3歲或以上

跳至

首頁

尾頁

男爵府

就3歲喇,黎緊返k1, 但仲要著片,vv有時氹下氹下都肯,但一疴bu呢,佢唔肯去厠所囉,知佢疴帶佢去ready啦,咁佢可以忍住好耐唔疴囉,著番片一陣即疴到bu, 唉,佢一作疴bu就會朵入房,搵啲櫈仔欄住話冊門,我入去氹好耐都唔去,到氹到去厠所,但又冇野疴到 點算……如果唔著片,係咪由佢連屎都賴出黎呢?好大鑊喎咁 有冇jm分享到經驗呢…

侯爵府

2024年龍年勳章

定時定候坐便盆, 坐到痾大便為止。eg. 每日8am坐一次,11am坐一次, 2pm坐一次, 5pm坐一次, 8pm去一次
或每兩個小時問一次有冇poopoo
因為以前包片冇意識大小便, 而家要密集咁令佢對大小便有意識。
開頭唔一定坐好耐, 或佢只要肯坐都獎勵下佢,
直到成功poopoo一次, 就讚佢做得好, 叫佢以後都係咁, 令佢鐘意去poopoo
唔洗等到佢有便意才去

男爵府

小菜豆 發表於 20-1-2 17:00
定時定候坐便盆, 坐到痾大便為止。eg. 每日8am坐一次,11am坐一次, 2pm坐一次, 5pm坐一次, 8pm去一次
或每兩 ...

最幣佢唔亦去得咁密囉,如果佢肯一嗌就去就唔會疴唔到,唉…叫佢去一次就走定先……

侯爵府

2024年龍年勳章

試下利誘佢, 佢肯坐就獎一粒糖,
多數為咗糖就肯坐, 坐5次有5粒糖食
每日為咗食糖好勤力嗡坐, 坐緊果又同佢傾下計玩下等佢冇咁緊張,前提係引起佢坐便盆興趣
如果都唔肯就遲D先, 可能未READY

男爵府

小菜豆 發表於 20-1-2 17:40
試下利誘佢, 佢肯坐就獎一粒糖,
多數為咗糖就肯坐, 坐5次有5粒糖食

哈……係糖得,但真係次次比糖

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 sumpo 的帖子

係呀, 一見到糖就自動去坐就PERFECT

男爵府

我個仔就4歳都介唔到屙屎著片,最近又訓練坐potty,連續三日都話急,但又屙唔出,最後一著片即刻屙,跟住日日話急著片就屙到,我都怕左佢

男爵府

Chuchinghan 發表於 20-1-3 00:21
我個仔就4歳都介唔到屙屎著片,最近又訓練坐potty,連續三日都話急,但又屙唔出,最後一著片即刻屙,跟住日 ...

咁返學老師有冇幫手?

男爵府

回覆 sumpo 的帖子

開學時有同老師講,但冇回音,同班個同學仔又係呢個問題,而家d小朋友好難搞

別墅

sumpo 發表於 20-1-2 17:41

可以試下比貼紙
有冇同佢講下去廁所的故事

大宅

sumpo 發表於 20-1-2 17:41

我囝開頭又係咁,我俾星星餅,開頭浄坐次次俾,等佢終於痾到第一次,就痾左先再俾,到佢習慣左,就唔洗再俾餅口頭讃一樣開心

水晶宮

回覆樓主:

我女到三歲半先正式叫做戒到片,但係佢一戒就連 weewee poopoo 同夜片都戒埋,只係偶有失手。返學老師都有幫手,但唔多,佢都係見同學去佢又一齊去,有時掛住玩就會失手。我冇用乜嘢特別方法,獎勵/糖/貼紙嗰啲都冇,淨係讚佢。雖然我女算遲,但我真係發現小朋友自有佢哋自己的進度.

男爵府

回覆樓主:

聽左你地咁多意見,我會要佢勤啲去先,再多方面種類獎勵啦,希望有得啦,等佢意式高啲先

大宅

sumpo 發表於 20-1-2 16:15
就3歲喇,黎緊返k1, 但仲要著片,vv有時氹下氹下都肯,但一疴bu呢,佢唔肯去厠所囉,知佢疴帶佢去ready啦 ...

我個仔之前同你小朋友一樣唔肯去廁所痾大大,我上網見到有人教可以搵啲得意野令到佢有興趣,我就同我個仔講,你快啲痾喇,下面會有條魚魚擔就佢㗎,咁就得咗啦

複式洋房

就3歲喇,黎緊返k1, 但仲要著片,vv有時氹下氹下都肯,但一疴bu呢,佢唔肯去厠所囉,知佢疴帶佢去ready啦 ...

我個仔仲衰,vv同bu都唔肯去厠所,已經成朝唔比佢着片,隔一陣就問佢氹佢坐下厠所,佢可以唔vv bu死忍,我驚佢忍過龍咪着返片,佢即刻痾哂,就嚟返k1都唔知點算

男爵府

係咪男仔會難教佢去厠所啲?

子爵府

sumpo 發表於 20-1-4 22:56
係咪男仔會難教佢去厠所啲?

我仔係睇書學去po..

或者有冇D差不多年紀既朋友仔...
俾你仔睇下小朋友點去po..一般會模仿...
我仔都係返N,可能睇左同學仔去v..先肯去

子爵府

回覆樓主:

我仔係返咗學先戒片,其實好睇學校肯唔肯幫手,我仔間學校就好好,同我講帶多幾條後備褲返學,一濕就去廁所,有人幫手換褲,就係咁返幾日學就戒咗,暑假喺屋企我點講佢都唔肯除片,心諗大鑊,返學點算……所以真係好多謝學校幫手

複式洋房

除咗佢條片,屙濕咗就鬧鬼佢

男爵府

janicekwok0921 發表於 20-1-17 01:13
除咗佢條片,屙濕咗就鬧鬼佢

我都明,但尿我唔怕,佢bu都唔肯去,問心佢瀨左果條褲係咪報銷呢,最怕整污租埋地方, bubu喎,唔係vv ,可以點呢…

首頁

尾頁

跳至