔係俾你一野翹起囉
最後我呀媽唔想我唔開心 又想大家好好睇睇 幫我左撲右撲先搵到鋪頭肯接呢張單 一般過大禮鋪頭都最少要一個星期

到結婚果日我入門 佢著住屋企衫屋又唔執
攝影師同班兄弟姊妹都O左嘴 即刻9秒9幫手
攝影師叫佢著返對鞋好睇啲 佢都唔肯
最抵死係證婚前先發現佢冇帶身分證
已經結婚前日提夜提 仲有佢唔係第一次做證婚人
果刻我係新娘房乜都唔知 全靠我哋啲兄弟姊妹幫手 如果我果刻知道嘅話 我真係婚都唔結

好長文.... 如果大家有興趣 我會講埋婚後生活 我一路陀b一路喊 坐月更加係冇眼睇 包大家越睇越眼火爆

大宅

Mantinmama 發表於 20-1-1 14:36
我同老公拍左拖一年之後意外有左 經濟能力嘅問題要同奶奶同住 點知就係惡夢嘅開始
首先講下未結婚前嘅騎呢 ...

世上冇咁多巧合,感覺係玩緊野,專登唔配合多D

水晶宮

我同老公拍左拖一年之後意外有左 經濟能力嘅問題要同奶奶同住 點知就係惡夢嘅開始
你而家生左bb未?如果大緊肚,勸你安心休息下。生完好好住月先。不好為她勞氣。不值。

男爵府

好明顯佢係唔鐘意你,仲有乜好講?現在講緊你倆公婆,老公無本事自立,但有本事中出。你就要投靠一個唔鐘意你的99,寄人籬下,以後有牌你受。有本事就走啦,無的話就忍啦,忍到忍唔到咪你有你住娘家,你老公咪繼續同佢媽住囉。

Jolin_Yuen    發表於 20-8-24 12:09

複式洋房

Astra00 發表於 20-1-1 15:34
你而家生左bb未?如果大緊肚,勸你安心休息下。生完好好住月先。不好為她勞氣。不值。 ...
生左喇 坐緊月 仲多辛酸史....

複式洋房

ilovecafe 發表於 20-1-1 16:05

好明顯佢係唔鐘意你,仲有乜好講?現在講緊你倆公婆,老公 ...

唉...我老公唔係冇錢自立唔到 只係佢太惜佢呀媽 佢有咩都會話俾佢呀媽知
所以奶奶知佢一個月搵幾多 成日都叫個仔俾錢佢
我地俾五位數字家用 但係我奶奶極少煮飯俾我地食
有時叫佢幫手買啲野 仲要再另外俾返錢佢
可能我奶奶真係唔鐘意我啦 我其實冇咩所謂
我係唔抵得佢對個仔都咁差
同埋佢唔鐘意我 我估係因為佢覺得我教個仔反佢囉 當然唔係我教我老公忤逆佢 而係我老公都覺得佢有問題先出聲
但我老公到尾又覺得個呀媽年紀大要遷就下同埋佢放唔低個呀媽
成日想好好照顧佢

複式洋房

我結婚果時已經接近5個月 除左有啲孕吐之外 一直陀得唔錯 咁我冇咩要求 淨係好老實同老公講
我唔洗話每餐食鮑參翅肚 但我想每日8點前食飯
因為太夜食對我對老公對奶奶身體都唔好
咁我奶奶果時好識做戲 佢同我老公講話會當我女咁愛錫
但佢做戲唔多徹底 一個星期唔夠就現形
佢除左我嫁入去第一日7點9開到飯之外 就未試過早過8點 繼續每日8點30打後先食飯 有時9點先食
我有時都忍唔住 自己下廚煮 煮埋俾佢食
如是者 我大肚到37-38週都仲煮緊飯 有時廚房企得耐真係好攰
但我奶奶係唔會入下廚房睇下洗唔洗幫手 除非我老公放左工返黎 先會扮下野幫手

其實奶奶對個新抱差真係影響好大 特別陀緊bb
同奶奶住左一個月 好快我就有高血壓同甲狀腺亢進
其實原因好簡單 唔係屈佢
係心理方面 我奶奶每一日都會挑戰我嘅底線 我真係做埋實驗 我次次同佢講完野再度血壓 都高到可以即刻call白車
係飲食方面 佢每一日煮飯都落勁多鹽同勁多油
最差嘅係 我老公見我入左幾次醫院 都好心痛
佢都親自同奶奶講叫佢煮清淡啲 我奶奶竟然話自己煮左咁多年食慣呢啲口味 係唔會遷就我
咁我老公咪叫佢分開煮 即係落鹽之前 夾起俾我先 但佢從來都冇做過 佢過份到夜晚煎隻蛋俾我做送算
仲問我食唔食午餐肉同豆豉鯪魚
我陀到我生bb 我奶奶連滾碗湯俾我都未試過
諗返起真係好天真 點解當日會信佢 話會當我係女

