想生BB

跳至

首頁

尾頁

大宅

有無jm好似我咁,成日感冒,我每月至少病1次,有時2,3次,有時扁桃腺發炎、傷風狂打乞嗤、女人病,仲要唔係食成藥會好返,一定要睇醫生,近一年已經要睇專科食抗生素先好得返,普通科醫生搞唔掂,仲要食7日藥左先好哂有時食完藥幾日又病過,我已經日日康鈣c,注意保暖,有做瑜珈,亦有睇中醫調理,但調調下又病就要停,我想打流感針,但要無感冒先打得,呢2年我都打唔到,因為一直病無機會打到。
我已經灰到盡頭,我仲想要小朋友,咁嘅身體,成日食藥,真係唔知點生。。。有無jm有咁嘅經驗分享下?

別墅

我之都差不多每一兩個月病一次,成屋都係西藥
我覺得免疫力其實係天生既,真係好唔公平。不過覺得可以做多d野後天補返:

1. 我睇過一些article 話BB出世時的腸道細菌決定左佢先天的免疫力...所以我有試吓食益生菌

2. 另外我都有食蟲草膠囊,方便,又平過買蟲草

3. 同埋唔知係咪體質問題,我做運動要做到出晒汗(跳舞、打拳)果d先有用,做完精神爽利全身暖晒,瑜珈我出唔到汗

別墅

回覆樓主:

4. 當然,一定要夠訓,唔夠免疫力一定唔會好!呢一點其實都係最重要

5. 中醫話「脾是後天之本」,意思係話透過改善脾胃,可以改善身體機能,包括免疫力。所以我定時會煲果d補脾胃湯水,不過最最最重要係定時定量飲食! 有一排我工作太忙食無定時,真係好易病!

我呢一年都堅持做呢d, 雖然冇可能完全冇病,但都隔疏左,同埋唔會次次都病到咁深。

希望幫到樓主你,加油啊!

大宅

Coraline108 發表於 20-1-5 13:52
4. 當然,一定要夠訓,唔夠免疫力一定唔會好!呢一點其實都係最重要

5. 中醫話「脾是後天之本」,意思係話 ...

多謝你啊,咁即係做運動做到出汗會好d?因為我試過幾次做到爆汗,跟住可能攝親就病,所以我怕咗無再出太多汗嘅運動。
我唸我都係食無定時有影響,我試下定時食嘢先

大宅

vanlina_cream 發表於 20-1-5 12:04
有無jm好似我咁,成日感冒,我每月至少病1次,有時2,3次,有時扁桃腺發炎、傷風狂打乞嗤、女人病,仲要唔係 ...

其實係咪個中醫唔夾你?中醫幫你調理同時係醫病,我個中醫次次藥方都同時醫感冒同增加內分泌,冇理由調調下就停。瑜珈方面會唔會做hot yoga ,因為普通yoga係拉筋伸展,運動後流汗一定要抹乾,我中醫話唔抹乾好大鑊,濕氣回流入體,身體唔好。食下孕前婦女綜合維他命改善下體質。

大宅

yan1008 發表於 20-1-5 22:54
其實係咪個中醫唔夾你?中醫幫你調理同時係醫病,我個中醫次次藥方都同時醫感冒同增加內分泌,冇理由調調 ...

我都唔知,因為我睇過n個中醫,呢個已經最夾,起碼佢醫好左我個胃,但我以前飲中藥完全無感覺,所以我其實都唔清楚正常飲中醫而好快好返係點

大宅

我調轉,老公身體差成日病,而家準備排卵,佢又病到冇力冇精神交功課了,好灰心

子爵府

我早排看到一些網上篇章內容,話康鈣c都有副作用,可能會影響生育。但我不敢肯定,如較常飲用,了解多d會好d

大宅

回覆 vanlina_cream 的帖子

有冇諗過做天灸呀~ 可以增強抵抗力, 減少感冒而且食多D疏果, 尤其水果

大宅

iuma 發表於 20-1-9 12:39

有冇諗過做天灸呀~ 可以增強抵抗力, 減少感冒而且食多D疏果, 尤其水果

有啊,不過剛剛miss咗,好似要等到7月了

別墅

我身體差, 好易病, 感冒好易引起氣管炎及敏感, 可以試下做天灸, 因為老公朋友係中醫, 所以有做過天灸, 氣管真係成年無病過。

別墅

回覆樓主:

我早兩年同情況一樣,食抗生素。但後期抗生素作用都不大,病到無哂心机。去試做天炙,竟然大大改善,好記得第一次做時仲問個醫師 食梗抗生素做唔做得,可能我寒底 效用更為明顯。今年冬炙仲有兩次,樓主不妨試下

別墅

回覆樓主:

今日係冬炙第三伏, 明天應該都可以做,仲有一伏加強在18/1/2019,樓主考慮試試

大宅

牛利酥 發表於 20-1-9 17:48
今日係冬炙第三伏, 明天應該都可以做,仲有一伏加強在18/1/2019,樓主考慮試試
...

可以只做一伏?

別墅

回覆樓主:

明天做,18/1再做

別墅

回覆樓主:

以我自己,第一次做已有改善,可能我當時虛

大宅

牛利酥 發表於 20-1-9 21:16
明天做,18/1再做

喔,我以為錯過第一伏就要等半年,多謝你,我聽日問下先

大宅

牛利酥 發表於 20-1-9 21:17
以我自己,第一次做已有改善,可能我當時虛

問左中醫話貼兩伏都得,不過好少人咁,同埋2伏效果爭啲喎,我都唔知貼唔貼好,唔貼又等到7月

別墅

回覆樓主:

遲到好過無到

複式洋房

vanlina_cream 發表於 20-1-5 12:04
有無jm好似我咁,成日感冒,我每月至少病1次,有時2,3次,有時扁桃腺發炎、傷風狂打乞嗤、女人病,仲要唔係 ...

我同你好似,我早幾個月小產左不過醫師話同成日感冒冇關係。我而家有病盡量睇中醫,有打流感針同做天灸,覺得好左少少。

首頁

尾頁

跳至