婆媳關係

跳至

首頁

尾頁

洋房

因為實在無地方可以申訴,都唔知點做好,所以想問下大家既意見。我對呢段感情好認真,希望唔好因為年齡而輕視我既煩惱,當學下野都好。

貪心既奶奶
明明屋企好地地,係都要搬人地唔要既兩張中式木椅,搞到成間屋明明唔係果種風格,搞到好格格不入咁。你就話:「你唔想要咪遲下dum左去囉!]但係我敢咩。。啲語氣囂張到。。
另外,人地啲呀姨比佢既餸呀,菜,水果呀。佢拎一大堆返黎放滿個雪櫃,跟住食唔哂又怪我地唔食,從來無諗過我地鍾唔鍾意食既。而且佢自己又唔食照dum,跟住又比說話我地聽,搞到我地好似浪費佢啲野食咁。

被寵慣既奶奶
男家果邊個啲人個個都寵慣個奶奶(尤其係老爺),搞到奶奶小氣又霸道加上佢更年期,更嚴重。返到屋企就指定一定要自家煮飯食,仲要係我地煮,而且煮得唔好食又係度嫌三嫌四。
跟住煮飯,洗碗,洗衫晾衫,掃地都係我做。佢仲要覺得好理所當然咁,有人黎仲指定叫我搞衛生!佢自己咩都唔幫手。
佢又嫌我晾衫晾得唔好自己再晾過,掃地又係!其實你唔滿意咪講囉,又粒聲唔出黑哂面咁自己再做過!
自從佢搬返黎住,廁所櫃全部放既係佢啲美容產品,好啦。就佢!加多個架係旁邊,隔日,都可以放滿哂佢啲野。原本得一隻杯我同老公用,佢一黎自己又唔買隻杯,又唔出聲,有舊又唔用舊。就霸埋黎用,之後買過隻新既杯讓舊果隻比佢用,你以為完啦咩?我見佢舊果隻杯黑哂就知佢無用!而且我起床見到自己同老公果隻杯有泡!就知道原來佢當舊果隻杯做擺梳!唔怪得黑哂!當下我即刻買過隻加dum左佢果隻舊杯,再同老公講叫佢同奶奶講清楚邊隻係佢既。真係一啲衞生常識都無!!另外仲要係咁叫我用佢啲護膚品,但係我無呢個習慣同人共享(都係唔衛生),佢就以為我嫌棄佢。

冷言冷語既奶奶
上面講到我晾衫,我從細到大都無咩點做過家務,但我願意學。我去幫手晾衫果陣(洗完衫無人打算去晾),唔小心將佢就黎乾果啲整濕左少少。跟住佢就接落黎鬧:「有咩理由咁蠢架?晾衫唔識分開放架?(以下省略一千字」,但係果陣已經係超多衫一齊洗,反而唔夠位晾先好迫咁。其實佢可以她好地教我而唔係話我蠢囉。
好啦,到買傢俬要自己砌,砌完幾個鍾後佢返到黎。我問佢想放咩落去,佢居然答我:「反正你地都會放哂啲垃圾落去架啦」我以為聽錯,我再問佢一次,佢居然再大大聲聲講多一次。我個心當唐好似碎左咁,為左屋企多啲空間無咁亂,佢一句裝垃圾就算。。
佢搬黎之前我地不嬲有養開寵物,佢一搬黎就下馬威,話要dum哂佢。。我同老公都堅決反對佢先勉強接受。。有次煮飯遲左,到佢返黎先開始煮(因為佢成日話啲呀姨比野食佢佢好飽),跟住佢就話:「有心就唔會呢個時候先煮啦」。

唔識溝通既奶奶
即使我不滿佢,我自問都無表現出黎,甚至仲以我方式關心佢。佢話無衫就買衫比佢,佢無咩就買咩,佢講佢日常生活既野我就靜靜地坐係度聽(聽完我都唔知比咩反映就跟住佢笑果隻。想出街食飯我就叫老公同佢講聲,咩節日快樂果啲又係我提老公叫佢講既,佢要搬黎就買個衣櫃比佢用,佢唔想剝蝦我就幫埋佢剝。老實講我先識奶奶一年,做到咁已經好尊重啦掛?
反而我最近唔係屋企佢就惡人先告狀,同我老公講我唔尊重佢,成日黑佢面又剩。話我啲語氣唔好,但我自問係正常語氣,而且好難一直笑笑口咁掛?我老公幫我解釋佢又轉移話題,完全有佢講無人講咁。

我既心聲
我其實都知道自己有好多不足,但係作為奶奶既佢點解唔可以多啲包容溝通?日日比佢咁精神折磨左一年,隔唔耐都可以有啲令我好沮喪既事情發生。一同佢溝通就開始「我咩都唔聽咩都你衰」既模式,搞到我真係唔知點同佢相處落去,雖然老公都有幫我頂罪,但係佢對個仔一樣係咁。
麻煩大家比啲意見我。。的真係唔知點做,最壞既後果就係分手,我真係唔想咁。

子爵府

睇到都覺得煩,你都幾就得人
分開住得唔得?