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

回覆樓主:

我冇睇曬全部
無標點符號好難睇
相見好同住難
辛苦了
不要從別人的嘴裡去認識我

複式洋房

回覆樓主:

長文 都係同住時嘅不滿。祝福你快啲搬走,大家開心

複式洋房

芯如 發表於 20-1-1 17:25
長文 都係同住時嘅不滿。祝福你快啲搬走,大家開心
雖然搬出去住辛苦啲 但我都積極搵緊屋搬 希望我以半年內做到

複式洋房

crystal媽咪 發表於 20-1-1 16:57
我冇睇曬全部
無標點符號好難睇
相見好同住難

太多冤屈氣
冇心機打埋標點🙇🏼‍♀️🙇🏼‍♀️🙇🏼‍♀️
我都好明白相見好同住難呢個道理
我忍左佢好耐 忍到自己有埋病
講真 我咁大個人 奶奶對我唔好 我都仲識反抗
我只係擔心我個bb 我係屋企坐左一日月
果時我有產後妊娠毒血症
我係feel到自己俾奶奶激到 有一下要血上腦 呼吸困難果隻
我個bb係咁喊 我奶奶係咁鬧個bb 又叫個仔倒左我啲人奶
我為左自己條命第二朝即刻返左外家喇

男爵府

Mantinmama 發表於 20-1-1 16:50
我結婚果時已經接近5個月 除左有啲孕吐之外 一直陀得唔錯 咁我冇咩要求 淨係好老實同老公講
我唔洗話每餐 ...

如果唔系無錢就請個姐姐啦,如果唔系坐月你係大鑊

男爵府

Mantinmama 發表於 20-1-1 17:51
太多冤屈氣
冇心機打埋標點🙇🏼‍♀️🙇🏼‍♀️🙇🏼‍♀️
...

點解要倒左d人奶

大宅

ilovecafe 發表於 20-1-1 16:05

好明顯佢係唔鐘意你,仲有乜好講?現在講緊你倆公婆,老公 ...

大宅

回覆樓主:

一開始不要對99有期望有要求,你會開心些。你搬入去住,無可能要求99改變多年生活習慣而去迎合你。我都曾同99住過,大家飲食衞生好多習慣都非常唔同,唯一解決方法就係同自己有關嘅事全部自己落手落腳做,99污糟我寧願自己做清潔,99習慣5點半食晚飯,煮餸又肥膩,咁我同老公自己煮晏啲先食,總之所有野自己做番,既安心又唔使同99交流咁多,互不干涉,自然小啲磨擦,99見你能幹又顧得掂自己,所以有事處理得妥妥當當,你一切處事勝過99,又有老公撐腰,想揾位入你都難啦,老公見你有心付出,亦更加企你呢邊。 明白你有多冤屈,但呻過就要解決問題,唔值得俾99影響自己心情過日子

大宅

Mantinmama 發表於 20-1-1 16:50
我唔洗話每餐 ...

你期望奶奶煮飯你食傻妹,奶奶同你無血緣關係架,你記住呢句就得喇

禁止訪問

瑪瑙宮

2024年龍年勳章 2024勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章

ming8888 發表於 20-1-1 18:53
你哋啲人唔知點諗 ,人哋一唔搬就話人冇本事, 唔搬有好多可能性, 家家有本難念的經, 留言者唔知幾有本事 ...

樓主自己係第二句寫經濟能力問題要同奶奶住

子爵府

我同老公拍左拖一年之後意外有左 經濟能力嘅問題要同奶奶同住
點知就係惡夢嘅開始

寄人籬下要依靠人,重要咁多要求,上得床牽被,全世界圍住自己轉

男爵府

回覆樓主:

亞Q精神,結婚果d事咪當係佢比人笑99自己樣衰啫,B都生了,為母則強唔好再對佢有期望自己同c6打理好頭家,佢煮d野可以唔食咪自己煮,真係太屈得太辛苦就返娘家冷靜下,當佢同屋主佢唔搞你你就少理佢

首頁

尾頁

跳至