6個月-1歲

跳至

首頁

尾頁

洋房

寶寶8個月大,一日食2餐奶糊+3餐奶,都算大胃口,糊仔我用 Hipx,會加碎瘦肉/菜蓉/瓜蓉/蕃薯etc. ,但想轉粥仔俾佢,天然啲,其他材料一樣,但只要奶糊轉粥仔,佢就唔肯食,粥仔已放瘦肉加小許鹽,佢平時食糊仔食到大半碗成人飯碗,仲可以5分鐘食晒,但粥食食咗半個鐘只係食1/3就唔肯食,試咗兩日,又餵返奶糊,上網睇到之前新聞話糊仔含重金屬,嚇到我而家唔敢俾太多佢食,請問奶糊可否代替粥仔繼續餵?同埋我寶寶喜歡食杰身嘢,糊仔我都調較到好杰,因為佢食食吓發覺唔飽肚佢就發脾氣寧願唔食。

別墅

ニッキー 發表於 20-1-2 08:10
寶寶8個月大,一日食2餐奶糊+3餐奶,都算大胃口,糊仔我用 Hipx,會加碎瘦肉/菜蓉/瓜蓉/蕃薯etc. ,但想轉 ...

我比BB食粥仔,未食过奶糊…

複式洋房

寶寶8個月大,一日食2餐奶糊+3餐奶,都算大胃口,糊仔我用 Hipx,會加碎瘦肉/菜蓉/瓜蓉/蕃薯etc. ,但想轉 ...

慢慢來,我b都係一開始食少少粥就唔食,要之後補米糊,我b都係食hipp,之後慢慢地試不同材料嘅粥仔,結果宜家最愛就係紅蘿蔔粥,肉類我b唔鍾意扣粥一齊煲,一齊煲就唔肯食了,餵到我都好累

大宅

我未試過比奶糊個B食。寧願比粥仔,開始時都唔肯食,食多幾次就食。我個B就鍾意雞蓉多D

洋房

carson1128 發表於 20-1-3 07:39
我未試過比奶糊個B食。寧願比粥仔,開始時都唔肯食,食多幾次就食。我個B就鍾意雞蓉多D
...

請問雞蓉既雞肉妳從哪裡買?點樣整?

大宅

ニッキー 發表於 20-1-3 13:00
請問雞蓉既雞肉妳從哪裡買?點樣整?

Aeon, 一田買鷄胸肉!之後切碎D鷄粒!再放入D粥入面一起煲!我用飯煲煲粥!方便好多

洋房

多謝大家的意見

複式洋房

轉下唔同配搭再試下(發掘偏甜、偏咸嘅材料),但唔建議加鹽。質地都係要試,杰啲稀啲。另外唔好一次過轉?試下米糊加少少粥,習慣左再增加粥嘅份量。

我都留意到重金屬個報道,但個研究係話同土壤有關,避無可避,同深海魚一樣...唯有食材多元化啲,唔好食太多同款食材。

別墅

我仔之前6個月都係食米糊,食得好好,之後差唔多7個月覺得食米糊唔係咁健康,就試俾一糊一粥佢一日,開始時佢都係唔食粥仔,要補米糊,試左幾日都唔食粥仔,都洩氣架,但要堅持,試下配搭d南瓜或蕃薯,甜d,佢就開始ok,同埋放瘦肉一齊煲,慢慢而家就食到兩粥一日啦
試下慢慢配搭下,同堅持,加油

洋房

多謝大家,我而家仲堅持緊餵粥,少食多餐,因為佢次次食得半碗仔,唯有半碗半碗咁俾佢食,但真係餵到好攰(emoji)

水晶宮

其實8個月一定食粥仔,
糊仔係岩試食,

你係米煲得唔夠棉.

大宅

李露眉 發表於 20-1-7 14:19
其實8個月一定食粥仔,
糊仔係岩試食,

我覺得佢係落鹽問題唔食

洋房

我b都係鍾意糊仔多過粥仔
我而家晏晝糊仔加生果,夜晚就有菜有肉粥仔
粥仔要有啲好甜嘅食材先肯食,例如南瓜蕃薯木瓜
如果冇咩味(例如菜芯雞肉粥),我要每一啖放一粒仔yogurt drop(1開6)喺上面引佢食
或者一啖粥一啖湯佢都ok,湯係平時大人飲嗰啲(未落鹽)

大宅

回覆樓主:

其實啲粥仔唔需要落鹽 ,落啲肉落已經有味
我通常買三文魚同雞肉再加唔同種類嘅蔬菜 煮畀bb食

大宅

carson1128 發表於 20-1-3 07:39
...

我個b 粥無味唔肯食(emoji)(emoji)‍♀️

複式洋房

一定要轉粥仔啦,慢慢試啦,加啲番薯南瓜粟米,甜甜地嘅易啲入口㗎

首頁

尾頁

跳至