婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

水晶宮

我說先,真係幾好笑,點解同一條腸出,她的性格可以咁縮骨?邊度學回來?

話說我一向不喜歡男家聚會。但要比面老公做紙板人,幾經辛苦左度右度,選左一日紅日全世界都放假,選中午時段去男家屋企食。

我老公驚死遲到係咁吹,最後我們最早到。說明一人負責買些食物。我們買左2-300百元食物套餐;另一個就買左燒味二大盒;最後一個我們開餐食左差唔多半小時才施施然出現,仲不會覺得不好意思,最重要係二手空空咩都沒有。一埋位那咩都沒帶的二公婆擺明沒食早餐,一來到狂吃。見野就食,女的把口話:「岩啦,我沒帶野食來,陣間就算有食剩野我都不用打包回去。」厚顏到咁。

出門口前我老公試圖向我洗腦、話佢呢個妹大方左好多,捨得洗錢在屋企人度。點解那一刻,我覺得我見到二個物以類聚的縮骨王人板係我面前?說真個太太不識做,個老公正常都識做下?好在奶奶有煮幾碟食物出嚟。我真係覺得好好笑。

(我向來信一樣野,一個人越縮骨,個天越要你洗好多冤枉錢。不到你不信。不過費事詳述。)

男爵府

回覆樓主:

縮骨又到就快到農曆年就起我c6, 佢果邊係大家庭,我果邊無咩親戚,年年利是都揾藉口唔唱錢封利是,又話自己負責返自己父母,但又話父母年紀大又糖尿唔買禮盒,有時真係過節都過成咁唔想同佢去拜年

公爵府

"唔唱錢封利是" 就唔派利是? 比我就會同佢講, 唱唔到錢, 就唔好唱啦!
你想 $100一封, 定 $500一封? 再無細錢就$1,000一封啦!

男爵府

Yeelim 發表於 20-1-2 21:57
"唔唱錢封利是" 就唔派利是? 比我就會同佢講, 唱唔到錢, 就唔好唱啦!
你想 $100一封, 定 $500一封? 再無細 ...

咪就係到年三十自己無唱就走黎搶我d利是去派比男家,搞到我要新年流流周圍唱錢封比女家同埋同事,嬲到我話唔想新年都唔開心唔想同你嘈,以後各有各搞自己利是,你唔唱我唔會理你

男爵府

Yeelim 發表於 20-1-2 21:57
你想 $100一封, 定 $500一封? 再無細 ...

初時又話輪住,頭两年我全數比都無事,到佢就又呢樣又果樣,唔想老馮所以之後都企硬,佢要樣衰無利是派就由佢

公爵府

樓主直接同佢講利是, 利利是是邊有得借的, 借左就唔吉利的.
如果唱俾佢就得, 叫佢直接俾現金你, 你就唱俾佢.
新精頭, 邊有得拖欠, 咁唔吉利咖!
樓主應該太好人了. 這些人, 你唔同佢計, 佢就會想盡方法來取你著數的.
所以要同這些人計清楚了.

男爵府

回覆樓主:

我信縮骨會影響運程,下下都揾人著數人地有好野都唔益你啦,不過同佢講咪只會黑面,分分鐘話返你計較,呢d都只有佢自己醒覺都有用

公爵府

回覆 Yee_ng 的帖子

LEE D人係唔會醒覺的. 佢問你借利是, 會影響你的運程呀! D人心地唔好呀!

男爵府

Yeelim 發表於 20-1-3 18:07
回覆 Yee_ng 的帖子

佢唔係借係搶,借會還搶唔會還

大宅

Astra00 發表於 20-1-2 11:09
我說先,真係幾好笑,點解同一條腸出,她的性格可以咁縮骨?邊度學回來?

話說我一向不喜歡男家聚會。但要 ...

一個人越縮骨,個天越要你洗好多冤枉錢我姑拉成是這種人

公爵府

其實好小事,一家人就算真係縮骨都係嗰幾百(我以樓主買明倉物為基準)。可必甘上心

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

Astra00 發表於 20-1-2 11:09

話說我一向不喜歡男家聚會。但要 ...

首頁

尾頁

跳至