跳至

首頁

尾頁

伯爵府

好媽媽勳章

littlesweetie11 發表於 20-1-12 02:12
可以分享一下點樣說服自己嗎?我怕少5倍都唔知得唔得,好冇安全感,轉來轉去
...

1)我父母年事高,好想陪伴他們

2)孩子盡快去升學,會讀grade 6和8
剛剛好係middle school

3)為了不增加日後孩子照顧我的經負擔
我要盡快去美國投入勞工市場,有20年報稅,希望我退休後有點保障

4)人一世,物一世。現在正是大好時機,比我開始另一人生階段,我現在44歲,再過幾年,更難接受改變。

5)人生不只有錢和工作,要生活和工作平衡。希望孩子,有正常的家庭生活。

6)追成績,很累的。希望孩子好好享受學習的樂趣,即使成績欠佳,美國應該有較多出路。

7)我家人和親友不在香港了,去了美國,孩子將來不致於舉目無親。

伯爵府

好媽媽勳章

回覆樓主:

我唔知道你是什麼類別的申請
我是F4,兄弟姐妹的

移民申請過程咁漫長,手續又多,但美國的親友都願意安排,他們對我們一定有許多許多愛和關心。現在放放棄,不是太辜負他們嗎?

我係為了孩子,所以移民
所以我不會把自己的利益或享受放前面

孩子的將來VS我個人的安舒區
最後,我決定放棄現在的一切

與其說是為孩子犧牲
不如說
是孩子給我造就機會

男爵府

littlesweetie11 發表於 20-1-11 20:01
因為家人要放棄非常好工作人工前途,由comfort zone 走出,其實幾可惜,好茅盾
...

我也係香港有份穩定的工作,過到去要從新黎過,為咗孩子將來發展,冇解啦,大家加油吧!

男爵府

olimo 發表於 20-1-12 13:34
我是F4,兄弟姐妹的

師姐選擇非常正確!

伯爵府

好媽媽勳章

RafaelW_FB 發表於 20-1-12 14:34
師姐選擇非常正確!

我想通了之後
積極起來

你幾時land?
land 哪裡?

子爵府

在香港,基本上移得民的,在香港,都有份穩定職業,但眼見香港這樣搞落去,都吾知幾時才結局,現在離開,都是為小朋友,有個正常的生活地方而已

男爵府

olimo 發表於 20-1-12 15:27
我想通了之後
積極起來

我應該三月離開,land 奧蘭多!

伯爵府

好媽媽勳章

RafaelW_FB 發表於 20-1-12 20:45
我應該三月離開,land 奧蘭多!

都好,你先去安頓吧
家人好快批出的

男爵府

olimo 發表於 20-1-12 20:47
都好,你先去安頓吧
家人好快批出的

yes, 希望師姐申請也一齊順利

伯爵府

好媽媽勳章

RafaelW_FB 發表於 20-1-12 20:50
yes, 希望師姐申請也一齊順利

承你貴言
我預備4月完成上載
9月面試
2021年3月land

男爵府

olimo 發表於 20-1-12 21:21
承你貴言
我預備4月完成上載
9月面試

恩,一年好快過!

王國長老

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章 2018復活節勳章 畀面勳章 有「營」勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 環保接龍勳章 大廚勳章 親子達人勳章 王國長老 BK Milk勳章 hashtag影視迷勳章 最關心BB問題熱投勳章 開心吸收勳章

olimo 發表於 20-1-11 19:54

勇氣可加,我當年移民比你年青,未結婚未有仔女,但我父母都係已經喺美國,我當時又係反反覆覆,到最後關頭都猶豫,最後俾自己一個期限:三年!三年唔適應就返歸。

同你差不多想法:人一世,物一世,或者係個人俾我一個時機,移民啫,又唔係話走咗唔可以返轉頭,有對腳就可以走。

另一點更深體會係人生除咗錢同工作,更要有生活,未移民前我人工高,生活穩定,但工作忙壓力大,有返工冇收工,冇時間拍拖,次次都拍唔長就甩拖,放棄一切移民的話,工作要從零開始嚟過,但如果唔走,我可以預知未來十年八年會係點,我好有機會依然單身,當時有個剛開始發展嘅男朋友喺美國,如果我唔去美國的話,好難維持,而且大家都以結婚為目的交往,點都要試下一齊拍下拖(認識後一直都係LD),結果係過到嚟冇耐就決定結婚,再一年就擺酒,兩年生咗兩個仔女,於是咩三年期限根本冇需要啦。

