跳至

首頁

尾頁

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

littlesweetie11 發表於 20-1-13 22:34

年輕差好遠,機會多好多,加上嗰時未有家庭同男朋 ...

又未係1822果種年輕法,未移民前我係算專業人士,十幾年前揾4萬幾一個月,而家十幾年後都未揾得到,呢度税多,夾心階層冇咩福利,但起碼有選擇,唔駛大人細路只可以向成績看,鍾意行幾條街就見到花草樹木,去旅行唔一定要搭飛機。。當然煩嘅唔方便嘅都好多,但人係冇得咁貪心, 我對生活要求唔太高,唔駛揾好多錢,夠生活儲到供仔女讀書就得。
花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

子爵府

回覆 littlesweetie11 的帖子

我未land 嫁

複式洋房

olimo 發表於 20-1-14 05:57
係嘅
年輕,成條數都唔同晒
你有無孩子?孩子夠年輕了吧

我唔明
既然你覺得美國衰大陸會強大
你應該移民去大陸喎

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 20-1-14 06:28
同你一樣,我搬返返來最掙扎嘅都係冇工人幫手,自己要搞掂一頭家,短期可以咬咬牙,長期唔知會點
到真係搬 ...

係的,
一個問題,有許多許多個解決方法
所以我唔會怕
反而十分期待去美國開始新生活

我land費城附近
你住哪裡?

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-1-14 07:04
又未係1822果種年輕法,未移民前我係算專業人士,十幾年前揾4萬幾一個月,而家十幾年後都未揾得到,呢度税 ...

你所說的
都是我喜歡的生活
人大個左,對生活有唔同的想法

講返樓主
如果今次放棄申請
可能影響日後申請移民美國簽證了

伯爵府

好媽媽勳章

又未係1822果種年輕法,未移民前我係算專業人士,十幾年前揾4萬幾一個月,而家十幾年後都未揾得到,呢度税 ...

專業人士,美國似乎什麼都係專業
很好,職業無分貴賤

我現在在香港算是專業吧
但工作壓力很大
所以想去美國做d輕鬆d的工
薪金,夠用就是了

有什麼工作,唔係專業
比較易入職?

收銀?
超級市場?
餐廳樓面?
學校canteen?

我暫時想到這些
你有無提議

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

olimo 發表於 20-1-14 14:38

專業人士,美國似乎什麼都係專業

學校屬政府工,福利唔錯,人工唔算高,但都要考試架,多數係part time, 識英文可以考慮寫字樓工,office assistant, admin assistant, bank teller都唔太難揾,starbucks都請好多人,不論年紀,最緊要肯做唔怕辛苦。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-1-14 15:00
學校屬政府工,福利唔錯,人工唔算高,但都要考試架,多數係part time, 識英文可以考慮寫字樓工,office a ...

咁就好了
講真的,我唔要揾大錢
要生活平衡呀
謝謝你分享

公爵府

olimo 發表於 20-1-14 14:14
係的,
一個問題,有許多許多個解決方法
所以我唔會怕
我住西雅圖郊區

伯爵府

好媽媽勳章

mugtaitai 發表於 20-1-14 15:48
我住西雅圖郊區

認識其他由香港去的人嗎?

大宅

olimo 發表於 20-1-14 06:06
你掙扎的,跟我一模一樣
似乎好多移民的人都係這樣
要放棄高薪厚職

其實都係習慣嘅問題,冇工人就自然會習慣,好多嘢都係逼成,哈哈學下入廚,其實唔係咁難,嗰邊確實冇香港咁多塵,不過相對地大左,但呢啲相信大家都會習慣!就是可能差五六倍人工都未止,始終係最大心理關口

大宅

聽到你咁講,真係有啲心寒,同香港水平實在差太遠,我哋而家放棄嘅實在更大,最大擔心係由安穏變擔休,心理壓力好大,要放得好開

大宅

olimo 發表於 20-1-14 14:18
你所說的
都是我喜歡的生活
人大個左,對生活有唔同的想法

呢個亦係令我憂煩,家人也係嗰邊也想團聚,對小朋友也好,今日擔心呢樣,聽日又轉左,主導權亦唔係我,但時間越來越少,壓力爆燈

王國長老

littlesweetie11 發表於 20-1-14 23:42
聽到你咁講,真係有啲心寒,同香港水平實在差太遠,我哋而家放棄嘅實在更大,最大擔心係由安穏變擔休,心 ...

