自由講場

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無jm好似我咁,成日感冒,我每月至少病1次,有時2,3次,有時扁桃腺發炎、傷風狂打乞嗤、女人病,仲要唔係食成藥會好返,一定要睇醫生,近一年已經要睇專科食抗生素先好得返,普通科醫生搞唔掂,仲要食7日藥左先好哂有時食完藥幾日又病過,我已經日日康鈣c,注意保暖,有做瑜珈,亦有睇中醫調理,但調調下又病就要停,我想打流感針,但要無感冒先打得,呢2年我都打唔到,因為一直病無機會打到。
我已經灰到盡頭,我仲想要小朋友,咁嘅身體,成日食藥,真係唔知點生。。。有無jm有咁嘅經驗分享下?

用戶要求終止服務

牛年勳章

我以前都係咁,近年改善咗,可能工作壓力都有關係。我而家有固定帶氧運動,瑜伽都有做,主要放鬆筋骨同減壓,有比較固定嘅作息時間。流感疫苗有打,只要無發燒就可以打,感冒中都可以。

或者做個全面 d 嘅身體檢查,有咩問題盡早處理,注意休息同運動,身體應該會更健康。我未做身體檢查,打算過台灣做,喺香港做個檢查幾千蚊,夠去台灣做連旅費,乘機又休息兩三日
未經許可,請勿轉載

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

vanlina_cream 發表於 20-1-5 11:52
有無jm好似我咁,成日感冒,我每月至少病1次,有時2,3次,有時扁桃腺發炎、傷風狂打乞嗤、女人病,仲要唔係 ...
我自己就覺得飲多啲湯水尤其係花膠湯 因為我記得我姑仔陀緊bb嗰年 我99成日煲花膠湯,個年我都冇乜感冒,之前成日感冒的。到我有咗bb間唔中飲下花膠湯,鮮奶燉花膠, 同埋日日食橙,陀緊bb嗰陣都冇感冒過。 但係生完就冇補,所以又成日感冒

大宅

大笨鐘 發表於 20-1-5 12:15
我以前都係咁,近年改善咗,可能工作壓力都有關係。我而家有固定帶氧運動,瑜伽都有做,主要放鬆筋骨同減壓 ...

你做咩帶氧運動?身體檢查我做過n次都非常健康,所以真係搵唔到點解

大宅

lanloo 發表於 20-1-5 12:20
我自己就覺得飲多啲湯水尤其係花膠湯 因為我記得我姑仔陀緊bb嗰年 我99成日煲花膠湯,個年我都冇乜感冒,之 ...

花膠湯要無感冒先飲得,我又係無乜機會飲到又再病。。。

子爵府

點解我地咁似我連飲湯都未必飲到因為成日病。可以幾天又食成藥。中藥調理係好啲,但一停又成日作感冒。我個人緊張所以成日訓得唔好,抵抗力差又一個循環。之前小產過,身體好像仲差左,病到我覺得自己好鬼煩。

子爵府

我以前一病係橫誇冬至春季,之後有一年7月貼三九天,連貼三年有明顯改善

男爵府

食吓維他命得唔得

用戶要求終止服務

牛年勳章

vanlina_cream 發表於 20-1-5 20:15
你做咩帶氧運動?身體檢查我做過n次都非常健康,所以真係搵唔到點解
...

我喺 gym room 玩太空漫步機,唔受天氣影響嘛!其實跑步、跳繩都可以
未經許可,請勿轉載

伯爵府

回覆 vanlina_cream 的帖子

我都系咁成日感冒,每月起碼一次,每次也十多日,我已每星期看中醫,但調理極也是如止,已十多年了。心也灰爆

伯爵府

回覆 peaceful~ 的帖子

我也是,湯水燥熱會上火,講左冇人明,補又吾得,吾知想點

伯爵府

回覆 vanlina_cream 的帖子

想當年一有左,冇再感冒,但一生完又即發燒,跟手病足一個月,同埋又病返,好奇怪

伯爵府

vanlina_cream 發表於 20-1-5 11:52
有無jm好似我咁,成日感冒,我每月至少病1次,有時2,3次,有時扁桃腺發炎、傷風狂打乞嗤、女人病,仲要唔係 ...

我以前係 , 平均2,3個月病一次 , 一定睇醫生先好番 , 仲要睇幾次 , 好多時抗生素先搞得掂,應該係抵抗力弱問題。不過 , 我有吸煙習慣 , 於是戒左煙,之後就有改善到。

公爵府

你試吓食牛油果,多菜介肉,吃魚,會慢慢好起來,另外多曬太陽......

珍珠宮

平時飲食如何? 唔好食太多精制野如餅乾薯片公仔麵
食多d 新鮮野

伯爵府

運動、早睡,增強抵抗力。

珍珠宮

vanlina_cream 發表於 20-1-5 20:15
...

我跑步三年,呢幾年連普通傷風都冇,而家學緊高空瑜珈。

要有充足睡眠,早睡早起,學懂減壓。

西藥食太多會越來越差,試吓睇中醫調理。

男爵府

認識瑞士牛牛第一回

vanlina_cream 發表於 20-1-5 20:17
花膠湯要無感冒先飲得,我又係無乜機會飲到又再病。。。
就係平日無感冒無傷風時飲,平時湯水够,個人真係無乜感冒

寶石宮

2024年龍年勳章

我以前都係咁
一個月有三個星期感冒

講重点最後食奇2果好返
病時一日食兩个,康復後一日一個
多飲暖水,食得清淡啲
當康復一段時間就想食乜都得
幸福可以好簡單

寶石宮

2024年龍年勳章

sasa@uk 發表於 20-1-5 21:22
平時飲食如何? 唔好食太多精制野如餅乾薯片公仔麵
食多d 新鮮野