親子旅遊

跳至

首頁

尾頁

子爵府

帶亞女去西藏,
有冇經驗者請分享!
我們的房子愈來愈大  但家庭成員愈來愈少     
生活愈來愈方便  時間卻愈來愈少
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
愈多的專家   但愈多的問題     愈多的藥 但健康愈差
我們登陸月球又回到地球  卻難跟鄰居打個招呼
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

珊瑚宮

carrai 發表於 20-1-2 11:24
帶亞女去西藏,
有冇經驗者請分享!

朋友今年去過。

最好出發前申請所有批文。

禁止訪問

用戶要求終止服務

牛年勳章

12312 發表於 20-1-2 14:39
朋友今年去過。

最好出發前申請所有批文。

請問如果用回鄉證,有咩批文要準備?

未經許可,請勿轉載

子爵府

ausinenn 發表於 20-1-2 15:37
例如維吾爾族再教育營體驗團 ?
我認真開post 問,請高台貴手!
更多的學位   但常識更貧乏     更多的知識 判斷力更少
我們的科技愈來愈發達  但溝通卻愈來愈少    我們變得太重視量  而忽略了質    深厚的利益但淺薄的人際關係

珊瑚宮

大笨鐘 發表於 20-1-2 15:38

你搵當地既包車司機會教你做什麼批文。

子爵府

自由行難嗎?還是跟團方便些?請賜教!

珊瑚宮

ausinenn 發表於 20-1-2 15:37
例如維吾爾族再教育營體驗團 ?

真槍實彈伴侶遊、驚驚青青心膽俱裂遊

珊瑚宮

carrai 發表於 20-1-2 15:57
自由行難嗎?還是跟團方便些?請賜教!

人少-跟團了(起碼知道有什麼犯禁)

珊瑚宮

大笨鐘 發表於 20-1-2 15:38

吾用回鄉卡出入中國境,你打算用什麼出入境內?

禁止發言

伯爵府

回覆樓主:

去到跟本地團。當年我去係包車,司機会安排路線。

男爵府

帶亞女去西藏,
有冇經驗者請分享!

我哋去到當地 join local 去納木錯,同睇天葬
之後就喺旅館搵伴租車去Nepal

複式洋房

egono 發表於 20-1-11 03:29
我哋去到當地 join local 去納木錯,同睇天葬
之後就喺旅館搵伴租車去Nepal
...

去過、建議跟圖、高原反應唔係一般嘢。我表妹落機無幾耐,成個人暈倒。去之前最好去大陸藥房買呢隻藥(酚氨咖敏片),好過其他抗高原藥好多,好似唔貴。

男爵府

回覆樓主:

你有無話想去西藏邊到?想睇d乜?

你幾多個人去?如果有4人自己包車吧。跟團人多,好多野都無得臨時改。如果無去過高海拔地方,不知自己對高原地方的反應,我覺得自由行會更安全,因為無行程要趕,身體如果不適可以休息。
西藏用回鄉証就已經可以去,只是某d地方要登記。

我當年去也是第一次飛高海拔地方,所以我地揀左成都飛林芝入藏,林芝未到3000,地勢比較低,之後全程包車(除中間有兩日拉薩自己玩),慢慢上高d的地方。

男爵府

missvivi 發表於 20-1-11 09:42

你幾多個人去?如果有4人自己包車吧。跟團人多,好多野都無得臨時改。如 ...

補充,樓上講預防高山症的西藥,可以叫家庭醫生寫紙去藥房買,詳情問醫生。

男爵府

我都想西藏遊,有留意過唔同blog,近月比往時有不同。有人猜測自從發生以下事件,某些地區要申請特別文件進出

https://std.stheadline.com/daily/article/detail/2052821/%E6%97%A5%E5%A0%B1-%E5%81%A5%E5%BA%B7%E6%B8%AF-%E6%B8%AF%E5%8D%81%E5%90%8D%E5%A4%A7%E5%AD%B8%E7%94%9F%E8%A5%BF%E8%97%8F%E8%A2%AB%E6%89%A3%E6%9F%A5

若包車,大概可問司機,同佢講去邊D地方,問持回鄉証港人有無限制/申請手續

別墅

帶亞女去西藏,
有冇經驗者請分享!

樓主去左未 未去要三思 我前2年同仔和朋支去了青海湖 結果6人有4人高反 包括朋友仔和我仔 朋友仔要吸氧 經過這次 西蔵都不敢去了 風景點靚都好 唔舒服到直頭想即走

珍珠宮

missvivi 發表於 20-1-11 09:42

你幾多個人去?如果有4人自己包車吧。跟團人多,好多野都無得臨時改。如 ...

如果自己或同行朋友身體嚴重不適,暈低甚至昏迷,如果自由行,你有充分把握處理好?btw,高山反應會危害生命,西藏我唔敢帶朋友家人自由行。

男爵府

MissMaMa 發表於 20-6-14 08:37

如果自己或同行朋友身體嚴重不適,暈低甚至昏迷,如果自由 ...

當然有準備啦,其實去邊旅行都要有準備,就算跟團都不可以完全依賴領隊。 就去西藏是我第一次去高原,我都寫晒我們的準備,去前睇醫生拎意見,拎藥,由西藏的低地玩起(2700,正常人係唔會出現高山反應),因為是自己包車,如有人不適,可即是改行程,暫時停在低地/回程,成個行程我地設計得好輕鬆,唔似旅行團要趕行程,比各人充份時間休息。找包車都要找有經驗的司機,車新,有氧氣樽等等。 如果未去過高原,第一次就直飛拉薩(3700),我都會覺得會比較危險。

首頁

尾頁

跳至