睇你要咩水平,物質水平人工水平的話,如果普通人計,係,會遠一截,但如果專業人士如醫護科技專科,隨時仲好過香港。但美國空氣環境都好過香港,歧視有架,但唔會比香港歧視大陸人咁明目張膽,税高因為提供福利比有需要嘅人(當然有人濫用有人呃), 對比呢度不少人人工唔高,月月清,我唔覺得生活水平好差,係香港生活太幸福啫,我見新移民最難適應果班就係香港收入唔錯,做到中層,嚟到要從頭嚟過,接受唔到落差,真心要考慮清楚,如果勢在必行的話,最好心理有準備,咩都要靠自己,千萬千萬唔好同香港比較,一比較就會覺得自己好慘,冇可能會適應到新生活。

伯爵府

好媽媽勳章

littlesweetie11 發表於 20-1-14 23:42
聽到你咁講,真係有啲心寒,同香港水平實在差太遠,我哋而家放棄嘅實在更大,最大擔心係由安穏變擔休,心 ...

坦白講,如果我在香港的收入
能夠同時供2個孩子讀國際學校
然後讓他們出國讀書
而我供書教學之餘
我能夠有錢,每個長假期
飛來飛去外國探親
我可能不會移民

但係
我在香港除了有薪優糧準的工作之外
已經無安穩的生活了
我不希望子女將來和我一樣
營營役役的過日子

在香港,只有低下階層和中產家庭
才有出走的決心
香港的富人,根本不擔心孩子的升學和前途問題

如果你咁擔心,好簡單
索性留在香港吧

別墅

rose-mag 發表於 20-1-15 00:02
睇你要咩水平,物質水平人工水平的話,如果普通人計,係,會遠一截,但如果專業人士如醫護科技專科,隨時 ...

delete

王國長老

MLY001 發表於 20-1-15 09:01
我諗住約兩三年後帶兩個仔到美國land,老公就留港賺多幾年錢先,我最多只會找些part time 做,想請問係咪要 ...

不至於醫保不受理,都有老人醫療嘅,但當然選擇少好多,好多嘢唔包。part time揾大間公司,每周做超過19個鐘的話,公司係要俾醫療你。

所有收入都要報税,就算銀行利息都要報,但未必一定要交稅,個人免稅額加子女免稅額,如果唔過指定數目,未必要交稅,甚至有時有退稅。

伯爵府

好媽媽勳章

olimo 發表於 20-1-15 05:29

坦白講,如果我在香港的收入

我以前在香港的家庭收入是可以有你所講的生活,但我仍無悔回流。有些東西不是錢可以衡量。

我地搬返嚟後,老公的職位同香港差不多,稅前人工仲多過香港(利申:我哋兩個都係美國大學畢業)我自己宜家work from home,如果project完咗,我再睇下點。冇工人初初係唔慣,但我又幾 enjoy。其實減去咗係香港陪溫書的時間,做埋家務有餘啦。你會變做一個多功能老婆,好多嘢可以自己做。

伯爵府

好媽媽勳章

rose-mag 發表於 20-1-15 09:28
不至於醫保不受理,都有老人醫療嘅,但當然選擇少好多,好多嘢唔包。part time揾大間公司,每周做超過19個 ...

老人醫療(Medicare)好似要qualify for social securities先至得,要40 quarters。

王國長老

ivyscyip 發表於 20-1-15 09:32
老人醫療(Medicare)好似要qualify for social securities先至得,要40 quarters。

應該唔係,但有交10年稅同冇交係有分別,part a會要俾premium, 如果同時屬於低收入或傷殘又唔同。我父母兩個都冇交到10年税,而家兩個都有政府資助醫療保險,不過真係麻麻地。

首頁

尾頁

跳至