夫婦情感

跳至

首頁

尾頁

子爵府

HOPEFORBB 發表於 20-1-7 14:44
回覆 wewanwan 的帖子

咁你真係要諗清楚,風水佬就坤你十年八年,呢度有活生生好幾個JM都分享自己唔好的經 ...

對對對,如果我唔能夠改變自己黎遷就佢,咁其實我都一樣自私,咁係味代表我都係唔夠愛佢

子爵府

回覆 wewanwan 的帖子

我諗唔係講自唔自私,而係兩個人的結合,應該係互相遷就,互相適應,唔應該咁失衡,要某一邊承受另一邊的壞脾氣,好似有啲JM話齋,女人都有阿媽生,都係父母的寶,難道嫁咗個男人就要俾人當係草?

所以婚前都俾你見到佢臭脾氣對你或佢屋企人,你都應該諗清楚

大宅

wewanwan 發表於 20-1-7 14:10
我果個而家拍拖脾氣都唔好,都考慮緊應唔應該繼續,畢竟都一齊左2年,又唔係唔中意佢,只係一諗到將來結左 ...

婚前已經係咁唔好期望佢會無端端改變, 對方脾氣唔好或者性格唔夾拍拖既時候好難真係完全唔知,
正常婚前拍拖都係以年計, 對方又唔係貪你d咩冇理由係拍拖果幾年係你面前完美演出呃你同佢結婚,
你要自己好好諗清楚, 你地一齊左2年, 但你往後既人生仲有幾十年, 你係咪真係可以接受到?
將來係點多少可以推測到, 當然冇人可以100%預計到, 所以可以做既就係選擇眼前最好決定,
如果自己推測結果唔好, 但你真係好愛佢覺得佢值得你一搏都可以試, 不過咁樣就係你選擇將自己命運交比運氣,
咁你既將來就變成賭一場輸面好大既賭博, 贏係bonus, 輸係正常

大宅

回覆樓主:

有啲人對同事、對朋友就客客氣氣,對關心自己既人反而常發脾氣,其實唔係每件事,每個人嘅付出都係必然,大家都應該懂去珍惜

如果真係愛錫你,就唔會成日借意發脾氣,清楚自己位置就好了。其實你只係個無關痛癢嘅人,唔好諗多咗

複式洋房

Winnieho1004 發表於 20-1-7 22:57
有啲人對同事、對朋友就客客氣氣,對關心自己既人反而常發脾氣,其實唔係每件事,每個人嘅付出都係必然,大 ...

D

大宅

Garfield9999 發表於 20-1-7 23:35
不能同意更多
我嗰個正正就係朋友 同事 打電話黎 就好聲好氣 笑口噬噬 一收線就 繼續對我哋 黑口黑面

雙方態度差時,說話就變得不客氣,有時會過火,所以我多數都選擇沉默

複式洋房

Perpersis 發表於 20-1-6 10:50
回覆 Garfield9999 的帖子

同意呀!但呢度大多數都應該已婚。

同意,與其改變,不如接受...

子爵府

vdici 發表於 20-1-7 16:54
婚前已經係咁唔好期望佢會無端端改變, 對方脾氣唔好或者性格唔夾拍拖既時候好難真係完全唔知,
正常婚前拍 ...

多謝你打左咁大段字比我,我有好用心翻睇再翻睇,所以我都好矛盾 結婚前都已經咁,未一齊住都咁多拗撬,若一齊住,身患潔癖既我第時預見到更多問題發生。

你講得岩呀,佢唔係貪我啲咩,所以佢真心表現哂最真性情既一面比我睇

大宅

wewanwan 發表於 20-1-9 00:13
多謝你打左咁大段字比我,我有好用心翻睇再翻睇,所以我都好矛盾 結婚前都已經咁,未一齊住都 ...

以結婚對象去考慮既話諗既野多好多, 你有冇足夠既覺悟去包容佢?
唔好期望佢改變, 你有冇諗到係佢唔改變既情況下解決問題既方法?
例如清潔家務呢d可以請人做之類

另外如果要生小朋友既話, 對方係咪適合做小朋友既爸爸?
呢樣野係一定要諗清楚, 唔好因為你做錯決定而害到下一代

子爵府

vdici 發表於 20-1-9 01:44
以結婚對象去考慮既話諗既野多好多, 你有冇足夠既覺悟去包容佢?
唔好期望佢改變, 你有冇諗到係佢唔改變既 ...