而家我有生活同工作,搵唔返以前人工,做唔返以前果行同職位,但有親子時間。有好多人會覺得悶,平時都係湊仔女返學返工放工沖涼食飯上下網瞓覺又一日,星期六日都係冇咩特別,但冇咁大工作壓力,只要唔係要年年去旅行,個個星期去食好嘢,美國生活可以好簡單,俾我再揀,我都會揀番一樣嘅決定。

花旗太太生活在花旗國,留意時差,你問我未必即時答到。

大宅

olimo 發表於 20-1-12 11:54

謝謝你嘅分享,有啲嘢都差唔多,只係怕家人由專業人士,非常不錯收入加穩定工作變工都唔知搵唔搵到,年紀不輕,我哋唔食,細都要食,最擔心係生計問題,不奢望而家嘅生活水平

大宅

olimo 發表於 20-1-12 13:34
我是F4,兄弟姐妹的

我係F3 ,我都希望重聚,但又擔心

大宅

RafaelW_FB 發表於 20-1-12 14:28
我也係香港有份穩定的工作,過到去要從新黎過,為咗孩子將來發展,冇解啦,大家加油吧!
...

決定咗係好事,加油

大宅

kkyyn 發表於 20-1-12 15:44
在香港,基本上移得民的,在香港,都有份穩定職業,但眼見香港這樣搞落去,都吾知幾時才結局,現在離開,都 ...

你已經land咗?

大宅

rose-mag 發表於 20-1-13 14:10
勇氣可加,我當年移民比你年青,未結婚未有仔女,但我父母都係已經喺美國,我當時又係反反覆覆,到最後關 ...

年輕差好遠,機會多好多,加上嗰時未有家庭同男朋友係嗰邊,較為容易好多,唔同我哋而家,不過最緊要你而家開心滿足就夠

伯爵府

好媽媽勳章

littlesweetie11 發表於 20-1-13 22:34

年輕差好遠,機會多好多,加上嗰時未有家庭同男朋 ...

係嘅
年輕,成條數都唔同晒
你有無孩子?孩子夠年輕了吧
那麼,就在孩子年輕的時候
盡快去美國吧…
其實我自己都不斷說服ing自己

我唔係討論政治呀
講真,如果無近幾個月的事件
我真係唔會咁想帶走孩子
只是近月的香港
令我對香港的將來完全失去信心

美國…嘅衰野,確實不少,大家心知
中國,確實會越來越富強
可是香港將來因政治問題,被白白犧牲
真係不宜久留

伯爵府

好媽媽勳章

littlesweetie11 發表於 20-1-13 22:26
謝謝你嘅分享,有啲嘢都差唔多,只係怕家人由專業人士,非常不錯收入加穩定工作變工都唔知搵唔搵到,年紀 ...

你掙扎的,跟我一模一樣
似乎好多移民的人都係這樣
要放棄高薪厚職

我去到美國,應該做唔返自己本行了
或者要讀吓書,可能有機會入職的
但生計應該不成問題吧

生活水平
唉…最擔心的係,無女傭,唔知我會點
我幾十年都未煮過一餐飯

公爵府

olimo 發表於 20-1-14 06:06
你掙扎的,跟我一模一樣
似乎好多移民的人都係這樣
要放棄高薪厚職
同你一樣,我搬返返來最掙扎嘅都係冇工人幫手,自己要搞掂一頭家,短期可以咬咬牙,長期唔知會點
到真係搬返來,住落就慢慢習慣,首先會將要求稍微降低,我而家唔會日日吸塵抹屋,set 左 iRobot 吸塵機,隔日放出來吸一圈,好彩呢邊灰塵冇香港咁大,一個星期抹一次都 ok;呢度大家衣著都比較 casual,少左好多要燙嘅衫,食我都係儘量簡單,碟頭飯,只要有菜有肉,營養均衡就得,有興致先大龍鳳一次,或者乾脆出街食
呢邊而家都興請鐘點,我而家請呢個每個星期來一次,每次兩個人來,大約做3個幾鐘,收160美金一次,係貴過香港好多,但有佢哋幫手,我好多嘢都唔使做,例如抹爐頭洗抽油煙機,洗沖涼房,等等,只係需要日常少少維持唔好太亂太污糟就得,工作量可以接受

首頁

尾頁

跳至