跳至

首頁

尾頁

男爵府

Re: 觀塘, 牛頭角區媽咪~~

... 真係要睇你好唔好彩la. 不過都係2,3日既事姐.
我生完海魚第1日 直頭同個護士長開片.
個風口吹住海魚. 小B一出世好怕凍架麻.
我話想換床位 佢比哂面色我睇.
不過我成日都同D護士嘈架.
因為佢地有時真係好疏忽 人手少麻 無計.
所以自己要有多D醫療知識 先可以同自己fight!
[/url]

男爵府

好媽媽勳章

海魚媽:
我都係咁話 D姑娘欺善怕惡既,你惡過佢先得架喎
仲要大下佢!!!!D醫生仲衰啦 不過 以為自己好巴閉!!!!!

公爵府

susan04

都無上過去喎,但係聽朋友講佢地都好 ”交帶”
會好清楚話比你知BB既情況

飲奶
大便
健康
susan04 寫道:
loloma, mcyw888
我今日放假, 去左官塘泳池對面既育嬰院 ,
close door,佢唔俾我入去, 謝絕參觀,
只俾張form,話依家無位,
我唔記得問佢有幾多位俾初生bb!
唔知環境怎樣?是否乾淨?
唔該俾D意見!

水晶宮

我仔仔以前都係果度湊架!我都覺得佢地好"交帶"令我好放心,而家佢係果度讀緊N3!
loloma 寫道:
susan04

都無上過去喎,但係聽朋友講佢地都好 ”交帶”
會好清楚話比你知BB既情況

飲奶
大便
健康 [quote]
susan04 寫道:
loloma, mcyw888
我今日放假, 去左官塘泳池對面既育嬰院 ,
close door,佢唔俾我入去, 謝絕參觀,
只俾張form,話依家無位,
我唔記得問佢有幾多位俾初生bb!
唔知環境怎樣?是否乾淨?
唔該俾D意見!
[/quote]

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

susan04,
我同海魚ma佢地呢排上lam tin買bb衫呀, 都好靚架.

susan04 寫道:
請問官塘那裡買bb衫, bb and mama 用品?

翡翠宮

BK Milk勳章 15週年勳章 親子王國15週年勳章 親子王國15週年勳章

海魚媽,
你真係好勁呀, 講真, 我就真係冇mug醫療知識.

翡翠宮

siusiuding, susan04:
你地有伴啦, 又可以成日交換心得, 見到都好開心呀, 我有bb個時都未上黎bk, 真係冇mug人比我問到架.

大宅

佢地打電話比我話下星期二開班喇, 會開10堂. 第一堂我會自己帶亞女去, 希望可以見到妳啦.

loloma 寫道:
KiKi,B

MUD原來係你呀!我打電話問佢都話係得我同埋另一個喎
因為佢上課果度比較新同埋又近我地SO我先JOIN;希望快啲夠人LA

大宅

siusiuding & susan04,
其實仔女都有所謂啦! 最緊要健康. 我都係生完bb先識上bk, 一邊睇一邊學, 最初會緊張d, 慢慢就會好d嫁啦.

公爵府

KiKi,B

好似唔係10堂喎,佢同我講得8堂咋,收$1000,我岩岩寄咗張票比佢tim,佢重特登fax過另一張from比我話真係改咗係8堂

下星期二見la

男爵府

888, 醫療知識... 其實我都係上網搵 同埋睇書咋.
唔使知好多 但係又唔可以比D姑娘覺得你乜都唔知!!

siusiu,
係呀.
醫生 好多時都係抱住.... 講多D你都唔明架la.
就乜都唔話你知. 我衣家睇醫生之前
都會先睇下書要注意乜野先.
或者呢個病徵多數會係乜野病等等.
醫生都係人 人都會有出錯既時候 我乜唔明要問清楚!
[/url]

翡翠宮

seafish ma,
我都要學下你搜集多d資料先得. :-P

男爵府

HEEE. 我屋企有本天書 圖文並荗.
海魚有乜事 我都會先睇睇.
有時小朋友放假 或者半夜有事
都唔使咁驚.
[/url]

大宅

海魚媽,
可唔可以話我知本書既書名同係邊樹買??
Many Thanks.

海魚媽 寫道:
HEEE. 我屋企有本天書 圖文並荗.
海魚有乜事 我都會先睇睇.
有時小朋友放假 或者半夜有事
都唔使咁驚.

大宅

Hi mcyw888,
哈! 我同妳住同一條街嫁, 可能我地d小朋友係公園撞見過

男爵府

呢本係我自己個本.
係由有BB講到3歲. 所以啱初為人母既媽咪多D
成200蚊本架. 但係真係好長盡
click下面個書名呀!

新一代媽媽寶寶護理大全

[/url]

大宅

海魚媽,

Thanks!
我都有一本呀, 我陀仔時個朋友送比我的, 生完后已經擺埋一邊lu. 原來咁有用, 等我那那林搵番出黎先

男爵府

好媽媽勳章

kiki,B,mcyw888:
我都係有個生左BB媽咪介紹我上黎咋,不過上黎識左好多媽咪真係好開心,又可以交流下心得 學好多野,個人都安心d~~~~

海魚媽
我都有一本不過係連埋大肚既知識,係朋友比我架!!!
等我得閒都要溫下書先!!!
我上次肚痛 話比D醫生知佢話有D痛係解釋唔到喎
咁樣答我 真係想打佢!!!!! :evil:

別墅

我在圖書館見過這本書 --'新一代媽媽寶寶護理大全'
但係無看過 , 其實我都想買D書睇下,
但種類太多,又唔知邊本好 .

你地有無去圖書館睇書or雜誌?
我有時間會去,瑞和街 or秀茂坪 or hk中央圖書館

男爵府

WA 你地個個都咁幸褔 有朋友送書比你地睇.
唔怪得知你地放埋一邊無睇到la.

我個本成2百蚊本. 仲要係自己買既.
我梗係唔好sia野 由頭睇到落尾 再由尾睇返上頭la. 哈哈哈.

kiki,B, 咁你得就要多謝個朋友la. 咁有你心.

siusiuding, 肚痛呢樣野... 我最初個幾個月
同埋最尾個幾個月都係會唔知點解痛!!!
不過大肚婆擔心就梗係有架la.
通常我有乜事會先打電話比我阿媽先.
尤其係8,9個月個時. 有時痛痛地唔知係咪生得架麻

susan04, 我自己中意逛書店多D
借書.. 我以前都有既 不過成日唔記得續借
加上我睇書睇得好慢架!
有時D panalty仲貴過我買本書.
[/url]

首頁

尾頁

跳至