你講得岩呀,家務呢樣可以外判比人做,乾手淨腳,反而擔心係自身衛生問題,即例如唔刷牙呀,去完街唔沖涼呀,去完廁所唔洗手,呢啲無辦法外判比人做

同埋,家務外判,問題可以解決到,但脾氣可以點樣《唔改變既情況下》解決到?

大宅

wewanwan 發表於 20-1-9 07:04
你講得岩呀,家務呢樣可以外判比人做,乾手淨腳,反而擔心係自身衛生問題,即例如唔刷牙呀,去完街唔沖涼 ...

自身衛生問題就要睇你接唔接受到, 唔刷牙沖涼洗手呢d聽落好小事, 但對於潔癖既人黎講長遠係好大問題,
想像佢朝早唔刷牙就鍚你/鍚bb, 夏天出完街唔沖涼就訓上床, 去完廁所唔洗手就摸你個頭/抱bb,
一次半次可能可以忍, 但日復日年復年係咪可以忍得到?

如果你有可行既方法可以改到佢既脾氣當然好, 但如果期待佢自己改變就係不設實際,
所以先假設佢唔會改變, 咁你可唔可以改變自己包容佢? 但包容不等於死忍,
死忍唔係解決方法, 只係積壓不滿但唔出聲, 包容係接受佢就係咁既人,
就算佢發脾氣你硬食左覺得唔開心都好都可以轉個頭冇事, 唔會擺係心累積不滿

舉個例就好似你想食一間好多人既餐廳, 你去之前已經知呢間餐廳要排1個鐘隊,
你可以揀唔食佢, 但如果你選擇去食, 係排隊既過程會覺得討厭同麻煩,
但唔會因為咁而鬧人/發火, 坐低之後都唔會再記住排隊既過程

唔同既係結婚係你排隊之前已經要比左錢先, 仲可能係帶埋個小朋友一齊排,
你排到中途想放棄唔食付出既成本就大大提升, 你有冇呢個覺悟?

洋房

vdici 發表於 20-1-7 16:54
正常婚前拍 ...

講得好好

禁止訪問

大宅

HOPEFORBB 發表於 20-1-6 16:23
回覆 Garfield9999 的帖子

你呢個post令我想起以前有個老師上宗教當時教過

真係對!我就係中左呢個!而家佢對我就好似對佢屋企人!好慘

別墅

回覆樓主:

我想講我即頭遇到世紀大騙案,賤ex拍拖時同佢家人瞞我

婚後打老婆打到我進醫院,粗口仲發現欠債,現處理離婚

仲賤到同我争女,真心請教点教女簡老公,好驚女遇到呢d騙子

大宅

wwsanww 發表於 20-1-6 16:51
脾氣差真系改唔到,差在佢幾時爆
仲要講野幾Hurt都有

我老公就係咁,佢一鬧交就要講啲嘢hurt到我盡為止,仲會趕我帶埋個仔返娘家。

伯爵府

Garfield9999 發表於 20-1-6 09:32
未結婚或有個女 的
一定要三思,一定要睇清楚
找個脾氣好的男人 過世

同意呀,所以我離婚後都無結婚打算但拖就一直有拍,我自問受唔到氣,對我要客客氣氣,唔好諗大聲d同我講野,我都搵緊好脾氣既男人

複式洋房

回覆樓主:

D

男爵府

Garfield9999 發表於 20-1-6 09:32
未結婚或有個女 的
一定要三思,一定要睇清楚
找個脾氣好的男人 過世

調轉男女都一樣。有個女親戚果時都35歲,一路無拍拖,個人脾氣好大,一唔高興粗口鬧父母都會。

經介紹同個男既拍拖,唔夠半年就搞結婚。我當時心想個男仔係咪未死過 結果婚後一鑊泡,個女既住夫家度,但得罪曬成個夫家

子爵府

shannon_fky4186 發表於 20-1-11 08:34
調轉男女都一樣。有個女親戚果時都35歲,一路無拍拖,個人脾氣好大,一唔高興粗口鬧父母都會。

經介紹同 ...

咁而家個女親戚點?

首頁

尾頁

跳至