子爵府

回覆樓主:

所有問題都係因為同住。

男爵府

分開住。

男爵府

qwq_12 發表於 20-1-4 02:41
因為實在無地方可以申訴,都唔知點做好,所以想問下大家既意見。我對呢段感情好認真,希望唔好因為年齡而輕 ...

你個情況分開住最好,冇辦法下,既然佢話係咩都做得唔好,你將錯就錯咩都唔做最好留返比佢自己攪

伯爵府

畀面勳章

回覆樓主:

問題係你唔識反抗呀,亞妹!
做人要有底線,就算工人都要互相尊重,何況你唔係!你咁好鬧又咁好洗,心地衰既人見有人恰,係會鬧多d 、洗多d 。
識當時候還口、反駁、say no ,佢係你99咋,都唔可以罵不還口。

cathngai    發表於 20-1-6 08:40

洋房

回覆 Daisywong313 的帖子

多謝回覆!原本自己已經唔係一個咁好脾氣既人,係為左老公而忍,但係最近已經開始忍唔到到了,老公都知道我好大壓力。至於分居問題,已經有開始儲錢租屋,但已決定左唔再好似工人咁服侍奶奶!做自己!

洋房

回覆 cpycpyhelen 的帖子

多謝回覆,有次就因為忍唔住爆,語氣激動左少少。跟住奶奶就開始係度喊,話我地唔關心佢!我又唔清楚點樣同老人家相處,同居。而且佢正處於更年期,郁少少就發脾氣咁,搞到成家人壓力都好大!

洋房

回覆 cheechi 的帖子

多謝回覆。我都明白我既身份唔係工人,我都想多次同佢好好溝通。有次同佢講,佢會即刻開始「你地錯!唔關我事,係你地唔尊重我」既模式。搞到佢單方面係度講野,而且一嘈完佢就同老爺報串,跟住老爺就會打電話比老公問佢做咩恰奶奶。令到我都分無奈,但最近同左大姑奶傾,希望大姑奶可以幫到手。

翡翠宮

回覆樓主:

兩代人一齊住根本係自殺行為
我連自己老娘都溝通吾到/吾想溝通
一分開住就所有問題吾再係問題

子爵府

回覆樓主:

做人最緊要有經濟能力,唔使靠人。

子爵府

qwq_12 發表於 20-1-4 12:45
回覆 Daisywong313 的帖子

多謝回覆!原本自己已經唔係一個咁好脾氣既人,係為左老公而忍,但係最近已經開 ...

唯有努力儲錢搬啦。呢段時間少d係屋企,多啲出去。

水晶宮

回覆樓主:

誰是屋主?

伯爵府

畀面勳章

qwq_12 發表於 20-1-4 12:56

多謝回覆。我都明白我既身份唔係工人,我都想多次同佢好好溝通。有次同佢講,佢會即 ...

佢咁野蠻,唔係理性既人,你唔好理想化用理性溝通模式應用係佢身上。你需要既設下立場、底線,並採用高姿態,比對方知道你既立場。

洋房

回覆 mini1204 的帖子

依加努力儲緊錢的確價值觀相差太大。。

洋房

回覆 sinohk33 的帖子

依加努力儲緊錢租屋,多謝回覆

洋房

回覆 birdbird 的帖子

多謝回應,我地係住公屋既。原本得老公住,後尾我再搬過去,有問過老公屋企人係同意既。
我知你想講咩,屋主係人地就=理所當然要做工人嗎?受到咁既態度係應有的嗎?
探討既重點係婆媳關係。

洋房

我依加既狀態就係返左娘家,佢呢幾日都開始知道發生咩事,因為佢日日問我係邊。大姑奶依加就對奶奶進行緊思想教育,但我相信有第一次就有第二次。
如果仲有第二次,我真係唔會同佢忍,會同佢講清楚,無論佢話我「駁嘴」都好。
多謝你比咁多意見我!令我明白媳婦呢樣野真係唔係盲從就得!因為我都係第一次。。

水晶宮

qwq_12 發表於 20-1-4 16:45

多謝回應,我地係住公屋既。原本得老公住,後尾我再搬過去,有問過老公屋企人係同意 ...

我並不是想說 "屋是人家的, 自己入去住就理應做工人"。我想指出的係人有 "地盤主義", 你99 可能覺得間屋係佢 (或佢仔, 總之不是心抱的), 所以佢咁 "雅 咋".

若然間屋係你 + 老公的, 你99都未必會同你地住, 因為佢會有寄人籬下的感覺!

子爵府

qwq_12 發表於 20-1-4 16:45

多謝回應,我地係住公屋既。原本得老公住,後尾我再搬過去,有問過老公屋企人係同意 ...

與其呻,不如努力工作賺錢搬走,才是正道。

首頁

尾頁

跳至