夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

民房

好想知道女人面對婚外情,其實會唔會有死忍或者離婚以外既面對方式?
好好奇會唔會有夫婦可以get over到婚外情,甚至關係更勝從前?
如果可以,實在係太神奇,到底係點做到,你地係點build up返大家對親密關係果種信任?
就算少數都好,都想了解下有無咁既故事

男爵府

回覆樓主:

我無故事,但希望討論下 :
婚外情視乎去到邊種程度,有啲唔一定會影響到家庭。死忍/離婚?個人心態面對唔同,因人而定,如果情緒失控/多愁善感,肯定二話不說,即離 !
又如果get over 到,關係更勝從前,唔喺太神奇,我覺得喺互愛互信任層次問題。
婚外情唔喺死刑,還有空間去冷靜處理 !

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

我有朋友選擇忍,點都唔離婚,個男人帶埋個第三者回家見父母...父母亦無咩太大反應,仲覺得個小三幾好,有高學歷又幫到個仔嘅事業。我朋友只係普通打工,但自己有層樓,亦可養活自己同個仔,但就係唔肯離。

寶石宮

2024年龍年勳章 2024勳章 2023年兔年勳章 虎到金來勳章 2021可愛聖誕B勳章 牛年勳章 2018復活節勳章 2018母親節勳章 2018父親節勳章 畀面勳章 環保接龍勳章 BK Milk勳章

daisy1792 發表於 20-1-6 00:47
好想知道女人面對婚外情,其實會唔會有死忍或者離婚以外既面對方式?
好好奇會唔會有夫婦可以get over到婚 ...

,

子爵府

Angelice-BeBe 發表於 20-1-6 06:55
我有朋友選擇忍,點都唔離婚,個男人帶埋個第三者回家見父母...父母亦無咩太大反應,仲覺得個小三幾好,有 ...

因為一離佢層樓要分比另一半, 唔理係咪對方出軌都好, 夫妻資產都要共分

珍珠宮

Angelice-BeBe 發表於 20-1-6 06:55
我有朋友選擇忍,點都唔離婚,個男人帶埋個第三者回家見父母...父母亦無咩太大反應,仲覺得個小三幾好,有 ...

明顯因為層樓
一離婚,層樓要分俾衰佬一半
你朋友都係為錢所逼

我都識人死忍
忍到小三受唔住無名無份
因為小三想生BB,所以一定要逼到坐正
最後個男人咪又係有小四小五無限loop
我識呢個太太係ftm
我估都係為仔女、生活死忍

男爵府

我有個朋友知道無限次老公出面有小三小四小五...........佢無離婚無出聲仲幫個老公生咗對仔女,我覺得佢係唔想接受現實,一直活係自己世界裏面,其實佢有本事自己養大對仔女

子爵府

.

adrio    發表於 20-1-6 21:22

禁止訪問

複式洋房

昨天老公親口講, 但話唔會再咁落去, 昨晚收到大陸女人MESSAGE祝我好運, 今日我好似行屍走肉咁, 我可以點?

民房

回覆 cedarcone 的帖子

就係眼見好多人都好難重新建立到個互信互愛,所以就好奇想知道係要點先可以建立到囉

民房

回覆 Angelice-BeBe 的帖子

咁佢有無講點解?佢對此係無感覺,定真係接受到?

水晶宮

2024年龍年勳章 2024勳章 最關心BB問題熱投勳章 我的育兒心得勳章 2011精緻種植勳章 畀面勳章 環保接龍勳章

daisy1792 發表於 20-1-6 21:34
回覆 Angelice-BeBe 的帖子

咁佢有無講點解?佢對此係無感覺,定真係接受到? ...

為左個仔忍啦。
其實我們朋友之間都好多次撞見佢老公帶住個仔再拖小三出街..之前佢老公都好高調,之後我fd亦索性辭工,全職湊仔,(emoji)到實。

伯爵府

2024年龍年勳章

daisy1792 發表於 20-1-6 00:47
好好奇會唔會有夫婦可以get over到婚 ...

大家都無其他選擇就可能得。你睇吓所謂復婚那一pair, 咪知道所謂原諒,都係表面,個心依然係會傷會嬲會有條刺,不過唔會講。所為的,只係面子,呃到自己就以為呃到人,可以同其他人以及自己講:我同老公一齊面對兼戰勝感情危機,而家更好了,我贏咗小三小四小五小六了!
真相係:變心就係變心,同你一齊,甚至對你好,可以只係因為內疚,可以只係因為同情你。你下半生可以得到的是他的身體,或他的錢,或他的時間,但愛情?No way. 佢個心只有妳?sorry, 都係no way. 有人接受到,又扮到幸福,就可以了。

大宅

fishfish121 發表於 20-1-6 08:54
因為一離佢層樓要分比另一半, 唔理係咪對方出軌都好, 夫妻資產都要共分
...

我會覺得出軌者唔離,都可能係呢個心態

大宅

RAY媽 發表於 20-1-8 00:17
大家都無其他選擇就可能得。你睇吓所謂復婚那一pair, 咪知道所謂原諒,都係表面,個心依然係會傷會嬲會有 ...

自己都算大約過緊咁嘅生活,人睇我哋係幸福,有苦自知,真幸福係無得扮, 亦都冇意思

複式洋房

RAY媽 發表於 20-1-8 00:17
大家都無其他選擇就可能得。你睇吓所謂復婚那一pair, 咪知道所謂原諒,都係表面,個心依然係會傷會嬲會有 ...

我個朋友都系咁,初初選擇原諒老公,但心那條刺都系有,後來變成老婆成日睇老公唔順眼,咩事都可以嘈一餐,感情咩一樣差。唉…好擔心他們最後會變成憎恨大家而離婚……

子爵府

係唔係淨係何鴻燊先至擁有到四個老婆?
講到尾最緊要個男人有錢?

大宅

Glorialiverpool 發表於 20-1-6 16:05
昨天老公親口講, 但話唔會再咁落去, 昨晚收到大陸女人MESSAGE祝我好運, 今日我好似行屍走肉咁, 我可以點? ...

好明白你的心情!我都係受緊,係好想搵人講下野!

大宅

KAYAYI 發表於 20-1-9 19:22
好明白你的心情!我都係受緊,係好想搵人講下野!

我老婆想出軌,我們嘈交,佢就話立即離婚,點解我老婆可以咁絕情,同你地好唔同。

首頁

尾頁

跳至