自由講場

跳至

首頁

尾頁

侯爵府

呢排先發現老公d西褲比姐姐熨到“起鏡“,要點洗先可以正常番?我會教姐姐熨衫

珊瑚宮

2024年龍年勳章 2024勳章 牛年勳章 2018父親節勳章 2018復活節勳章 開心吸收勳章 醒目開學勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

用蒸氣熨會好尐。
這個世界上所有的愛都是以聚合為最終目的,只有一種愛以分離為目的,那就是父母對孩子的愛。 父母真正成功的愛,就是讓孩子盡早成為一個獨立的分個體﹗

侯爵府

my005 發表於 20-1-4 09:22
用蒸氣熨會好尐。

我今日試下先,thx

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

我以前番工都多著西褲, 磨得多的地方都會起鏡, 熨得多都會起鏡, 我視為自然損耗, 一條西褲著60次就差不多完成使命了。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

侯爵府

andyman 發表於 20-1-4 09:34
我以前番工都多著西褲, 磨得多的地方都會起鏡, 熨得多都會起鏡, 我視為自然損耗, 一條西褲著60次就差不多完 ...

我知呀,d西褲已經年年換一批,老公突然發現十幾條都起哂鏡,我懷疑係姐姐熨得太用力

翡翠宮

2018復活節勳章 開心吸收勳章 親子王國15週年勳章

ming1020 發表於 20-1-4 09:17
呢排先發現老公d西褲比姐姐熨到“起鏡“,要點洗先可以正常番?我會教姐姐熨衫
...

冇得救,我姐姐又係熨到起晒鏡,我掉晒d衭從新買一批,重新教佢熨就好dd。

子爵府

ming1020 發表於 20-1-4 09:37
我知呀,d西褲已經年年換一批,老公突然發現十幾條都起哂鏡,我懷疑係姐姐熨得太用力
...

如果係咁,加條毛巾響面隔住嚟熨會唔會冇咁易起鏡呢

又或者,將條褲反轉,熨入面唔熨外面,減慢起鏡速度?

子爵府

2018復活節勳章

...

再三教過阿姐,叫佢輕手D,再十效墊埋毛巾熨,只有輕微改善, 而家唔再買貴價衭,唯有換得密D。

wcpcelia    發表於 20-1-4 17:30

侯爵府

Jumama2000 發表於 20-1-4 09:48
再三教過阿姐,叫佢輕手D,再十效墊埋毛巾熨,只有輕微改善, 而家唔再買貴價衭,唯有換得密D。 ...

明白,我早兩日發現條條領呔捲到條梅菜咁,有條仲要成二千蚊

侯爵府

tester5 發表於 20-1-4 09:43
冇得救,我姐姐又係熨到起晒鏡,我掉晒d衭從新買一批,重新教佢熨就好dd。
...

我新年去日本,會叫老公買過哂d西褲

侯爵府

TiMeToBeD 發表於 20-1-4 09:43

又或者,將條褲反轉,熨入面唔熨外面,減 ...

我諗加條毛巾就ok,不過老公話用蒸氣蒸下算數,唔洗用熨斗壓直,廢事姐姐又出事

TiMeToBeD    發表於 20-1-5 09:31

翡翠宮

2018復活節勳章 認識瑞士牛牛第一回 玩具勳章 畀面勳章 大廚勳章 BK猜猜猜慶中秋 BK Milk勳章

...

我以前都係一年做一批褲, 一次做8-10條, 的確有啲係好快起鏡, 有啲質地就不會。
尤其是絨面, 不加毛巾就咁熨就一定起鏡。

一杯香茗,一卷書,偷得半日閒散;一抹斜陽,一壺酒,願求半世消遙。

子爵府

可以買個網隔會好啲

侯爵府

2024年龍年勳章 2024勳章 虎到金來勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 醒目開學勳章 畀面勳章 親子王國15週年勳章

買過蒸氣掛熨斗得唔得

翡翠宮

ming1020 發表於 20-1-4 09:57
明白,我早兩日發現條條領呔捲到條梅菜咁,有條仲要成二千蚊
這個是熨斗較太大火力了, 唔熨到著火算好彩。

侯爵府

andyman 發表於 20-1-4 10:07
我以前都係一年做一批褲, 一次做8-10條, 的確有啲係好快起鏡, 有啲質地就不會。
尤其是絨面, 不加毛巾就咁 ...

我之前講過要加條毛巾熨,但睇怕佢冇理我……

侯爵府

Rilakkuma12 發表於 20-1-4 10:16
可以買個網隔會好啲

我睇下先,thx

侯爵府

dede2005 發表於 20-1-4 10:19
買過蒸氣掛熨斗得唔得

屋企有,但西褲我比較鍾意用熨斗,不過見到起哂鏡,我會叫佢用掛熨

大宅

TiMeToBeD 發表於 20-1-4 09:43

又或者,將條褲反轉,熨入面唔熨外面,減 ...

我絕對相信叫姐姐反轉熨的話,熨完前面條「骨」一完會向咗入面

TiMeToBeD    發表於 20-1-5 09:30

珍珠宮

2024年龍年勳章 好媽媽勳章 醒目開學勳章 畀面勳章

ming1020 發表於 20-1-4 09:17
...

買塊呢d 熨衣隔熱墊,就唔會熨到起境。
早幾年12蚊店都有,質量好好,但去年買好差,高溫d 會溶。至於邊到有好d 質量,我都搵緊。

首頁

尾頁

跳至