1-3歲

跳至

首頁

尾頁

別墅

仔仔18個月,暫時識得認同數1-10,英文字母就淨係識認同講大約5-8個,正常幾時會識1-20同A-Z?謝謝

珍珠宮

我女18個月…咩都唔識…你仔仔點做到嫁?求指教!

別墅

mcs74 發表於 20-1-5 23:03
我女18個月…咩都唔識…你仔仔點做到嫁?求指教!

其實都只係多講,數字個度其實就由1-5開始,本身原意係練佢耐性,佢想要個樣野,唔比佢會好炆憎,我會叫佢等一陣,然後我數1-5,之後講謝謝,就比佢,玩玩下佢自己都識數1-5,又識冷靜唔會即時發脾氣。之後就慢慢學到10,至於認數字方面就係睇住日曆數,數得多,佢自己出到街見到數字都會大聲讀出黎。

A-Z佢就唔算熟,我方法係由佢近半年開始,哄佢訓既歌都係ABC Song,依家佢聽到有時我專登唱唱下停,考佢之後個字,佢就一時時答到,某幾個字母特別熟,認個方面就係同數字一樣,多睇同讀,不過唔知我個方法岩唔岩你囡囡。

大宅

我個女21個月1-10同A-z識晒,我每日都有係電視播youtube比佢睇,我覺得電視真係學得好快

別墅

mamasoon 發表於 20-1-6 00:33
我個女21個月1-10同A-z識晒,我每日都有係電視播youtube比佢睇,我覺得電視真係學得好快
...

但係我同老公都唔想佢3歲前睇電視同電話
打算最多2歲後慢慢比佢睇少少少少........,所以我地自己成日同佢聽說讀,不過就係唔知佢個發展正唔正常。

大宅

回覆樓主:

唔需要看電視和電話
我仔都沒有看過

我們看書和出街時在街上吸收不同資訊

大宅

其實數數同字母對bb黎講只係唱歌仔同圖像,又咩意義,早左識又唔一定對之後學習有大影響⋯⋯有d小朋友有興趣d就早d識唱,但真正學習係要將數字同數量同化,呢d正常小朋友大概三歲半左右先開始都冇問題

大宅

sakurawings85 發表於 20-1-6 03:25
其實數數同字母對bb黎講只係唱歌仔同圖像,又咩意義,早左識又唔一定對之後學習有大影響⋯⋯有d小朋友有興 ...

非常認同,依家就開始攀比,路途漫長lu~

別墅

sakurawings85 發表於 20-1-6 03:25
其實數數同字母對bb黎講只係唱歌仔同圖像,又咩意義,早左識又唔一定對之後學習有大影響⋯⋯有d小朋友有興 ...

其實除左教佢口upup,都有教佢數量既原理既

別墅

kittycheung622 發表於 20-1-6 09:04

想知佢正唔正常發展唔同比較喎,正如健康院都會話正常幾多個月識爬識企識行,比個家長參考,等佢地唔好小朋友發展過慢都唔知,我依個post係同樣原因。

別墅

mudchun 發表於 20-1-6 03:18
唔需要看電視和電話
我仔都沒有看過

我暫時都係用依個方法呀,只係想確認下,佢既認知係咪係正常範圍內。

子爵府

6歲前,幼兒主要係發展佢地嘅感官,學術反而唔重要,感官發展得好,有充足探索機會,對日後吸收學術知識有幫助,如果呢個時候用左過多時間去接觸電子用品,會防礙其他感官嘅發展

別墅

CCHINGC 發表於 20-1-6 09:17
6歲前,幼兒主要係發展佢地嘅感官,學術反而唔重要,感官發展得好,有充足探索機會,對日後吸收學術知識有 ...

係呀,所以唔想比電子產品佢(emoji)咁有無得睇佢感官發展得好唔好?

水晶宮

kittycheung622 發表於 20-1-5 21:55
仔仔18個月,暫時識得認同數1-10,英文字母就淨係識認同講大約5-8個,正常幾時會識1-20同A-Z?謝謝
...

個人覺得你小朋友咁細個咁樣已經好叻。18個月唔少小朋友先剛開始講嘢,而且只係講實物。

我女26個月,我覺得佢理解好叻,講嘢唔錯,但數數1至10仲會中間少幾個數,知道咩係英文字母但見到亂咁讀,我覺得呢個年紀咁冇咩問題。

男爵府

開心吸收勳章

回覆樓主:

我女27m識認同講1-10

A至Z認到大部分,講時就仲會唔見咗幾個例如M,N,W

所以你仔仔好叻叻啦!

子爵府

回覆 kittycheung622 的帖子

可以,幼兒係透過模仿來學習,佢地發展可以話大部份來自生活經驗,例如手部應用,你可以透過佢自我進食來觀察,有小朋友可以左右手都用,甚至可以準確挑出佢喜歡嘅食物,又例如聆聽,你可以透過唱歌或者播CD,最初佢地會隨音樂起舞,久而久之會哼出旋律,甚至歌詞

侯爵府

2024年龍年勳章

回覆 kittycheung622 的帖子

數數同A-Z是3歲幼兒K1課程, 應該3歲開始識

大宅

kittycheung622 發表於 20-1-5 21:55
...

大寶時為左考某龍幼,就1歲開始教佢,到佢18個月應該同你bb差不多。到細b現在15個月,無教佢了,因為唔諗住俾佢考大寶那間,但都有教佢數123,但未開始教佢認。Anyway, 有時間可以教下佢,但不要忘記大小肌肉訓練,我覺得呢d現階段重要點,加油

大宅

kittycheung622 發表於 20-1-6 09:04

咁細既幼兒,最多得冇、一同好多既概念,例如話你拎著兩個蘋果,佢地唔會覺得等於二,而係一個蘋果同一個蘋果,數量要大概三歲半至四歲先會開始理解,咁你而家教佢佢其實都只係記得而唔係明白
不過唔排除有好聰明同好有數學興趣既小朋友會早d理解到

大宅

數字同字母係融入左係生活裡,每一日見到都可以教下,但就算佢而家未必記得哂都唔緊要,如果到四歲之後都仲未記到一半就要觀察下

首頁

尾頁

跳至